MMO: Guild Wars 2 – Heart of Thorns

Landsch in MMO spel Guild Wars 2

Samen met mijn gozer speel ik al heel wat jaren spellen, ook MMO’s zoals Guild Wars 2. Een MMO, of MMOrpg, is een Massively Multiplayer Online (role playing game). Dat houdt dus in dat je met heel veel spelers tegelijk in een online wereld een spel speelt, waar zelfs wat roleplaying bij kan komen kijken. Je speelt tenslotte dat je een ander personage bent. Deze spellen zijn heel leuk om te spelen met vrienden of met je gozer. En in sommige gevallen vind je er ook nieuwe vrienden. Maar Guild Wars, wat is dat dan?

Spelscherm van MMO Guild Wars 2

Guild Wars 2

Guild Wars 2 is het ‘vervolg’ op Guild Wars. Het origineel speelde zich af in een fantasywereld, waar mensen vochten tegen bijvoorbeeld katmensen, de Charrs, of tegen rare wezens in de woestijnwereld. Je kon met maximaal 4 spelers een  instance in, waar je die gevechten kon voeren. Verder kwam je alleen andere spelers tegen in de grote steden, waar je wapens kon kopen, of mensen zoeken om met jou een instance in te gaan. Dus dat was veel beperkter dan een échte MMO. Daarbij draaide het bij GW meer om hoe je je personage opbouwde, en hoe krachtig je skills waren, en hing het minder op je level. Levels gingen maar tot 20, en waren eigenlijk een leerschool voor PvP (speler tegen speler).

Heart of Thorns uitbreiding

Guild Wars 2 vernieuwde het spelelement met meer levels, tot 80, en een doorlopende wereld waar alle spelers alles konden doen: handelen, vechten, socialiseren. Je hoefde niet meer te zoeken naar andere spelers om je te helpen. Elke speler kon meteen meedoen met de quests van een ander. En er waren gebeurtenissen, events, die spontaan begonnen, zodat iedereen er aan mee kon helpen. Zo kreeg je het idee dat de wereld echt leefde. Soms mislukte een gebeurtenis, en viel een deel van de wereld in handen van de vijand.

games_gw2keis

Heart of Thorns is weer een uitbreiding op die wereld. En wij waren zo gek om dat aan te schaffen. Hoewel we niet altijd tijd meer hebben om samen te spelen, hebben we wel altijd veel lol als we in Tyria, de wereld van GW2 rondlopen. Heart of Thorns voegt weer een deel van het verhaal toe aan de wereld en de geschiedenis. Er is weer een draak en die is weer bezig om de wereld te veroveren. En onze personages zijn onderdeel van de groep helden die de wereld moeten beschermen! Want dat zijn alle spelers, die helden.

Guild Wars 2, twee spelers met hun personages ontdekken de wereld

Spelen als koppel

Er zijn heel wat stelletjes die samen MMO’s spelen. In Guild Wars 2 zijn we ze ook tegengekomen. Het is ook een leuke hobby om samen te delen. Er zitten wat voordelen aan om in dezelfde kamer te zitten, en je spel te coordineren met je medespeler, zonder een programma als Teamspeak. Het geeft ook leuke anecdotes. Toen wij voor het eerst in de Beta van GW2 een onderwatergevecht zouden houden, zwommen we, met wat andere spelers, rond in een gracht. En toen we de hoek omzwommen onderwater, stonden we ineens oog in oog met een gigantische haai. We hebben samen tegelijk geschreeuwd. Het was ook doodeng! We waren onervaren spelers, want in Beta, en de haai was ook 5x zo groot als onze personages. Minimaal.

Speler van GW2 rent met haar beer door de wereld

En vandaag speelden we in een nieuw gedeelte, wat bij Heart of Thorns erbij is gekomen. Ook daar zijn we weer onervaren, ook al zijn we nu level 80. En weer maken we beginnersfouten en doen we ontdekkingen. Je kunt niet met z’n tweeën een world boss aan. Als er ergens een vleesetende bloem in een gat ligt, kun je daar rustig inspringen als het slaapt. Maar niet als het wakker is. En doodlopende ravijnen inlopen, als je achtervolgt wordt door stenen monsters en hyena’s is ook geen goed plan. Maar leuk is het wel. En we zijn nog niet neergegaan.

We zullen ongetwijfeld nog wat weekenden opzij zetten om een uurtje of 2, misschien 3, te spelen. Guild Wars 2 is niet zo dwingend dat je elke avond moét spelen. Gelukkig maar.

GW2 speler met haar uil-beest/Gryphon

16 reacties op “MMO: Guild Wars 2 – Heart of Thorns”

 1. Ik heb nog nooit MMO’s gespeeld. Ik moet toegeven dat ik het fijner (veiliger) vindt om alleen te spelen in onze eigen spellen zonder extra personen. Misschien toch eens een keer proberen.

  • Ik vond dat eerst ook wat vreemd, en daarom was het oorspronkelijke Guild Wars zo’m mooie instap. Je had dan een wereldje in de publieke wereld, waar alleen mensen op uitnodiging mee konden.
   Maar, eerlijk waar: het is heel leuk om totaal onbekenden in het spel te helpen of geholpen te worden. En het hoeft niet, want je kunt ook gewoon samen je eigen ding doen. In GW2 strijd je ook niet tegen andere spelers, tenzij je daarvoor kiest. In de ‘open’ wereld (Player vs Enemy / PvE) kun je niet door vervelende spelers lastig gevallen worden.

 2. Ik speel eigenlijk nooit van dit soort spellen maar wel leuk dat je dit als koppel kunt spelen. Mijn man en ik laten het maar bij Mario Party waarbij het al een en al strijd is omdat we beide niet tegen ons verlies kunnen haha.

  • Ahh, dat herken ik 🙂 Ik kan ook niet heel goed tegen mijn verlies, dus we spelen vaak spellen waarbij het winnen niet zo belangrijk is. In GW2 spelen we ook niet tégen elkaar, of tegen andere spelers.
   Ken je Wario Ware? Dat is een hele leuken en gekke variant, met idiote, maar leuke, mini spelletjes 🙂

 3. Wat erg, ik had er gewoon nog nooit van gehoord (leef duidelijk in een soort van grot), maar wat leuk dat jullie er samen zoveel plezier in hebben.
  Het enige wat ik speel (op mn telefoon) is the Sims ;).

  Lfs.x

  • GW2 is redelijk groot, maar niet zo bekend als bijvoorbeeld WoW (World of Warcraft).
   Ik heb ook een poosje de app van The Sims gespeeld, maar dat is lang zo leuk niet als het échte pc spel, of zelfs als de console versie. Je moet zo lang wachten voor je weer iets kan doen!

 4. Wel leuk dat jullie je als koppel hiermee zo kunnen vermaken…
  Zelf speek ik nooit computerspelletjes. Ze spreken mij gewoon niet zo aan. Ik vind de ‘ouderwetse’ spelletjes wel leuk om te spelen: scrabble of Monopoly, of zo.

  • Bordspellen zijn ook erg leuk 🙂 Monopoly speel ik graag als kaart-variant. Ik zal die ook eens bespreken, want dat speelt veel vlotter dan het grote spel.

  • Soms is het gewoon de moeite waard om alleen maar rond te rennen en alles te bekijken wat er in die wereld te zien is. Het is niet alleen vechten tegen monsters, gelukkig. Er zitten ook puzzels in, waarbij je de beste route is van A naar B, vaak langs een moeilijke route. En dat is vaak gewoon mooi om te doen.

 5. Wat leuk dat je dit speelt, net als Jeanine speel ik ook nooit echt games. Ik lees graag meer boeken. Heel saai ben ik dus. 😉 En dat je speelt ook als koppel, gezellig zeg. Een draak en die is weer bezig om de wereld te veroveren en jullie zijn soorten van super held. Misschien moet ik toch maar eens gaan proberen.

  • Het is ook echt een doorlopend verhaal, dus alsof je in een boek zit. Daar komt dat roleplaying bij kijken. We spelen bijvoorbeeld ook Lord of the Rings Online, en dat is meer op de boeken gebaseerd dan op de film 🙂 Het is prachtig om in Midden-Aarde te lopen.
   Weet je wat een heel mooi spel is, dat puur om het verhaal; gaat (geen vechten, geen enge dingen): Gone Home. Ook een game waar ik eens aandacht aan ga geven 🙂

 6. Eerlijk gezegd kende ik het spel nog niet. Ik ben ook niet echt van de games. Dit spel lijkt me wel erg leuk! Ik ben benieuwd naar de wereld en de dingen die zich daar afspelen.Het is zeker een fantasiespel, en daar hou ik wel van! 🙂

  • Het is inderdaad fantasie, met boom/plantmensen, kleine schattige wezentjes en grote katmensen. En het landschap is heel erg mooi 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *