GIMP grafisch programma: tutorial

GIMP is een gratis grafisch programma, zogenaamde freeware  en open source software. Iedereen kan dus meewerken aan het programma en het kost niks. De makers krijgen dus ook niks betaald. Waarom? Nou, omdat dat in de begintijd van het internet heel normaal was. Het mooie is dat dit programma dus voor iedereen gratis te downloaden is en te gebruiken is. Maar echt gebruiksvriendelijk heb ik GIMP nooit gevonden. Dus leek het me wel wat om een simpel tutorialtje uit te schrijven. Wil je dus zelf foto’s bewerken of plaatjes maken, ga GIMP downloaden en leer het programma een beetje kennen door de tutorial te volgen.

Taal in GIMP

GIMP komt ook helemaal in het Nederlands. En er is een Nederlandse handleiding. Ik heb natuurlijk GIMP in het Engels geïnstalleerd. Daar zijn twee redenen voor. 1. Ik spreek vrij vloeiend Engels. 2. Er zijn heel wat Engelstalige tutorials die gebruik maken van de Engelse termen zoals die in het programma gebruikt worden. Maar alle icoontjes en plaatjes zijn hetzelfde, dus met een beetje gepuzzel kom je er vast wel uit als je de Nederlandse versie installeert.

Overigens gebruik Fiona GIMP in plaats van Photoshop. Ze maakt er de mooiste dingen mee, ook omdat GIMP geschikt is voor gebruik met een (professioneel) tekentablet.

Uitgeknipt plaatje op achtergrond, met schaduw

gmp_simple1_0fullimg

Dit is het eindresultaat. Dat vind ik altijd leuk om eerst te laten zien, zodat je ook weet wat je ongeveer kunt verwachten. Wat je zelf nodig hebt is een foto of plaatje, waar ik Chi voor gebruikt heb. Wat we zelf gaan maken is de achtergrond.

Eerst maak je een nieuwe gekleurde laag aan, gewoon helemaal egaal rood bijvoorbeeld. Dat kun je doen door te kiezen door New Layer (shift-ctrl-N), wat je ook terug vind in de menubalk boven in. Bij een nieuwe laag kun je dan kiezen voor wit, transparant of voor- of achtergrondkleur. Kies je voor wit, dan kun je met het emmertje (bucket tool) de gewenste kleur geven aan de laag.

gmp_simple1_1squares

Dan komt het ingewikkeldste deel van deze tutorial: de gedraaide vierkante blaadjes met schaduw. Hiervoor heb je in eerste instantie drie tools nodig uit je toolbox: de Rectangle Select tool, het Rotate Layer tool, en de Bucket tool (dat emmertje dus). Eerst gebruik je de Rectangle Select. Hiermee trek je een vierkant dat bijna net zo hoog is als je plaatje. Dan maak je een nieuwe laag aan, en met het emmertje vul je dat vierkant op een nieuwe laag met een iets donkerdere kleur rood dan je achtergrond. Je kunt de kleur aanpassen door op de kleur-selectie-vakjes te klikken. Daar waar je nu het rood van de achtergrond ziet, daar kun je op klikken. Dan opent een pop-upje, waarin je een andere kleur kunt kiezen door ergens op het kleurveld te klikken. Als je her vierkant gevuld hebt, kun je het dupliceren (shift-ctrl-D), ook via de menubalk. Vul dan het nieuwe, gedupliceerde vierkant met een kleur van je keuze. Bijvoorbeeld de oorspronkelijke achtergrondkleur.

De vierkanten moeten nu nog gedraaid worden. Klik op het icoontje met het gedraaide vierkant (en dus het ruitje). Het is het knopje onder het vergrootglas. Klik nu op een van de vierkanten. Er opent een pop-upje. Over je vierkant verschijnt nu een raster. Door het schuifje in het pop-up venster te verschuiven, draait je vierkant! Als je tevreden bent met het resultaat klik je op OK.

gmp_simple1_2shadow

Om een drop shadow te maken, ga je in de menubalk naar Filters- Light and Shadow – Drop shadow … Hier kun je aangeven waar de schaduw moet vallen. Zorg er wel voor de je een van de vierkanten geselecteerd hebt in je lagenoverzicht. Kies bij drop shadow voor de instellingen:

offset X -4
Offset Y -7
Blur radius 15
color (black)
Opacity 21

Klik op OK. Doe hetzelfde bij het andere vierkant. je hebt nu drie lagen: de achtergrond en twee gedraaide vierkanten.

Om de laag met het patroon erover heen te leggen, hoe je alleen maar een nieuwe laag aan te maken, en in plaats van en egale kleur een patroon te kiezen met het emmertje. Ik koos voor Fibers (vezels). Omdat de onderste lagen erdoor heen moeten schijnen, kies je voor een opacity van ongeveer 50, en zet je de Mode naar Overlay.

gmp_simple1_3layer

Open nu in een nieuw document je plaatje of foto om uit te knippen. Dit doe je met de lasso: free select tool. Het hoeft niet heel precies te zijn, maar trek in grote lijnen een selectie om je onderwerp. Is dat klaar, klik dan met de rechtermuisknop op je selectie en kies voor ‘Copy’.

gmp_simple1_4select

Om te plakken ga je terug naar je achtergrond-document. Klik daar weer met je rechtermuisknop en kies voor plakken: Paste as – New Layer. Je uitgeknipte plaatje wordt nu als nieuwe laag in je document gezet. Jekunt nu nog een nieuwe laag aanmaken, onder je plaatje, en met een penseel een rand tekenen om en onder je plaatje. Daar kun je dan ook nog een drop shadow aan toevoegen. En dan is het klaar.

Is je ‘patroonlaag’ te druk? Voeg dan een nieuwe laag toe met een Gradient van kleur naar transparant. Zo bedek je een beetje de patroon-laag.

gmp_simple1_5pastenew

10 reacties:

 1. Het ziet er goed uit met Chi. Ik heb nog nooit zoveel bezig geweest met het bewerken van een programma op de computer dan nu ik blog heb. Al hou ik zo bescheiden mogelijk. GIMP is nieuw voor mij.

  • GIMP doet al een hele poos mee, maar is pas de laatste jaren wat gebruikersvriendelijker geworden. Er zijn heel veel tutorials te vinden, ook om foto’s beter uit te lichten of te bewerken op kleuren-niveau.

 2. Leuk, die tutorial! Ik heb weleens gehoord dat GIMP eigenlijk een soort photoshop is, maar dan gratis. Zelf zal ik er niet zo snel gebruik van maken omdat ik nu eindelijk een beetje begin te wennen aan photoshop. (Ik ben nogal hardleers in die dingen!)

  • GIMP is wel wat lastiger dan Photoshop, dat geef ik eerlijk toe. Maar … het is gratis en als je geen geld wilt of kunt uitgeven aan Photoshop (wat toch wel erg prijzig is) dan is GIMP een goed alternatief.

 3. Ik ben niet zo handig, en kom niet veel verder dan picmonkey…

 4. I Love open scource :-). Weer iets om te gaan proberen :-).

 5. Ik werk al jaren met Gimp – mijn man is een echte open source freak 🙂

  Ik gebruik ook Inkscape in plaats van illustrator. 🙂

  • Je kunt zoveel vinden in open source bronnen. Dat neemt niet weg dat ik voor bepaalde zaken tóch betaalde producten gebruik. Maar … het hoeft in principe niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *