Puppylessen, wel of niet?

Als je een pup neemt is al snel de vraag of je er mee naar puppylessen gaat? Puppyles is bij uitstek geschikt om je te helpen je pup te socialiseren. Er zijn andere pups, van allerlei soorten, en je hond leert tegelijkertijd ook met nieuwe en onbekende dingen omgaan. Dat je dan ook kunt werken aan en stukje ‘gehoorzaamheid’ is een bijkomstigheid, voor mij. Met onze eerdere pups hebben we dit nooit gedaan. En dat zijn ook prima honden geworden. F luistert bijvoorbeeld heel goed, en niet omdat ze gehoorzaamt, maar omdat ze je vertrouwt en begrijpt. Het fijne is, dat je haar dus geen commando hoeft te geven. Maar dat betekent ook dat ze alleen luistert naar mensen die ze kent.

Puppyklasje

Omdat wij dus wel naar puppyles willen, hebben we gevraagd aan een lokale hondenschool of we langs mochten komen. En dat mocht. Gewoon een halfuurtje kijken hoe het gaat en hier en daar wat vragen stellen. Het was over de telefoon al duidelijk dat dit echte ‘hondenmensen’ waren. En dat er geen verschil wordt gemaakt tussen kleine en grote honden. Ik vond het ook belangrijk dat er geen grote druk ligt op het ‘gehoorzaam’-gedeelte. Het moet vooral leuk zijn voor de pup, en de baas, en je de kans geven 30 minuten met je pup bezig te zijn, zonder afleiding.

We weten ondertussen al dat ik drie weken bij de pup zal zijn, en R maar één week. Dus de kans dat de pup meer naar mij trekt is aanwezig. Vandaar dat R de puppylessen gaat doen. Dat kan in principe vanaf 10 weken, maar uit onze planning blijkt dat we dan nét ergens anders zitten, waar de pup overigens ook andere honden gaat tegenkomen. R is denk ik ook geschikter. Ik kan nogal eens rebels en tegendraads zijn, en dat is nou net niet wat je zo’n pup wil leren tijdens puppylessen.

Doe puppylessen op proef

De kijk-les was heel leuk. Het is ontzettend leuk om zoveel pups te zien, die dan weer door een paraplu worden opgeschrikt, en dan weer moeten leren ook andere honden te negeren bij het wandelen. Tegelijk was het heel erg sociaal. En ieder pupje had zo zijn eigen persoonlijkheidje: snel afgeleid, of juist erg veel aandacht voor de eigen baas. Zeker iets waar we wat aan gaan hebben, voor onze eigen pup.

Ik raad zeker aan om een puppyles op proef te doen en te vragen of je mag kijken. Stel je dan wel netjes voor, en neem niet meteen de hele familie mee. Het is belangrijk dat je een klik hebt met de persoon die de les organiseert en geeft. En dat de methode je aanstaat. Er is namelijk geen goede of foute manier (nou, eigenlijk wel), en je moet voor jezelf uitmaken of je manier van lesgeven ook ziet zitten. Let wel, het is altijd fout als de puppyles leider probeert om honden te intimideren of ze ruw behandelt. Heb je er geen goed gevoel bij, ga dan verder zoeken.

2 reacties:

  1. Wat leuk een pup! Ik heb met mijn pup (nu inmiddels al 3 jaar) ook puppycursus gedaan en ik vond het super leuk! Je leert je hond goed kennen en hij luistert ook redelijk goed naar mij dus ik vond het leuk én leerzaam! 😀

    ps. je kent mij via myhealthylife maar 20somethinggirl.com is m’n eigen privédomeintje 🙂

    • Hoi Esmeralda! We hebben het met onze vorige honden nooit gedaan, maar achteraf denk ik dat sommige van onze honden het ook echt leuk hadden gevonden. Maar ja, andere tijden.
      (Ik heb allebei je blogs gezien. Ik kom wel vaker buurten in de toekomst 😉 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *