Hoe hou je je kat op je eigen balkon

Ik heb twee katten die allebei op hun eigen manier graag buiten zijn. Onze kattenprinses doet graag aan LARP (live-action roleplay) in de tuin, als zwarte panter. En onze rode kater is meer het kat op balkon type. Het is natuurlijk gedrag: katten lopen al zolang ze met mensen samenleven naar buiten wanneer het hen uitkomt. Toch zijn er steeds meer mensen (lees: buren) die daar niet altijd gelukkig mee zijn. Ik zou het geweldig vinden als een buurkat op mijn balkon kwam zonnen, maar ik weet dat onze rode kater dan ook graag mee komt eten bij de buren. Er zijn gelukkig oplossingen om je katten binnen je eigen balkon te houden. Wij vonden deze oplossing.

Kat op balkon

Laat me eerst zeggen dat ik, als kattenliefhebber, vind dat mijn katten hun vrijheid verdienen. Net zoals vogels, vossen en herten. Het idee dat er mensen zijn die de vrijheid van dieren aan banden willen leggen, alleen omdat het natuurlijk gedrag van een dier hen niet aanstaat, daar heb ik niet zo veel mee. Dat neemt niet weg dat je als huisdiereneigenaar wel zoveel mogelijk kan en moet doen om overlast van je dier te beperken.

Het balkon bij ons huis heeft een doorlopende railing, buiten de afscheidingen om. EÊn lange doorlopende weg voor katten met goed evenwichtsgevoel. Om te voorkomen dat de katten op bezoek gaan waar ze niet gewenst zijn, zoals als iemand lekker zit te eten op het balkon, hebben we iets moeten bedenken.

Ikea maximera lade-verdeler

Bij Ikea hebben we een Maximera lade-verdeler van plastic gekocht. Het is een prima formaat, want het steekt net voldoende uit over de rand dat zelfs de atletische kat er niet langs kan. En hoog genoeg dat ze er niet overheen zal durven springen.

Omdat er nogal wat onderdelen aan de verdeler zitten die we niet nodig hadden, hebben we die eraf gehaald. Zo hielden we een mooi plankje over, maar zonder bevestigingsmogelijkheden. In het plastic moesten gaatjes geboord worden. Dat leek ons wel lastig, dus op YouTube een filmpje gezocht met tips over hoe je in plastic kan boren. Tip: begin met het kleinste boortje en gebruik steeds een groter boortje tot het gaatje de grootte heeft die je nodig hebt. Doe je dat niet en boor je meteen met een grote boor, loop je het risico dat het plastic breekt, of dat het gaatje scheuren vertoont.

Balkonafscheiding monteren

Daarna was het een kwestie van in het hout schroeven. Gelukkig is de bestaande afscheiding van hout. Mijn ‘handyman’ heeft het heldere plastic met een schuurspons bewerkt, voor het geval de plastic verdeler als een soort van vergrootglas zonnestralen zou bundelen en brand zou veroorzaken. Ja, hij is erg voorzichtig. Maar het balkon ligt wel op het zuiden, dus beter voorzichtig zijn.

Lade-verdeler als kat balkonafscheiding

Het staat mooi, en het is niet overduidelijk aanwezig. De katten kunnen er inderdaad niet meer langs. Deze simpele ‘ikea-hack’ was voldoende voor ons. … Maar vandaag stond de lenige kat bovenop de houten balkon-afscheiding. Dus misschien ook nog maar iets aan de bovenkant aanbrengen.

Andere oplossingen

Voor ons oude balkon hebben we ook gekeken naar volledige hekwerken en kattennetten. Deze kun je zelf installeren of laten installeren. Helaas is dat op ons huidige balkon geen optie en eerlijk gezegd zou het ook betekenen dat wij zelf in een kooi op het balkon zouden zitten. Voor balkons met een overkapping of dak zou een net ook een oplossing zijn. Een bijkomstigheid is dat het ook vogels van het balkon houdt.

Hoe ingrijpend de oplossing is die je kiest, hangt natuurlijk ook af van de noodzaak. Is het om je buren te beschermen tegen je kat, hoef je niet in een kooi te gaan zitten, denk ik. Maar om je kat te beschermen tegen een val van een balkon op de 8ste verdieping, is het misschien wel een oplossing. Ons balkon is op de eerste verdieping boven onze tuin. En sinds we een kattenluik op de begane grond hebben, gaan onze katten liever via dat luikje naar buiten dan via het balkon. Toch helpt de plastic afscheiding om het balkon van de buren kat-vrij te houden. Iedereen blij.

4 reacties:

  1. Haha. Ja, katten blijven de onmogelijke weg zoeken. De afscheiding ziet er leuk en netjes uit.

  2. ja als katten iets willen.. 😉
    Handige oplossing en ziet er nog eens leuk uit ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *