Bookshelf Tour 2015: Kinderboeken deel 1

Er zijn twee boekenkasten die ik prima vind ingericht. Dat zijn de Benno’s. In de eerste Bookshelf Tour de eerste Benno-boekenkast in zijn geheel, met oude kinderpockets. Ken je De Zwarte Hengst? De Vijf? Ik was er gek op toen ik nog geen 12 was.

booktour1_zh

Als eerste op de plan is een stripboek, maar dan gebaseerd op gedichten van Victor Hugo: Verbeelde Gedichten. In deze gedichtenbundel zijn een aantal striptekenaars aan de slag gegaan de gedichten als beeldverhaal weer te geven. En dat is best aardig gelukt.

Dan de 19 boeken van Walter Farley over de Zwarte Hengst en uiteindelijk ook de Rode Hengst. Het zijn paardenboeken, maar niet over lieve pony’s en springwedstrijdjes, maar over paardenraces, met of zonder buggy. Het eerste en tweede deel zijn ooit verfilmd geweest, The Black Stallion en The Black Stallion Returns. En hoewel de eerste film echt nog heel mooi was, vond ik de boeken altijd nog beter. Vooral De Paardentemmer, over een paardenfluisteraar, trok me erg aan. Vandaar dat ik daarna ook het boek van Monty Roberts wilde lezen, hij was namelijk paardenfluisteraar. Hoewel niet alle manieren waarop Roberts met paarden omging overeenkomen, was het wel uit dezelfde hoek: respect hebben voor een paard, of welk levend wezen dan ook.

Deze boeken ben ik in de bieb tegengekomen, en omdat ze de serie daar nooit compleet hadden, gaf ik mijn zakgeld uit aan het compleet maken van deze serie Hm. Dit was de allereerste serie die ik compleet had, denk ik? Of niet… En helemaal compleet is het niet: niet alle delen waren in het Nederlands vertaald.

booktour2_ff

De volgende twee plankjes zijn voor De Vijf en een serie eerste leesboeken in het Engels. De Vijf was ook zo’n serie die ik in de bieb ontdekte en toen maar ging aanschaffen. Maar deze serie was gewoon niet compleet te krijgen. Ik heb er 11 in de oorspronkelijke versie. Later zijn er ‘herschreven heruitgaven’ uitgekomen, waarin de personages een beetje bijgeschaaft schijnen te zijn. Annie is wat minder meisjesachtig, de jongens wat minder bazig, en George… George zal toch wel gewoon George zijn gebleven? Zij was een fantastisch personage: ze deed wat ze wilde, en ze had een hond. En Annie was zo onnozel, dat het voor mij al vrij snel duidelijk was dat je meer als George moest zijn. De jongens waren nogal uitwisselbaar.

Daarnaast een Nijntje boek van Bruna. Ik heb destijds al mijn Nijntje boeken weggegeven. Maar Nijntje in het Ziekenhuis heb ik speciaal gekocht om toch nog een Bruna boekje in de kast te hebben. En daarnaast het boekje IK, over een beertje. Ik ben nogal gek op kleine prentenboekjes. Of grote prentenboeken.

De volgende plank is wat rommeliger. Hier staan wat eerste leesboekjes en kinderboeken in het Engels. Ik heb iets met de Ladybird-boekjes, die we vroeger op school in het documentatiecentrum hadden (het ‘doc’, onze kleine schoolbieb). Maar dan in het Nederlands natuurlijk. Het mooie van de Ladybirds vond ik altijd de illustraties bij de boekjes over geschiedenis. Maar die heb ik hier niet bij staan. Wel The Princess and the Pea, The Wizard of Oz, Jack and the Beanstalk en Pirate School. De drie ‘klassiekers’ zijn in simpelere zinnen verteld, zodat het makkelijker is voor beginnende lezers om te begrijpen. Pirate School is een origineel v erhaal, en ook heel schattig. Even verder op de plank staat de Ladybird versie van The Jungle Book. Van Usbourne Young Reading heb ik Stories of Merlin, Baba Yaga en Journey to the Centre of the Earth. Ook allemaal herverteld voor beginnende lezers. Ik hoop deze boeken te kunnen gebruiken als ik (ooit) weer eens les of bijles ga geven. En stiekem vind ik ze natuurlijk ook gewoon leuk. Vooral Jules Verne’s Journey …, die moet ik sowieso eens in de normale uitgave te pakken krijgen.

Dan is er nog The Cat in the Hat, het klassieke boek van Dr Seuss. Room 13 vond ik wat minder, en zeker niet zo lekker geschreven. Dear Olly van Michael Morpurgo is dan weer ontzettend mooi. Aanrader. Dan de toneelversie van Adrian Mole’s dagboek, en een Babysitters Club boek (een spin-off eigenlijk), en RL Stine’s Goosebumps boekje Egg Monsters from Mars. Erg grappig. Dan dat dunne oranje boekje: met de geschiedenis van Nederland in het kort en in het Engels. Daarnaast een boekje over London, uit de Horrible Histories serie. Dan nog een boekje met grappige onwaarheden over sport. En daarnaast het boekje van London Zoo en Blackpool zoo. En als laatste op deze plank een dun boekje over chimpansees in het Engels. In totaal tel ik 18 boeken op deze plank.

booktour3_misc

Op de onderste twee plankjes vallen de Garfields en de De Vijf boeken wel op. Maar helemaal aan de linkerkant beginnen we met Welterusten, Kleine Beer in mini formaat en Over een Kleine Mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft. De laatste titel is al zo mooi, maar het verhaaltje is ook echt grappig. Daarnaast een mini-prentenboek van Jan Jutte over een Ruimtereis. Dan een boekje over konijnen, want ik had ooit een konijn, die wel 9 jaar is geworden. Dan nog een brochure van Dierenpark Emmen. Daarnaast dan de verschillende Garfield pockets en twee Donald Duck pockets. Want dat moet je gewoon in de kast hebben staan.

De De Vijf boeken die op de onderste plank staan zijn half stripboek en half leesboek. Je kunt er voor kiezen om het boek te lezen, of om snel door de stripversie heen te gaan. Het is maar net hoeveel tijd je kwijt wilt zijn. De strip is minder goed dan het boekenverhaal. Volgens mij waren dit ook al modernere versies, want ik vond ze niet zo leuk als de andere serie die ik heb. Als laatste twee boekjes: popups over ganzen en andere dieren van Mick Inkpen. Ook erg leuk. In totaal tel ik 15 boekjes, en 22 als ik de stripboeken meetel.

Hm. Ik mis een plank. Zie je die Lemniscaatboekjes boven de Garfield plank? Die heb ik niet gefotografeerd. Daar staan een paar kinderboekenweekgeschenken. 16 boeken in totaal. De Lemniscaatjes zijn boeken als Op de boerderij en Een kip doet … van Leendert Jan Vis. Ik vind ze nog steeds hilarisch. Maar ookย  Art Spiegelman’s Maak me open… ik ben een hond!; een boek met een hondenbandje want dit boek is eigenlijk een betoverde hond. Een boze heks betovert hem. Maak je niet ongerust: ik laat dit boekje nog wel eens uit.

Dus mijn eerste Bookshelf Tour levert een totaal van: 90 boeken. En natuurlijk zijn dit dunne boekjes! Er komen ook planken met dikke boeken, want er is een periode geweest dat ik geen boeken las die minder dan 600 pagina’s hadden. Maar dat is voor een andere keer.

Nog boeken herkend?

15 reacties:

 1. Wat heb je een grote boekenkast! Veel boeken kende ik nog niet uit je boekenkast! Mijn boekenkast is nog redelijk leeg. Maar dat komt goed!

  • Mijn collectie is ook van jaren verzamelen, hoor! En ik heb in een boekwinkel gewerkt, dus ik zag ook heel veel leuke boeken binnenkomen. Kies goeie boeken uit ๐Ÿ™‚ Dan heb je er jaren plezier van.

 2. Allemachtig wat een verzameling boeken. Ik heb me er al een keer eerder over verbaasd, maar nu weer. Het zijn er meer dan ik hier in de (ellendige*) bibliobus kan lenen.
  *We hebben hier op het dorp sinds begin van het jaar geen bibliotheek meer. Gelukkig nog een bibliobus, maar is echt behelpen.

  • (stom he, dat ze bibliotheken wegbezuinigen. Kun je bij de bus wel boeken reserveren uit andere bibliotheken? Dat zou een uitkomst zijn. Hoewel: het leukste in een bieb is dat je lekker op de planken kan zoeken naar een leuk boek!)
   Soms denk ik ook wel eens ‘ik moet maar een e-boek verzameling gaan aanleggen: neemt minder plek in.’ Maar ik heb zoveel boeken die niet meer gepubliceerd worden…

   • Reserveren kan wel hoor, maar er gaat niets boven even lekker rondneuzen in de bieb.
    Zo’n verzameling boeken is toch veel leuker dan een e boek verzameling. Alhoewel de ruimte die het inneemt is wel een dingetje natuurlijk. ๐Ÿ™‚

 3. Wat een mooie verzameling boeken! Ik ken er wel een aantal.
  Mijn eigen boekenkast puilt ook lekker uit, love it<3

 4. Jaaa! Ik heb ook de hele reeks van de Vijf. Van de zwarte hengst heb ik er een paar. Die vond ik niet zo leuk.

  Wat stom eigenlijk dat ze aan de personages in de Vijf hebben zitten knoeien. Ik wist dat niet.

  • Ja, want het was allemaal niet politiek correct. En het was ook wel zo dat de jongens allemaal stoere dingen deden, en dat Annie alleen maar sandwiches maakte, en moest huilen of beschermd worden. Hoewel, ik kan me ook herinneren dat Annie juist heel slim was, af en toe. Maar goed.

 5. Wauw mooie verzameling heb je! Leuk om te zien ๐Ÿ™‚

  • En dit is nog maar het begin! Dit zijn nog niet eens alle kinderboeken, en dan heb ik het nog niet over mijn fantasyboeken, literaire werken, naslagwerken … ๐Ÿ˜€ Wordt echt een onderneming om die allemaal op het blog te krijgen.

 6. Leuk om je boekenkasten te zien. De Vijf kan ik me nog goed herinneren. Ook van de tv films geloof ik. Ik heb eerder van het jaar twee kleine omnibus boekjes van de heruitgaven gekocht. Mijn man had nog nooit van deze boeken gehoord, pff.

 7. Er was een tv serie van De Vijf. Heel erg Engels, en ik denk dat ze in Nederland gewoon minder populair waren? Of dat ze toch meer door meiden gelezen werden…

 8. Wow, De Vijf ken ik nog! Mijn moeder las die boekjes ook en ik had ze van haar gekregen toen ik klein was. Echt heel leuk vond ik ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *