Kat en balkonafscheiding

Je hebt twee katten die allebei op hun eigen manier graag buiten zijn. Want niet alle katten zijn huistijgers. Sommige doen graag aan LARP (live-action roleplay) in je tuin: als tijger of leeuw. Niet alle buren vinden dat leuk, natuurlijk. Maar het is lastig om katten te vragen om bepaalde dingen niet te doen, alleen omdat hun natuurlijke gedrag mensen niet aanstaat. Want als er iets is dat katten graag doen, dan is het die dingen die je liever niet wilt. Hoe hou je je kat op je eigen balkon, als het zo aantrekkelijk is om spannend over de balkonrailing te lopen?

Laat me eerst zeggen dat ik, als kattenliefhebber, vind dat mijn katten hun vrijheid verdienen. Net zoals vogels, vossen en herten. Het idee dat er mensen zijn die de vrijheid van dieren aan banden willen leggen, alleen omdat het natuurlijk gedrag van een dier hen niet aanstaat, daar heb ik niet zo veel mee. Dat neemt niet weg dat je als huisdiereneigenaar wel zoveel mogelijk kan en moet doen om overlast van je dier te beperken.

Het balkon bij ons huis heeft een doorlopende railing, buiten de afscheidingen om. EÊn lange doorlopende weg voor katten met goed evenwichtsgevoel. Om te voorkomen dat de katten op bezoek gaan waar ze niet gewenst zijn, zoals als iemand lekker zit te eten op het balkon, hebben we iets moeten bedenken.

Ikea maximera lade-verdeler

Bij Ikea hebben we een Maximera lade-verdeler van plastic gekocht. Het is een prima formaat, want het steekt net voldoende uit over de rand dat zelfs de atletische kat er niet langs kan. En hoog genoeg dat ze er niet overheen zal durven springen.

Omdat er nogal wat onderdelen aan de verdeler zitten die we niet nodig hadden, hebben we die eraf gehaald. Zo hielden we een mooi plankje over, maar zonder bevestigingsmogelijkheden.

Ik heb er nog niets voor bedacht. Maar ik hou het nog een weekje in huis voor ik het weggooi. Soms bedenk ik ineens waar het handig voor zou kunnen zijn.

In het plastic moesten gaatjes geboord worden. Dat leek ons wel lastig, dus op YouTube een filmpje gezocht met tips over hoe je in plastic kan boren. Tip: begin met het kleinste boortje en gebruik steeds een groter boortje tot het gaatje de grootte heeft die je nodig hebt. Doe je dat niet, en boor je meteen met een grote boor, loop je het risico dat het plastic breekt, of het gaatje scheuren vertoont.

Kat balkonafscheiding monteren

Daarna was het een kwestie van in het hout schroeven. Gelukkig is de bestaande afscheiding van hout. Mijn ‘handyman’ heeft het heldere plastic met een schuurspons bewerkt, voor het geval de plastic verdeler als een soort van vergrootglas zonnestralen zou bundelen en brand zou veroorzaken. Ja, hij is erg voorzichtig. Maar het balkon ligt wel op het zuiden, dus beter voorzichtig zijn.

Lade-verdeler als kat balkonafscheiding

Het staat mooi, en het is niet overduidelijk aanwezig. De katten kunnen er inderdaad niet meer langs.

… Maar vandaag stond de lenige kat bovenop de houten balkon-afscheiding. Dus misschien ook nog maar iets aan de bovenkant aanbrengen.

 

4 comments on “Kat en balkonafscheiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>