Kort kaartspel: Jaipur

Jaipur is een erg leuk kaartspel. Het lijkt een beetje op kwartetten, maar ook op pesten, en je speelt het met twee personen. Een spelronde duurt ongeveer 10 minuten, en elk spel heeft maximaal 3 spelrondes. Ik hou wel van korte, snelle spelletjes. Zeker als je er ook nog een klein beetje bij moet bluffen, en gokken.

Doel van Jaipur

Elke speler is een marktkoopman die om de gunst van de maharadjah speelt. Hoe beter jij je spullen verkoopt, hoe meer geld je verdient en als je veel geld verdient, wil de maharadjah wel bij jou zijn spulletjes kopen. Dus je moet je spulletjes voor zoveel mogelijk geld verkopen, of zorgen dat je tegenstander minder krijgt voor zijn waren.

Elke speler begint met een hand met kaarten. Op tafel worden 3 kamelenkaarten gelegd, en twee kaarten van de trekstapel. Da kaarten op tafel, dat is de markt waar je kunt inkopen: oftewel kaarten van mag oppakken. De kaarten in je hand zijn de goederen die je al hebt. Die kun je dus ook verkopen.

jaipur_cards

Goud, zilver en zijde

Elke kaart heeft een prachtige tekening van de spullen die je kunt verkopen. Leer, specerijen, zijde, goud … Maar hoe meer je verkoopt, hoe meer de markt verzadigt is, en hoe minder je ervoor krijgt. Economie, ook in dit spel. Dus als je de eerste bent die zijde verkoopt, krijg je daar 7 goudstukken voor! Maar ben je de 4de die dit verkoopt, dan krijg je er maar 2 goudstukken voor, of zo. En het kan zelfs zo zijn, dat je helemaal niets meer krijgt voor je spulletjes, als je te lang wacht met verkopen.

Als je geduldig wacht tot je 3, 4 of 5 kaarten van hetzelfde hebt, krijg je wel een bonus. Dus je begrijpt het dilemma: wacht je te lang, loop je de marktprijs mis. Verkoop je te snel, dan mis je de bonus! En als je tegenstander sneller zijn set van 3 of 4 kaarten heeft, dan krijgt hij de bonus.

jaipur_cards2

Twee personen, vanaf een jaar of tien

Wij hebben dit natuurlijk als volwassenen gespeeld. Maar ik denk dat een kind van 10, die ook van kwartetten houdt, of van pesten, en die een beetje slim kan rekenen, dit ook heel leuk kan vinden. Is het leerzaam? Niet dat dat wat uitmaakt, maar ja: het is leerzaam. Niet alleen omdat je sommetjes in je hoofd moet maken, maar ook omdat je leert risico’s te nemen of juist niet. Maar: verliezen met dit spel kan wel harder aankomen dan bijvoorbeeld met kwartetten. Juist omdat je als speler zelf beslissingen neemt die ook fout kunnen uitpakken.

De lengte van het spel is voor mij ideaal. Niet te lang, en zeker niet te kort. Bijna het tegenovergestelde van een spel als Imperial Assault, of Sherlock Holmes (we zijn bij dat spel nog steeds met het eerste moordmysterie bezig).

Jaipur is een spel van Gameworks en als je googlet vind je vast wel een site die dit spel verkoopt. Want ik ben het nog nooit bij een reguliere speelgoedwinkel tegengekomen.

15 reacties:

 1. Ik kende het spel niet, maar het klinkt wel goed. Nu het hier vakantie is komen de spellen weer uit de kast. Gezellig!

 2. Mmm, nog nooit van gehoord. is misschien wel wat voor sinterklaas bedenk ik me.

 3. Kende dit spel nog niet! Mooie kaarten zijn het, niet dat het daar om gaat maar toch wel leuk voor het oog haha! Ga het onthouden πŸ™‚

 4. Leuk dat je dit deelt! Ik heb er serieus nog nooit over gehoord! Ik ben dol op kaartspellen en ik zou dit zeker een keer willen spelen! πŸ™‚

 5. Leuk om dit te lezen, ik kende het spel niet… Kaartspellen blijven leuk!

 6. Dat lijkt me een leuk spelletje! Ook omdat het maar 10 minuten duurt. Dat vind ik altijd het grootste nadeel van monopoly: je bent zo een paar uur verder.

  • Oh, monopoly spelen we nooit. Dat spel leidt echt nergens naar πŸ™‚ Wat wel leuk is, is het monopoly kaartspel! Ook maar eens beschrijven binnenkort.

 7. Dit lijkt me best een leuk spel, vooral omdat je het met z’n tweeen kan spelen. Het doet me ook een klein beetje denken aan Targi, hetzelfde thema.

  • Targi ken ik niet, dus ik heb het even opgezocht. Ik denk dat dit een simpelere versie is, omdat je zonder bord speelt. Maar het draait wel om handel, en daarbij moet je altijd je tegenspelers een beetje om de tuin leiden πŸ™‚

 8. Klinkt echt heel leuk!
  Ik hou ook wel van korte spelletjes, heb laatst Qwixx ontdekt (dobbelspel) en die duurt ook niet te lang.

  Nogmaals thanks :)!
  Liefs.x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *