A Bit of Fry and Laurie maakte mijn avond goed

Weet je nog, die tijd dat je op een bepaald tijdstip voor de tv ging zitten en dan een programma keek? Fry and Laurie hielpen me jarenlang door de avonden heen met hun sketch show “A Bit of Fry and Laurie”. En ik hou wel van Britse humor, ook al kun je die niet echt onder één noemer vangen. Achteraf kun je duidelijk zien dat deze humor en dit soort sketches een nazaat zijn van Monty Python, maar met een duidelijke eigen smaak. En voor mij net zo leuk.

Absurde sketches, dat is waar het om gaat. Waar Hugh Laurie dan vaak de beetje lummelige man uithangt en Stephen Fry zijn woede uiterst Brits uit: op nette toon, maar met harde woorden. De humor van Fry and Laurie is er eentje van woorden, woordspelletjes en puns. Maar dus ook van absurde situaties, waarbij sociale conventies onderuit worden geschopt. Want wie vraagt er tijdens een bijbelstudie nou naar de grootte van de boezem van je vriendin?

Maar Hugh Laurie heeft ook passie voor muziek. Eén van de eerste liedjes uit de serie is zo komisch dat ik er steeds weer om kan lachen. “Mystery” heeft als laatste couplet een punchline die je niet vaak tegenkomt in liefdesliedjes.

Gelukkig hebben we de boxset. En kunnen we af en toe weer even een paar avonden genieten van de humor, die nog steeds verrassend actueel is. Zo halen ze Michael Jackson naar de studio (Stephen Fry), waarbij Laurie hem toch vraagt waarom hij er zo anders uitziet tegenwoordig. En laat er nu stof zijn opgewaaid omdat er een tv-film komt over een fictieve roadtrip met Elizabeth Taylor, Marlon Brando en Michael Jackson, waarbij Jackson gespeeld wordt door … Joseph Fiennes. Bizar.

Na “A bit of Fry and Laurie” gingen de twee heren elk hun eigen weg. Hugh Laurie wist een overtuigende Amerikaanse dokter te spelen in House, M.D., en Stephen Fry legde zich onder andere toe op boeken schrijven en de quiz Q.I.  presenteren. En natuurlijk speelde Fry de rol die voor hem gemaakt was: Oscar Wilde. Beide heren zijn dus vrij succesvol geworden.

14 reacties:

 1. Dit ken ik niet, Monty Python vind ik wel erg leuk!

 2. Oh ja ik ken deze sketches wel! Er is iets heerlijks en simpels aan Britse humor. Geweldig inderdaad 🙂

 3. Errug leuke tip!
  Ik ga straks eens kijken of ik meer Fry & Laurie kan vinden op youtube. Heb erg moeten lachen om die eerste video. Ik houd ook wel van dat soort humor.

 4. Is het gek dat ik dit niet ken? Misschien een kleine generatiekloof haha. Vond het eerste filmpje wel grappig, dus dat is in ieder geval goed 🙂

  • Nou ja, dit komt uit de jaren 80, en was lang zo bekend niet in Nederland, toen al niet. 🙂 Dus de status van Monty Python haalde ze niet, omdat ze buiten het Verenigd Koninkrijk gewoon niet zo bekend waren.
   Maar Hugh Laurie ken je toch wel? House MD? Tv serie? Of is dat ook al te lang geleden? 😛

 5. Ik zit soms nog steeds voor de tv om te wachten op mijn series ;-). Het opnemen is wel makkelijk geworden. Ik kende A Bit of Fry and Laurie nog niet :-).

  • Nee, wij vergeten het steeds. Zo hebben we de nieuwste serie van Luther moeten laten schieten omdat we vergaten wanneer het begon, en dat geld ook voor X-Files. We hadden het wel ingeprogrammeerd om op te nemen … maar toen deden we, zoals we gewend zijn, de tx én de box uit. Dan neemt-ie niks op, he? 😛

 6. Boxset dat is ideaal dan kunnen jullie lekker genieten. Ik ken de series niet. Maar lijkt mij ook een leuke serie. Ik kijk wel hallo hallo en keeping up appearances.  Ik kan Britse humor wel waarderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *