The Sims 4 is het ook niet helemaal

Sims 4

De Sims zijn al weer ongeveer 15 jaar deel van mijn leven. Het eerste spel speelde ik in 2000, nadat ik een jaar eerder een trailer gezien had toen ik SimCity speelde. Het spel greep me, en ook de volgende incarnaties heb ik gespeeld. Maar na de teleurstellingen van Sims 3 kon ik me er niet toe brengen om meteen Sims 4 te gaan spelen. En deze maand was het voor de helft van de prijs al in de aanbieding. Dus dat trok me over de streep. Maar is het echt wat?

s4_sim2m

Met The Sims 4 heb ik ook meteen de uitbreiding Get to Work aangeschaft, omdat die ook in de aanbieding was, en ik al begrepen had dat alleen het basisspel snel saai wordt. Eerst Origin geïnstalleerd, en ik heb zelfs de demo-optie gedaan, omdat ik echt geen miskoop wilde doen. En stom genoeg dacht ik dat 10 minuten spelen mij een goeie indruk zou geven. Maar wat ik zag, was de wens dat dit een goeie opvolger zou zijn voor mijn favoriet: de Sims 2.

Mijn geschiedenis met de Sims

Het originele spel heb ik uren gespeeld. Het was beperkt, de sims deden bijna niets uit zichzelf en de sims konden wel doodgaan, maar werden nooit ouder, ook de kinderen niet. Maar dat maakte niet uit, want de lol die ik had in het bouwen van efficiënte en leuke huizen, en proberen om de sims aan de top van hun werk te krijgen was genoeg. Dat daarnaast steeds uitbreidingen kwamen die je naar de universiteit lieten gaan, of nachtclubs liet bouwen, dat was mooi meegenomen.

s2_simgs

Maar de Sims 2 kwam er aan: de sims kregen meer persoonlijkheid, ze zagen er beter uit en deden meer uit zichzelf. Toen de sims-creator uitkwam, voor het spel, had ik meteen al veel plezier in het maken van sims, terwijl ik het spel nog niet eens had! Ook het spel bleek fantastisch te zijn, tot de laatste uitbreidingen. Op een gegeven moment klapte mijn spel er gewoon uit. Ik kon niet meer opslaan, of langer dan 20 minuten spelen. Er ging veel mis en ik had absoluut geen modifications in mijn spel. Want volgens EA lag het daaraan. Uiteindelijk kwam Sims 3 er toen al snel aan, en dacht ik dat daarmee die problemen wel verholpen zouden zijn.

s3_simglitch

De Sims vernieuwen weer: Sims 3

The Sims 3. Wat kan ik daarover zeggen. Wat zag het er mooi uit, en hoe blij was ik toen ik het de dag voor de launch in huis had (gamewinkel medewerker kon het geen fuck schelen dat hij het eerder verkocht). En het basisspel was mooi. Misschien beperkt, omdat je natuurlijk niet al die dingen kon doen die je gewend was in Sims 2, maar mooi. Wat was het mooi. Alles kon je aanpassen: de meubels kon je andere kleuren geven, het bouwen was makkelijk, en de sims leken echt meer te ‘leven’.

Maar het ging al snel mis. Na de eerste paar uitbreidingen werd mijn spel onspeelbaar. Ik moest een mod installeren (Nraas Mods) om glitches die EA in het spel liet zitten op te lossen.

s4_sim1m

The Sims 4 uiteindelijk

s4_sim4f
Hmm. Sim kijkt bedenkelijk.

En dan de Sims 4. Ik liet me er niet nog eens inluizen. Ik had in totaal meer dan 500 euro uitgegeven aan sims 3,  aan een spel wat ik eigenlijk niet fatsoenlijk kan spelen zonder een gratis mod van iemand die niet eens door EA betaald wordt. Wat kan ik dan van Sims 4 verwachten? Maar tijdens het spelen van de demo, na 15 minuten, voelde het aan als alles wat ik leuk vond aan Sims 2 en 3. En dus, ook omdat het in de aanbieding was, kocht ik het. En de eerste paar uur was het ook echt leuk! Maar ja, dan komt de klad en de sleur er al in.

s4_simglitch

Waarom eet dit kind in hemelsnaam aan zijn tekentafel, in plaats van de eettafel? En waarom steekt zijn bord half in het tafelblad? Waarom gaan sims vaak eerst ergens op een stoel zitten voor ze iets wegzetten? Waarom gaan ze altijd op een bed zitten om een boek te lezen, terwijl er ook comfortabele stoelen en banken zijn?

Herhaling, bugs en saaiheid in sims 4

En nu weet ik niet hoe ik het weer leuk kan maken. Ik speel het continue op de hoogste snelheid om maar door saaie stukken heen te komen. En alles is saai. Want uiteindelijk is het gewoon herhaling. Elke dag naar het werk en zorgen dat ze de juiste douche gehad hebben om de kans op promotie te vergroten. Elke dag weer de kids dwingen hun huiswerk te maken. Elke dag weer eten koken. En dan zijn er nog de kleine glitches.

s4_sim3c

Ik denk dat ik gewoon iets anders moet proberen. Want om dit simulatiespel te spelen als een simulatie, dat werk dus niet. Dat is gewoon doen wat je dagelijks doet en daar speel ik geen spel voor. Dus ik ben nu op zoek naar iets waardoor de sims 4 spelen leuk wordt. Als spel op zich is het niks, want er is geen spelelement. En nee: achievements hangen aan doelen is géén spelelement. Dat is een wortel voor een ezel houden, zodat hij je kar blijft trekken. Ach, als ik er geen lol in kan vinden, dan houdt het op. Dan speel ik liever iets waar ik wel plezier in heb. Er zijn genoeg leuke sim- en management games.


26 reacties op “The Sims 4 is het ook niet helemaal”

  • Singels heb ik ook gespeeld, maar dat sprak mij dan weer minder aan. Iets te weinig bewegingsruimte en wel heel erg gericht op 1 ding. De Sims is meer een simulatiespel.

 1. Ik speel nog steeds met de Sims 2, simpelweg omdat ik niet zo’n snelle computer heb voor zo’n groot spel en ik wil mijn laptop er niet mee vertragen. Maar ik vind Sims 2 nog steeds superleuk! Ik heb een aantal uitbreidingspakketten en deze maken het spel echt vele malen leuker. Al ben ik stiekem ook wel benieuwd naar Sims3.

  • Ik heb Sims 2 ook nog gewoon beschikbaar op deze pc, nu wel met mods, anders is het niet speelbaar. Vooral de uitbreiding waarmee je een winkeltje kon beginnen vond ik geweldig.

 2. Na in Sim City het elke keer voor elkaar te krijgen dat mijn stad in no time in de fik vloog, ben ik uit veiligheid voor de simpersonages maar nooit aan de Sims begonnen 🙂

  Het is wel jammer dat Sims 4 je niet meer het spelplezier geeft wat je had.

  • lol, ik zie het voor me! Ik zette bij de originele simcity ook vaak de disasters maar niet aan 😛

   Met sommige spellen wil je gewoon dat het iets is wat het niet blijkt te zijn. Een digitaal poppenhuis is ook niet echt wat ik wil.

 3. Wat jammer dat je Sims 4 vind tegenvallen! Ik heb ook al de Sims spellen gespeeld, inclusief de Sims 4. Ik vond hem niet tegenvallen, maar de Sims blijf ik boeiend vinden voor een uurtje en dan houd het op. Steeds de herhaling vind ik ook niet leuk.

  • Klopt, een uurtje is het nog wel leuk.
   Ik ga binnenkort maar eens gewoon met money cheats spelen, om te kijken of ik daardoor leukere dingen ga doen.

 4. Sims 2 was altijd mijn favoriet, 3 vond ik veel te moeilijk en langdradig. 4 ga ik niet eens aan beginnen. Sims freeplay op mijn Iphone speel ik nog wel regelmatig en vind ik ook leuk maar wat mij betreft was Sims 2 het beste 🙂

 5. Leuk stukje! Ik vind sims 3 en 4 het ook allebei net niet helemaal. Ik vond sims 2 heerlijk, families creëren en huizen bouwen tot ze helemaal mooi waren. Sims 3 was ook heel mooi maar op een of andere manier gewoon net niet. Mijn spel was ook heel langzaam. Ik vind het bij sims 4 heel jammer dat je maar beperkte meubels hebt (of ik heb de rest nog niet gevonden) en je de baby en peuter fase overslaat. Het wordt allemaal te realistisch en toch ook weer niet.

  • Het enige wat ik aan sims 4 wel echt beter vind, is het bouwen. Het is aan de ene kant simpeler (en dat is dan minder leuk) en aan de andere kant heb je veel veel meer opties, zoals de hoogte van de muren.
   Maar ja om nou alleen voor het bouwen van huizen een sims spel aan te schaffen.
   (Ik mis de peuters niet echt, eerlijk gezegd.)

 6. Aah de Sims, ik ben er mee opgegroeid! Speel het nog af en toe, blijft leuk. Sims 3 vind ik denk ik leuker dan Sims 4, daar ging het allemaal wat te ver ofzo haha. Leuk stuk!

  • Gelukkig hebben we ontzettend veel andere spellen. Binnenkort zal ik eens ‘Don’t Starve Together’ bespreken 🙂

 7. Dat het al Sims nummer 4 is. Gelukkig heb je toch je favoriet. Ik heb dit spel nog nooit gespeeld. Ik ben wel benieuwd hoe het in zijn werking gaat. Je gewoon dagelijkse bezigheid dat zou ik ook niet willen doen in het spel. Ik ga liever iets spannends of iets wat buiten mijn comfortzone is.

  • Het is heel raar, Jeapie: in de sims 3 had ik op een moment wasmachines en huisdieren. Dan draaide ik in een computerspel voor de lol wasjes… en moest ik de kattenbak schoonmaken in het spel. En dan daarna in mijn keuken in het echt ook een was draaien, en de kattenbak schoonmaken.
   … Eigenlijk heel raar.
   Maar! Je kunt ook dingen met de sims doen die je zelf nooit zou doen. Op de bar dansen in een bar, of karaoke zingen, of een sim verleiden…

  • Voordeel van sims als app is dat je niet 3 uur achterelkaar speelt. Dus dan blijft het leuk en fris.
   Ik denk, denk ik nu, dat ik gewoon te lang achter elkaar speel. Hmm..

 8. Ik ken dit zo van vroeger. Toen kon ik het ook uren spelen, tot je de beste baan had. Mijn personen waren geloof ik beroepscrimineel en popster. Het leukste vond ik nog de huizen bouwen :-).

 9. Ik kwam eigenlijk niet verder dan de demoversie. Superleuk om sims te creëren , maar ja, gaat ook vervelen. En om eerlijk te zijn vind ik de spellen een beetje duur, dus de ´echte´ versie heb ik nog nooit uitgeprobeerd. Wel een keer op de WII gespeeld, maar daar is de besturing zo irritant dat de lol er ook wel weer vanaf gaat.

  • De Sims 2 is wel heel leuk. En op de pc. En al zo oud dat je deze vast ergens goedkoop op de kop kan tikken, en gegarandeerd dat het draait op een niet zo nieuwe pc. Denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *