Spel: Imperial Assault

Spel: Imperial Assault

Imperial Assault is een  Star Wars spel, van Fantasy Flight Games. Officieel, ook nog. Het spel, met puzzelstukjes-bord, is prachtig uitgevoerd en zit speltechnisch zo leuk in elkaar, dat je als niet-starwarsfan, zoals ik, dit ook leuk vind. Ik ben namelijk meer een Trekkie. Maar dit spel is echt heel erg leuk en goed doordacht. Sterker nog, de plotlijnen van de missions in het spel zijn beter doordacht dat de scenario’s van de films.

In plaats van saaie pionnetjes mag je spelen met kleine figuurtjes, zoals Saska. Natuurlijk staat zij tegenover kleine Stormtroopers, of een mini-Darth Vader. Dat is al erg leuk. Maar nog leuker is het dat je, net als bij Descent 2, tegen één speler speelt die de Dark Side vertegenwoordigt. Wij spelen meestal met zijn tweetjes, en dan is het vrij simpel: R is de Imperial kant, en ik doe de rebellen. Als je met meer dan twee speelt, dan kunnen meerdere spelers een rebel personage oppakken. Zo speel je dan als team tegen die ene speler die de slechteriken aandrijft.

Bordspel met Star Wars fuguurtjes, mini's en spelbord, Imperial Assault

Als je je personage hebt gekozen, dan kan het opbouwen van het bord beginnen. Het bord bestaat uit verschillende combinaties van puzzelstukjes. Zo kunnen er meerdere mappen gemaakt worden, steeds voor een andere missie. Ligt het bord eenmaal op tafel, dan worden de pionnen er op gezet. Eerst die van de Dark side, meestal. En dan gaan de rebellen het bord op, bij het vakje dat als beginpunt is aangemerkt. Daarna begint een rebellenspeler, en als zijn/haar beurt over is, mag de Dark Side speler. En zo speel je om en om je beurten. Je schiet, of je rent over het bord. Pak je die voorraadkist op, of ga je toch eerst de deur openmaken?

Missies Imperial Assault

De missies lopen uiteen, en kunnen gewonnen of verloren worden. Soms moet je iemand redden. Andere keren gaat het om het vernietigen van een basis. Of je wint of verliest bepaalt onder andere je beloning, maar ook welke volgende missie mogelijk wordt.

Saska, bordspel star wars, Imperial assault miniature

De aanval en verdediging, en andere testen, worden door de uitslag van een dobbelstenen-gooi bepaalt. Je kunt daar wel wat aan veranderen door de opties op je wapens, maar het blijft een kwestie van geluk hebben. Of pech. Het uitrekenen van de uitslag is niet moeilijk, maar het is soms wel lastig om overzicht te houden met alle opties die je tot je beschikking hebt. Ik vergeet nog wel eens dat ik een optie heb om de uitslag positief te beïnvloeden. En achteraf mag je dat natuurlijk niet meer toepassen: “Nee, maar ik had een extra damage op dat pistool, dus dan is die stormtrooper wel dood!” Helaas. R is streng daarin. Dat maakt het overigens wel leuker.

Star Wars Imperial Assault is erg leuk. Waar ik me nog meer op verheug is als we eindelijk kunnen beginnen aan het schilderen van de miniatuurtjes. We maken namelijk eerst de miniatuurtjes van Descent 2 af, en dat zijn er nogal wat. Daar zal ik binnenkort ook eens iets over posten.


8 reacties op “Spel: Imperial Assault”

  • Dank je, dank je! Het is ook wel een lang spel. Gemiddeld duurt een missie toch wel een uur tot twee uur. Je moet er echt voor gaan zitten. Er zijn ook hele leuke spellen die je met z’n tweetjes kan spelen, die korter duren. Er is bijvoorbeeld een monopoly kaartspel En dat is leuk! Geen bord, wel kaarten.

  • Ha! Dan heb ik je nog niet eens verteld dat er ook uitbreiding-sets zijn, die je weer apart moet aanschaffen! Disney weet wel hoe ze Star Wars moeten verkopen!

 1. ‘Niet-starwarsfan’ >< Hoe dan?? (Maar ben zelf ook meer een Trekkie hoor ;))

  Als je van de boardgames bent is de Game of Thrones boardgame een hele dikke aanrader.

  • Scifi is sci fi 🙂 Maar Trek is voor mij gewoon leuker. Dat neemt niet weg dat de mythes en wereld achter dit Star Wars spel enorm leuk maken.
   Game of Thrones board game zitten we ook aan te denken 🙂

 2. Ik ben gek op bordspellen en vind Starwars onwijs cool. Mijn man was 5 toen de eerste film uitkwam, maar zag hem een paar jaar later en was meteen fan :). Dus misschien wel leuk om dit spel eens cadeau te geven. We hebben namelijk super veel bordspellen, maar deze dus nog niet. Ook leuk dat dat hij dus goed te doen is voor 2 personen.

  • Ook leuk is Star Wars: X-Wing. Nadeel daarvan is dat je schepen wilt gaan verzamelen om het spel uit te breiden. Maar ja, ook bij Imperial Assault blijven ze met uitbreidingen komen. En je wilt toch uiteindelijk ook de pionnetjes van Han Solo, Leia en Chewie hebben. Maar mooi is het wel 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.