Dungeons & Dragons met z’n tweetjes

Het kan, hoor. Met z’n tweetjes Dungeons & Dragons spelen. Natuurlijk moet je wat flexibel zijn en is het nog minder competitief dan een normale sessie. D&D is niet echt een spel wat je ‘wint’ of ‘verliest’. En als je met z’n tweetjes speelt, dan gaat het nog meer om het creeëren van een verhaal rond onverwachte uitkomsten van de dobbelstenen. Samen spelen wij dus Dungeons & Dragons, in niet al te lange sessies.

Wat is Dungeons & Dragons? Het is een roleplaying game, een rollenspel, waarbij een dungeon master of game master een groep spelers begleidt, om de personages die zij gekozen hebben langs een avontuurlijk … avontuur te leiden. Een dungeon master (DM of GM) moet objectief blijven, de wereld van het verhaal beheersen en de balans houden tussen wat wel en niet kan. Gelukkig kan hij op boeken en informatie steunen. De spelers kiezen een personage, met een achtergrond en vaardigheden, en gaan daarme op pad met z’n allen. Het rollenspelen hoeft niet heel intens te zijn. Als je maar weet wat je personage wel of niet zou doen: jij als speler maakt de keuze. D&D is bij uitstek geschikt voor groepen spelers. Dus hoe doe je dat dan met z’n tweeën?

Hij is de DM. Ik ben de ene speler. Maar we delen ook een personage, waardoor mijn ‘eigen’ personage niet alleen het gevaar hoeft te trotseren. Soms gebruikt hij het personage om te helpen in een gevecht, soms om gewoon een leuk stuk van het verhaal te vertellen. Soms gebruik ik het personage, als ik als speler zijn vaardigheden nodig heb. Uiteindelijk werkt het, omdat we allebei een verhaal willen vertellen. We hebben dus hetzelfde doel. En het zou best kunnen dat we op een moment de rollen omdraaien en ik eens DM ben.

Door de keukenverbouwing hebben we al een hele tijd niet kunnen spelen. Maar de tafel is weer beschikbaar, we hebben weer wat tijd. Dus we vinden vast wel een uurtje of twee om te spelen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *