Waarom een chihuahua?

Waarom een chihuahua?

Chi, onze nieuwe pup, is dus een chihuahua. We hebben heel wat gespreken gevoerd, mijn gozer en ik, voor we tot deze keuze kwamen. En dan nog dachten we eerst dat we toch voor een andere hond moest kiezen. Want mijn gozer wilde een shiba inu en ik wilde een poedel. Dan kom je dus blijkbaar uit op een chihuahua. Waarom?

Wat is er leuk aan chihuahua?

Het meest opvallende aan een chihuahua is dat het een klein hondje is. Het is het kleinste hondenras ter wereld. En niet specifiek door menselijk fok: het is een natuurlijk klein ras. Daarnaast heeft hij, in verhouding met zijn lijf de grootste herseninhoud van alle hondenrassen. Klein maar slim, dus. Verder zijn het honden waar je niet al teveel vachtverzorging voor hoeft te doen, zeker niet voor de kortharige chihuahua. Makkelijk in onderhoud. En voor een rashond behoorlijk robuust en gezond. Tenzij je natuurlijk voor een onnatuurlijk klein hondje van een broodfokker gaat.

Maar wat ons overtuigde waren twee dingen. Mijn tante heeft twee geweldige chi’s die stoer en sterk zijn. Echte honden, die twee kleine macho’s. Daardoor zagen we dat chihuahuas geen schichtige schoothondjes hoeven te zijn, die ondanks hun kleine formaat Γ©chte honden zijn. Het tweede ding was dat onze kattenprinses heel erg gecharmeerd leek te zijn van de chihuahuas.

Onze eerste ervaringen met Chi

Chi is geen eenmanshond. Hij is dol op ons allebei en ook op de katten. Deze kleine chi blaft weinig en buiten helemaal niet. Hij eet goed, luistert naar zijn naam en hij komt als je hem roept. Een gehoorzaam en sociaal hondje. Als hij valt of zich stoot, piept hij niet of nauwelijks. Hij is een stevige hond, voor zo’n klein formaat. Hij speel-bijt. maar luistert nu ook als we hem zeggen te stoppen. Want dat bijten is soms wel pijnlijk, zelfs voor zijn klein bekje! Eigenlijk alle nare eigenschappen van verwende chihuahuas hebben we tot nu toe nog niet gezien bij onze Chi.

Bij de fokkers gaven ze al snel aan dat Chi een heel energiek hondje was. Dat was precies waar ik op gehoopt had. Hij leek mij avontuurlijk en niet bang, maar ook niet onvoorzichtig in zijn dapperheid. Dat lijkt tot nu allemaal te kloppen. Chi heeft al door welke van de twee katten te benaderen is en welke niet. Hij is blij als er bezoek is, maar hij kan ook al goed alleen blijven. Het maakt hem niet uit of hij alleen is met mijn gozer of met mij. Chi is echt onze familie-hond.

chihuahua puppy

Waarom een chihuahua

Dus waarom een chihuahua? Omdat het een echte hond is, ondanks zijn kleine formaat. Omdat een hond meer is dan de officiele ras-standaard. We hebben niet alleen voor een ras gekozen. Chi is ook geen rashond met stamboom. De fokker heeft geen broodfok-hondje afgeleverd, maar wel een goed-gesocialiseerde pup. Voor ons was het ook belangrijk een klik te hebben met de fokkers, omdat zij hem de eerste weken van zijn leventje hebben meegegeven. Dat moest ook kloppen met ons idee. En hoewel ze heel erg gek waren met hun eigen chihuahuas, behandelden zij hen als honden, niet als mode accessoires of speelgoedhondjes. Precies wat wij ook willen.

Chihuahuas zijn misschien minder geschikt als voor een gezin met kleine kinderen. Chihuahuas zijn makkelijk door kleine kinderen op te tillen, maar zijn ook heel bewegelijk. Daar kunnen kinderen niet op voorbereid zijn en dan valt de chihuahua ineens op de grond. Of wordt de pup fijngeknepen.

Chihuahuas zijn wel klein en fijn, maar ze hebben wel aandacht en verzorging nodig. Ook een chihuahua moet worden uitgelaten en vijf minuten is genoeg voor een pup. Maar een volwassen chihuahua loopt graag een langer rondje. Neem dus niet aan dat je met maximaal 20 minuten wandelen per dag je chihuahua een plezier doet.


15 reacties op “Waarom een chihuahua?”

 1. Ja, dan is het wel heel wat anders geworden dan een Shiba inu of een poedel. Toch een volwaardige hond in mini formaat.
  Zelf hebben wij 2 jack russells, een lang- en een kortharige. Ook zak formaat met een pittig karakter. Ik houd ervan. Energiek, intelligent, loyaal, mits goed opgevoed.

  • Dat goed opgevoed, dat hoort bij elk ras. Maar dat is juist waar kleine en populaire rassen het moeilijk mee hebben. Mensen nemen zo’n hond in een opwelling en denken dan helemaal niet na over het opvoeden. Of dat dat bij zo’n klein hondje niet hoeft of zo. Jack Rusells hebben daar ook wat last van gehad, net als de chihuahua.

 2. Echt een hondje dat je moet leren kennen. Onze buurvrouw heeft eentje en sedert ik daar vriendjes mee ben ben ik eingelijk best dol op het ras. Persoonlijk vind ik dat ze allemaal best een verschillend karakter hebben, net zoals mensen.
  Die stamboom op zich vind ik niet zo belangrijk, wel het dna-onderzoek dat er mee gepaard gaat. Het bepalen van erfelijke ziekten bij honden vind ik een mooie trend om te bepalen of je al dan niet met je hondje gaat fokken.

  • Deze fokkers hadden die testen al laten uitvoeren zonder stamboom. Dat kan ook. Kijk, er kan altijd iets misgaan, maar er is zoveel uitgesloten dat we een prima start hebben met Chi. πŸ™‚
   Maar ik zag wel aan de reactie van de dierenarts dat hij soms heel schrijnende gevallen meemaakt, van pups die al ziek binnenkomen, of die dan later toch pijn en narigheid krijgen.
   Maar we doen ons best om Chi zo gezond te houden als kan.

 3. Wat een poepie is het toch. Fijn dat het allemaal zo goed gaat en dat hij niet zoveel blaft! Dat heeft die van ons zichzelf aangeleerd, beetje jammer maar daarnaast is het een model hondje haha.

  • Hij blaft wel naar de kat, als ze aan het spelen zijn πŸ™‚ Maar dat lost de kat vaak zelf op. Hij rolt Chi dan letterlijk op zijn rug en dan staart hij even diep in de ogen: ‘Stil.’ Dan is Chi 10 seconden stil, en begint hij weer. Tot de kat gaat spelen of wegloopt.

  • Werkte het maar zo. Het is wel makkelijker om hem op te pakken en als hij dominant is, of aggressief, dan heb je hem met een duwtje van je voet wel omver. Maar natuurlijk overwicht hebben heeft niets met de grootte van je hond te maken. Ik heb makkelijkere grote honden gehad, die beter naar me luisterden. Chi is natuurlijk ook nog maar een pup. Maar op dit moment is de enige die Γ©cht overwicht heeft op hem onze rooie kater.

   Ik ben bang dat Chi denkt dat de rooie kater de baas is in huis.

 4. Ik vind chihuahua’s zo leuk! πŸ™‚ Mijn voorkeur gaat ook uit naar kleinere honden! Wat leuk dat jullie een chihuahua hebben aangeschaft! Veel plezier met jullie hondje!

  • Sommige chihuahua’s zijn best rustig, dit is er gewoon eentje waarbij je sms ogen in je achterfhoofd moet hebben πŸ™‚ Maar inderdaad wel heel gezellig en leuk.

 5. Wat een snoepie! πŸ˜‰
  Zelf ben ik al heel lang aan het uitkijken voor een hondje. Ik heb nog nooit een hond gehad en daarom durf ik er niet zo goed aan te beginnen… Misschien over een maandje of twee, want over drie weken wordt er ergens een nestje geboren waar ik mijn oog op heb laten vallen.
  Ik hoop dat ik er net zulke leuke ervaringen mee zal hebben als jij.

  • Het is ook wel een uitdaging! Maar als ik jouw blog zo lees, denk ik dat het je prima zal lukken met een pup! Wees duidelijk, rust, orde en regelmaat, en alles lukt met snoepjes en knuffelen! Ik kan je wel de tip geven om eens te gaan kijken of er bij jou in de buurt ook puppylessen/klasjes worden gegeven. Want als je daarheen gaat, leer jij en je pup alvast heel veel. En je mag vast eens een proefles komen kijken πŸ™‚

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.