Het huis puppy-proof maken

Onze chihuahua pup mag over anderhalve week mee naar ons huis. Dat geeft ons net tijd genoeg om het huis puppy-proof te maken. Geen kinderslotjes op de lades en keukendeurtjes, geen gemonteerde traphekjes (hoewel die voor honden ook heel nuttig kunnen zijn) en geen stoothoekjes op de tafelhoeken. Maar verder wil je het wel net zo veilig maken voor een pup als voor een kleuter. Alleen is een chihuahua pup veel en veel kleiner.

Puppy-proof in vijf stappen

 1. Schaf een puppyren aan, liefst eentje die in delen op te zetten is. Als je trappen in huis hebt, of een balkon met ruimte tussen de spijlen, kun je (een deel van) het hek van de ren ervoor zetten, zodat de pup niet kan vallen. Natuurlijk kun je de ren ook gebruiken als je de pup even rustig en veilig wil laten ravotten. Een ‘bench’ is ook goed, omdat je hem daarmee ook even veilig kan laten slapen.
 2. Zorg dat alle kabels en snoertjes weggestopt zijn of hoog genoeg liggen, zodat de pup er niet bij kan. Hij zal met 8 à 9 weken graag zijn tandjes ergens inzetten en zo’n verlengsnoer ziet er dan verleidelijk uit.
 3. Zorg dus voor kauw-speelgoed. Wij hebben een rubber speeltje aangeschaft waar je snoepjes in kunt doen, een Kong voor puppies. Check dat speeltje wel regelmatig om te voorkomen dat de pup kleine deeltjes rubber op eet.
 4. Zorg dat je na hebt gedacht over de huisgenoten, inclusief de andere huisdieren. In welke kamer hou je de pup, of de andere dieren, apart voordat ze kennis mogen maken? Mag dat dezelfde dag, of lijkt het je beter te wachten tot alles wat kalmer is? Je pup ken je nog niet, de andere huisdieren wel. Heb je kinderen, dan kan ik me zo voorstellen dat het misschien een idee is om jonge kinderen een nachtje bij oma/opa te laten logeren terwijl je je de eerste nacht over de pup ontfermt. De pup kan dan rustig wennen, en je kind kan dan de volgende dag rustig kennis maken met de nieuwe pup.
 5. Ruim je huis op. Wanneer je schoenen laat slingeren, of handtassen op de grond laat staan, kun je er donderop zeggen dat je pup op een bepaald moment nieuwsgierig wordt en het gaat onderzoeken. En dat doen ze meestal met hun tandjes.

Voorbereiden voor de nieuwe pup

Als je je huis hebt nagelopen om het puppy-proof te maken, denk dan ook alvast wat verder vooruit en bepaal voor de eerste 4 weken hoe er voor de pup gezorgd gaat worden. Wie gaat hem ’s nachts uitlaten? Wie geeft hem ’s morgens eten? En wie ruimt de ‘ongelukjes’ op? Zorg dat je dat hebt doorgesproken met je huisgenoten en familie zodat je niet op het laatste moment nog moet ruziën over het opruimen van puppy-poep. Het geeft je pup ook rust en vertrouwen als er geen spanning is.

Mijn gozer en ik gaan ook een lijst uitprinten met regels rond het opvoeden van de pup. Wat mag wel, wat mag niet; en in welke taal geven we de commando’s? Verder maak ik een lijst met plekken die ik met de pup wil bezoeken, zoals de bus, de trein, het stadscentrum, de fijne wandelparken. De bedoeling is, dat de pup zoveel mogelijk meemaakt, op een positieve manier. Hoe meer hij ziet, hoe makkelijker hij als volwassen hond met nieuwe indrukken om kan gaan.

Ik kijk er zo naar vooruit om met hem naar Dierenpark Amersfoort te gaan.

6 reacties:

 1. Ik ben nou al benieuwd naar je nieuwe puppy. Je laat toch wel een foto van hem zien?

 2. Wat leuk een puppy. Een heerlijke handenbinder zeker het eerste jaar. :). Wij hebben 2 hondjes en 1 kat. De kat kwam als laatste en dat ging de eerste 14 dagen niet echt oké! Drama!! Gelukkig is het goed gekomen met veel geduld. Nu beschermen ze haar alsof ze een soortgenoot is. Ik ga je belevenissen volgen. Ben benieuwd.

  • We hebben er ook lang op gewacht. Bij ons komt de up bij twee katten, dus dat is ook even afwachten. Kan in een keer goed gaan, kan een beetje werk kosten. We zijn op alles voorbereid! Hoop ik 🙂

 3. Gek genoeg bevat je lijst wel veel overeenkomsten met de lijst dingen die je als ouder moet opstellen zodra je kind in huis rond kan kruipen. (En tandjes krijgt.) Want die zoon van mij stopt ook alles in zijn mond en kabels zijn leuk speelmateriaal..

  • Je moet ogen in je achterhoofd hebben, soms 🙂 Zelfs dingen die je niet verwacht kunnen interessant én gevaarlijk zijn voor jonge oogjes. Of het nou kittens, pups of baby’s zijn, je wilt ze toch vooral beschermen (ook tegen henzelf!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *