Songs met mijn motto’s

Er zijn drie liedjes die me al sinds ik een klein Daetje ben bijstaan en mijn levensmotto’s redelijk goed weergeven. Soms hoor je een liedje en denk je ‘ja, daar kan ik wat mee’. Vandaag leek het me leuk die eens met wat meer mensen te delen.

Non, je ne regrette rien

(Ik heb nergens spijt van)

“Je repars Γ  zΓ©ro” Ik begin weer bij nul. Elke dag is een nieuwe dag, en natuurlijk is dit een liefdesliedje, want aan het einde begrijp je dat ze geen spijt heeft van haar verleden omdat de dag waarop ze met haar geliefde is, de dag is dat haar leven weer begint. En gek genoeg begrijp ik dat nu pas. Waar ik als zes jarige de basis begreep, dat je nooit ergens spijt van moet hebben omdat het in het verleden ligt en je dat niet kunt veranderen (oh, ik was zo wijs als kind, heel irritant), begrijp ik als volwassene dat er een punt komt waarop je zegt, alles wat hiervoor gebeurde doet er niet toe. Het bracht me hier, en vandaag begin ik weer bij nul.

Ik ben verder heel slecht in Frans.

 

Que sera, sera

(Wat gebeurt, gebeurt)

“The future’s not ours to see.” We kunnen de toekomst niet voorspellen. Je moet het leven maar nemen zoals het is. Wat gebeurt, gebeurt. Deal with it! Net zoals je je geen zorgen moet maken om het verleden waar he spijt van hebt, moet je je ook geen zorgen maken om de toekomst die je niet in de hand hebt. Als je alles van te voren weet, kun je met een dubbeltje de wereld rond, zei mijn oma. Dus hou rekening met tegenslagen, maar laat het je niet bevriezen.

Allemaal Angst

Robert Long is misschien stiekem wel de allerbeste liedjesschrijver die Nederland ooit gekend heeft. Dit lied is al oud, maar alle angsten en vooroordelen die hij bezingt, zijn er nog steeds. En zijn advies, dat als je angst hebt voor morgen, dan moet je vandaag gaan hangen, ja, daar zie ik wel wat in. Je bent al zo goed als dood, als je zo bang bent voor alles wat gevaarlijk kan zijn. Uit Dune, het boek van Frank Herbert, komt dan ook de Litanie tegen de angst. Omdat angst verlammend werkt, moet je je door je angsten heenwerken. In het boek helpt die Litanie er tegen, zodat je je angst door je heen kan laten gaan en dan kunt werken aan wat je moet doen.

 

20 reacties:

 1. Leuk dat je dit deelt. Ik ken de nummers allemaal, en kan me ook zeker in deze motto’s vinden!

 2. Wat een origineel blogje! Leuke nummers heb je gekozen, kan ik me ook wel in vinden!

  • ;D Ik weet niet of het echt origineel is, hoor. Volgens mij posten wel meer bloggers lijstjes met liedjes. Maar iedere keuze is dan wel weer uniek misschien!

 3. Leuk! Zo hoor je weer eens wat klassiekers.

 4. Stuk voor stuk ‘liederen’ (zeg ik met een knipoog) met een wijze boodschap…
  Weet je wat mij opvalt? Ik kom vaak reacties van jou tegen op verschillende blogs die getuigen van een grote levenswijsheid. Dat geldt ook voor de reacties die je achterlaat op mijn blog. En soms vraag ik me weleens af waarom je daar niet wat meer mee doet op je eigen blog. Ik denk namelijk dat veel mensen veel kunnen hebben aan wat jij te vertellen hebt en hoe jij tegen de dingen aankijkt.

  • Omdat ik enorme betweter ben πŸ˜› Het is niet zozeer levenswijsheid, maar ik probeer vaak dingen van veel verschillende kanten te bekijken. En dan zeg ik wel eens iets wat misschien iets is waar een ander niet snel aan denkt.
   Maar om daar nou een blog mee te vullen, dat kan ik niet. Dan wordt het belerend. Nee, beter dat ik dat niet doe.

 5. Dat je nooit ergens spijt van moet hebben omdat het in het verleden ligt en je dat niet kunt veranderen. Het is te wijs al je dit kunnen vol brengen.
  Ik ken alleen maar die que sera sera en vind eht een heel mooi lied wat zeker een punt maakt. Rainbow day after day dat zal ik ook willen hebben.  Heerlijk hé een goed liedje.

 6. Wat een mooie nummers zeg, stuk voor stuk!

  Liefs.x

 7. Mooi onderwerp en mooie nummers. Het nummer van Edith Piaf blijft bijzonder!

  • Ja, zelfs als je de taal niet machtig bent voel je de emotie in dat lied, haar doorleefdheid en kracht. Mijn hemel, wat straalt ze in dat lied een kracht uit, die je niet meteen terugziet in dat kleine dametje op het podium. Mooi πŸ™‚

 8. Oh die eerste 2 ken ik wel inderdaad. 2e is ook helemaal waar!

 9. Wat mooi hoe je deze drie nummer verwoord en je levensmotto weergeven. Non, je ne regrette rien (Ik heb nergens spijt van) zo had ik het nummer nooit bekeken. Wist ook eerlijk gezegd de vertaling niet. Goh… Ik ga het vanavond nog eens rustig beluisteren. De andere nummers verwijzen ook naar een mooie betekenis.
  Ik zeg altijd ik heb liever spijt van iets dat ik gedaan heb als spijt van iets wat ik nooit gedaan heb. Groetjes Diana

  • Klopt πŸ™‚ Maar als je dan ook besluit om iets niet te doen, doe dat dan ook vol overtuiging, zodat je zeker weet dat je iets niet doet om de juiste redenen. … Nou ja, je snapt het denk ik wel.
   Je hoeft niet alles te doen omdat het kan. Het is ook niet erg om af en toe een kans te missen.

 10. Hele mooie motto’s en mooi dat die nummers je motto’s zo mooi weergeven. Zo vergeet je ze inderdaad nooit meer. Ik heb ze wel al eens gehoord maar dus nooit zo bij stil gestaan. Wel bij deze motto’s, dat dan weer wel πŸ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *