Spel: Wees Sherlock Holmes

De avonden zijn nog lang en licht, maar dat neemt niet weg dat ook een warme zomeravond het moment kan zijn om een bordspel te spelen. Sherlock Holmes is een bordspel, zonder bord. Je kunt het dus prima spelen in een tuin, of park, of balkon. Er is voorzover ik weet alleen geen Nederlandse editie van.

Sherlock Holmes: een spel zonder bord

Het is dus gewoon een ‘spel’, maar wel met onderdelen. Het idee is dat jij en je medespelers onderdeel uitmaken van een groep hobby-detectives die in de sporen van Sherlock Holmes mysterieuze zaken oplossen. Bijvoorbeeld een moord, en wie dat dan gedaan heeft. Maar dan iets verder dan Cluedo.

Om je te helpen heb je een kaart van London, een beschrijving van de zaak en de mogelijkheid om mensen op te sporen en te ondervragen. De clues die je daaruit verzamelt helpen je bij het oplossen van de zaak. Mar hoe minder clues je gebruikt, hoe meer punten je verdient. Dus je kunt alle clues opvolgen en uitpluizen, maar dan kom je waarschijnlijk met min-punten uit. De uitdaging zit erin om minder clues te gebruiken dan Sherlock Holmes.

Want zo win je het spel: aan het eind, en dat bepalen de spelers als ze denken de juiste oplossing te hebben, komt Sherlock langs met zijn oplossing. Je berekent dan hoeveel clues en punten je dus hebt, als spelersgroep. Je wint als je het beter doet dan Sherlock.

Maar, je begrijpt het al, dit spel is niet een competitief spel. De spelersgroep werkt samen en niet tegen elkaar. Je bepaalt zelf wanneer de ronde is afgelopen, of dat nu na een uurtje is of na 2 weken. Er is geen tijdslimiet, want het zijn ‘oude’ zaken die je probeert op te lossen. Als je een paar clues of aanwijzingen hebt nagetrokken, kun je daar dus net zo lang over nadenken als je wil. Bespreek het bij het afwassen. Of hou telefonisch overleg als je iets te binnen schiet. Het draait allemaal op ‘elimination’, wie kan het niet gedaan hebben, welke alibi’s zijn lek, en wie was waar met wie op welk moment?

Er zijn tien zaken bij dit spel geleverd. Er is geloof ik ook een uitbreiding. En het is wel zo, dat als je eenmaal een zaak hebt opgelost, je die natuurlijk niet nog eens kan doen. Want je weet de oplossing al. Maar aangezien je zelf bepaalt hoe moeilijk je het maakt, en hoe lang het duurt, denk ik dat je er wel voldoende plezier van zal hebben.

En na afloop kun je het spel altijd aan iemand anders kado doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *