D&D inspiratie: vijf boeken

Het afgelopen weekend hebben we heel veel spellen gespeeld, ook het Dungeons & Dragons spel wat door R.  was voorbereid. Dungeons & Dragons speelt meestal, bijna altijd, in een fantasy-wereld. Een beetje als Tolkien, maar eigenlijk heel er anders. Ons avontuur deed me er denken aan een aantal boeken die ik met plezier gelezen heb. En omdat ik wel weer eens een berichtje over boeken wilde schrijven heb ik ze maar eens op de foto gezet. En onze personages hebben dus leuke avonturen beleefd!

Dara en Jal’Dorl, een raar paar. Dara is een Dragonborn, een held van haar volk. Jal’Dorl is een onderzoekende Elf, die veel van planten weet. Samen zijn ze op zoek naar de Zeeheks. Want die heeft een plan om alle planten en dieren zo’n beetje uit te roeien, zodat ze  .. eh, … nou ja, wat ze daarna wilde, dat zijn we nooit te weten gekomen. Maar ze was een evil bitch!

fbooks_goldenwitchbreed

Mary Gentle – Golden Witchbreed

In dit boek is ook een raar paar. Een aardse dame die op een andere planeet verliefd wordt op een (voor haar) buitenaards wezen. Niet dat Dara en Jal’Dorl ook maar in de buurt van een romance kwamen, maar ze waren anders genoeg dat ze elkaar goed aanvulden. Dat hielp wel bij het oplossen van bepaalde mysteries. Dara is meer dan 2 meter lang, en groot en sterk. Toen ze een gang in liepen, besloot Jal’Dorl voorop te gaan. Maar in de gang sliep een groep vleermuizen die het niet fijn vonden wakker gemaakt te worden. Jal’Dorl had geen keus of hij wilde omdraaien, want Dara duwde hem gewoon de gang door, naar de deur aan de andere kant.

Overigens is Mary Gentle een leuke schrijfster. De voorkant van dit boek doet vermoeden dat je een goedkoop romannetje leest, maar het is een levendige wereld, met eigen regels. Zoals: dat de aliens als onzijdige wezens worden geboren, en pas later in hun leven geslachtskenmerken ontwikkelen.

fbooks_lordfoul

Stephen R. Donaldson – Lord Foul’s Bane

Lord Foul is de slechterik in deze serie. Net als de Zeeheks wil hij van alles vernietigen in de wereld. Het is een buitenwerelder die het Land moet redden, maar hij gelooft niet dat het allemaal echt is. Hij denkt namelijk dat hij droomt. Jal’Dorl is ook een personage die niets gelooft wat hij op het eerste gezicht ziet. Toen Dara en hij een oude man in een magische cirkel tegenkwamen, en Dara al op het punt stond om de arme oude man te bevrijden, stond Jal’Dorl erop eerst te kijken wat ze in de kamer konden vinden. Het woord van de man, dat hij per ongeluk vast was komen te zitten, geloofde hij niet. Dara heeft toen de man toch bevrijd en het was een engerd die meteen in de aanval ging!

De Thomas Covenant trilogy (en daarna nog een tweede en derde trilogie) is een klassieker in de fantasy. Thomas is een anti-held, die helemaal niet gelooft dat hij het Land waarnaar hij getransporteerd is kan redden.  Sterker nog, hij doet soms ook domme dingen. Want hij denkt dat hij droomt, en eigenlijk nog in zijn wereld is, waar hij aan lepra lijdt. Maar in deze wereld is hij gezond, en kan hij weer voelen.

fbooks_lackey

Mercedes Lackey – Magic’s Promise (Book Two of The Last Herald-Mage)

Vanyel is een nogal verwend vervelend nest. Maar hij heeft groot potentieel. Hij wordt daarom naar een magische school gestuurd, waar hij moet leren zijn magische krachten te gebruiken. Eigenlijk gelooft hij er niet zo in. Dat hij wel eens een Herald-Mage kan zijn, dat wil hij ook helemaal niet. Dara heeft eenzelfde probleem. Haar volk ziet haar als een held, omdat ze eens een magisch beest had verslagen. Ze denken daarom dat Dara hen gaat redden van alles wat kwaad is in de wereld. Maar Dara heeft daar eigenlijk helemaal geen zin in. Ze gelooft niet in zichzelf.

In dit tweede deel uit de serie, is Vanyel wel al zo ver dat hij zijn krachten kent, en gebruikt. Maar of hij al helemaal in zichzelf gelooft? Hij heeft nog steeds moeite met zichzelf, en door terug te gaan naar huis, waar hij zaken uit zijn verleden tegenkomt, leert hij zichzelf beter te accepteren.

fbooks_devicesdesires

K.J. Parker – Devices and Desires (Part 1 of the Engineer Trilogy)

De serie over de technische Ziani die ter dood wordt veroordeelt omdat hij een afwijking van de Specificaties bouwde is geweldig. Op het eerste gezicht lijkt het dat Ziani wordt veroordeelt voor een simpel vergrijp. Maar er zitten plannen achter, die in de loop van de serie naar voren komen. Ziani is maar een klein radertje in het grote geheel. Ook de avonturen die Dara en Jal’Dorl beleefden waren maar een klein stukje van de wereld die R. voor ons gecreëerd had. Aan het einde van het spel werden de twee avonturiers vervloekt, en dat legde de weg open naar een vervolg, waarin we alle losse eindjes aan elkaar zouden kunnen knopen.

K.J. Parker is wel een van mijn favoriete auteurs. Niets in zijn verhalen is wat het lijkt, en er zit altijd wel iets achter. Hoewel het wel een trucje is waar je uiteindelijk achter komt, blijft het een goed geschreven verhaal, wat niet alleen leunt op dat ene trucje. Als lezer moet je zelf wel mee willen denken en niet alles door de schrijver voorgekauwd krijgen.

fbooks_ffbook1

Bonusboek:  Choose your own Adventure

Fighting Fantasy’s The Warlock on Firetop Mountain is een kies-je-eigen-avontuur boek. Je leest dit boek niet van voren naar achteren. Elk stukje tekst geeft je een keuze om iets te doen. Die keuze leidt je naar een ander deel van het boek, waar je weer een stuk tekst en een keuze krijgt. Je krijgt zelfs, net als in D&D, stats voor je personage. Er is vaak maar één route door het boek. Maak je de verkeerde keuze, dan gaat je personage dood. Of raakt verdwaald. Je moet dus misschien heel vaak overnieuw beginnen. Dit is dus een beetje D&D in je eentje doen. Maar je moet er rekening mee houden dat het lang duurt voor het hele verhaal duidelijk is.

Kortgezegd, als je van verhalen houdt, dan is het mogelijk dat je heel veel lol beleeft aan deze boeken, of van Dungeons & Dragons.

10 reacties:

  1. Leuk om te zien, maar zeker niet mijn genre.

  2. Ik ken ze allemaal niet, het is mijn genre niet ook en ik zit het laatste jaar helemaal niet in de leesmodus. Hoop dat ik in de vakantie weer wat kan lezen in het zonnetje.

  3. Ik vrees dat ik me een beetje (veel) bij Saskia moet aansluiten. Nu ben ik een moeizame lezer, dus lezen doe ik sowieso al niet zo veel, maar dit genre – ik heb het idee dat het allemaal nogal ‘fantasy-achtig’ is – vind ik het moeilijkst om te lezen.

    • Het nadeel van fantasy is dat er vaak termen en begrippen worden ‘verzonnen’. Bijna alsof je deels in een onbekende taal leest. Weet je wat ook leuke boeken zijn? Boeken over levensverhalen van dieren, zoals Dewey de bibliotheek-cat. Heel schattig om te lezen. En die kat is dus niet verzonnen!

  4. Niet mijn gerne, maar wel leuk dat jullie er zoveel plezier uithalen :-). Net zoals Sammie… ik moet ook de leesmodus weer vinden!

  5. Verliefd worden op een buitenaards wezen. Dat klinkt als een leuk combinatie en fantasie. Het feit dat er zit altijd wel iets achter het verhaal vind ik ook leuk. Was ik maar zo’n goede schrijver als K.J. Parker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *