Bookshelf Tour 2015: Kinderboeken deel 2

Ik dacht echt dat ik de kinderboeken in één bericht kon afwerken. Maar dat gaat niet lukken. Van Bolke de Beer, tot Lemony Snicket, en dan ben ik nog niet eens langs Harry en Beatrix Potter gekomen. Bij de eerste Bookshelf Tour kwam ik tot 90 boeken. Er komen er weer een paar bij. Benieuwd welke jullie herkennen of kennen.

booktour4_old

De bovenste plank is voor oude boeken. De meeste daarvan zijn nog van mijn vader. En sommigen zijn helemaal stukgelezen door ons. Helemaal links staat Sil de Strandjutter van Cor Bruin. Dit boek is ook nog als tv film of serie op televisie geweest. Het is een dramatisch verhaal van een strandjutter en zijn familie die een drenkelinge redden. Daar houden ze een meisjesbaby aan over en die voeden ze op als hun eigen dochter. Ik vond dat prachtig om te lezen als tiener. Daarnaast Pinokkio, wat mijn tante, die ook van boeken houdt, mij gaf toen ik een jaar of 10 was. En het is een heel erg naar boek! Pinokkio krijgt een hoop narigheid over zich heen1 Dat dat een kinderboek was, wat erg. Wel mooi, hoor. Dat geldt ook een beetje voor Alleen op de Wereld natuurlijk. Arme Remy. Toen het Lente werd op de Oegehoek is een fijn kinderboek dat volgens mij in Friesland speelt. Daarnaast staat mijn favoriet uit mijn jeugd: De Scheepsjongens van Bontekoe. Wat is dat een goed boek, vol avontuur. Dan twee verhalenbundels over zeemansverhalen en verhalen uit de pruikentijd. De twee boeken met romeinse helmen gaan over Perikles en Alexander de Grote. Daartussen staat een hele oude versie van het verhaal van Bartje (ik bid niet veur bruune boone). Daarnaast een nieuwer boek van Alex de Jong. En een Engels boek waar ik niet zoveel mee had, met de titel Alfred Kropp. Je zet toch vaak oninteressante boeken ver bovenin de kast. Ik heb daar nog vijf boeken van Bolke de Beer staan, en wat boeken over Heidi, Dik Trom en 3 verhalen ‘voor meisjes’,  wat echt raar is. Het toitaal aan boeken op deze plank: 24.

booktour5_old2

Juf, er zit een weduwe in de boom! is een verzamelboekje met uitspraken van kinderen. Uit de jaren 50 en 60 denk ik. Dan een kwis-boekje voor de jeugd uit de jaren 70. Daarnaast twee klassieke kinderboeken; Bomans’ Erik en het klein insectenboek, en Kees de Jongen. Dan een rijtje Witte Raven pockets, met verantwoorde romantische boeken voor meiden: maar wel sterke meiden. Cissy van Marxveldt was haar tijd ver vooruit, volgens mij, met haar sterke meiden en vrouwen die gewoon hun hart volgden. Ok nog 3 andere Bolke de Beer-tjes. Dan nog een boekenweek of kinderboekenweek promo. Volgens mij een gerijmd ABC. En dan het dikken boek, een trilogie, De Doemspreuk Trilogie. Best een griezelig boek voor 13+ of zo. Dan Schaduw, wat een verhaal was over een meisje en haar zwarte kat. En bijna niet te zien met de zwarte kaft: Kat SF, korte verhalen over katten en science fiction. Vervolgens wat Hercules en Xena pockets, ook grappig. Neil Gaiman’s The Graveyard Book is echt een aanrader, trouwens. Net zoals de Arthur trilogy over The Seeing Stone, waar en jongetje in de middeleeuwen denkt dat hij misschien wel Koning Arthur zou kunnen zijn. Dan Philip Pullman’s boeken over Sally Lockhart, waar ik alleen de laatste twee delen van heb. Ik zoek nog naar de eerste twee of naar de 4 boeken in een mooie set. Philip Pullman is briljant. Dan een mooie serie waar ik na boek 3 mee gestopt ben, van Mary Hofman, beginnend met City of Masks. Dit is een serie waarin een tiener uit het heden door een magische spiegel naar een andere wereld kan, waar magie echt is. En daarnaast de 3 Artemis Fowl boeken. Ik heb de eerste daarvan dubbel, ergens. 36 boeken op deze plank.

booktour6_old3a

Christa en haar pony en de twee opvolgende boeken vond ik prachtig toen ik 7 of 8 jaar was. Heerlijk leesvoer. Dan een serie boeken van de ArbeidersPers, allemaal heel divers. Tim de Merel … staat er wel en ik heb het gelezen, maar geen idee wat ik er van vond. Stijfkopje wel: erg leuk boek over een eigenwijs meisje. Dan het enige Carry Slee boek wat ik heb, denk ik. Ik ben niet zo’n Carry Slee fan: ik ben er te oud voor, en ik had Yvonne Keuls al gelezen. Maar Simone van der Vlugt schreef voor ze voor volwassenen ging schrijven ook geweldige kinderboeken. Jehanne gaat over Jeanne d’Arc, en verteld het verhaal van haar leven. Dan de Nederlandse vertaling van The Seeing Stone. En het romantische boek over hoe verliefd een jongen kan zijn, De Geur van Melisse, en het prachtige eerste boek uit een serie: Morgen toen de oorlog begon. Aanrader als het dystopische je aantrekt. En dan De Gevleugelde Kat, waarvaan ik vermoed dat ik hem misschien wel heb uitgelezen, maar dat het me toch niet zo aansprak als ik gehoopt had. 17 boeken op de eerste helft van deze plank!

booktour6_old3b

PB Kerr schreef een serie boeken over een tweeling die ontdekt dat ze geesten uit de lamp zijn. Niet onaardig, hoor. Het Nachtland gaat over een jongen die in coma ligt. Bart en de Stad van de Schaduwen is een fantasyboek voor tieners, en best leuk. Maar De Reis van de Dwerg vond ik écht heel erg leuk. Dat moet ik eens herlezen, voor de derde keer. Dan het Puberboek, omdat er nog wel eens pubers zijn die nog niet helemaal voorgelicht zijn … en dit is een goed boek met goeie informatie. Daarnaast een bundel met scifi verhalen voor kinderen, in het Nederlands, en het tweede boek uit een serie: Web van Inkt. Het eerste deel is beter. Thomas en de draken is goed te doen. de laatste drie boeken zijn ook wel aardig, maar niet yay-super. Dat zijn 12 boeken.

booktour7_old4

De volgende plank begint met de fantastische His Dark Materials trilogie. Met daarna de serie van Lemony Snicket. Lionboy staat naast de Clowntje Anders serie en Floortje Bloem. En dan Pippi Langkous en Het Achterhuis, en twee boeken over Sissi. Als laatste op deze plank een boek over een meisje dat naar een kostschool moet. In totaal 32 boeken.

Dus het totaal van deze halve kast: 121 boeken. Met de 90 van de vorige keer hebben we nu een totaal van 211 boeken. En dat zijn nog niet eens alle kinderboeken. Nog een halve kast en een beetje te gaan. Volgende maand weer!

8 reacties:

 1. Wauw, een eigen bibliotheek haha.
  Ik vind de oude boeken altijd zo mooi, heerlijk!
  Op mijn logeerkamer staat ook een boekenkast, maar de 211 tik ik lang niet aan haha.

  Lfs.x

  • Het ging heel ongemerkt, en je ziet: ik had een voorsprong door de boeken van mijn vader mee te nemen toen ik het huis uit ging 😛 Gelukkig mocht het 🙂

 2. Wat super leuk om een kijkje te nemen in je boekenkast. Helaas heb ik eigenlijk geen boeken meer van mijn kindertijd, wat ik toch echt weel heel jammer vind. Ik kan me niet herinneren wat daar mee gebeurd is, heb ik ze zelf weggegooid of mijn ouders, geen idee!!

  • Vaak worden kinderboeken doorgegeven aan jongere kinderen. Ik heb bijvoorbeeld niet meer mijn Nijntje collectie. En veel van de kinderboeken die hier in deze kast staan zijn niet uit mijn kindertijd, maar die heb ik gekocht als volwassene. Een goed kinderboek is ook leuk voor volwassenen. Bijvoorbeeld Reis van de Dwerg. Of The Hobbit.

 3. Ah, die oude boeken zijn zo leuk. Verder komen bijna alle titels me heel bekend voor, maar van alleen City of Masks, Pijnstillers, His Dark Materials en Artemis Fowl (de eerste 2 dan) weet ik ook zeker dat ik ze ook heb gelezen. Wat ik als kind heb gelezen is af en toe echt een zwart gat, haha.

  Ik ben pas begonnen met het kopen van de Unfortunate events serie. Ik heb ze nog niet gelezen, maar ik hoor er goede dingen over. 🙂

 4. Wat super leuk om even een kijkje te nemen in je boekenkast! En wat een heerlijke hoeveelheid kinderboeken heb je! En hoe leuk dat je de hele Lemony Snicket serie hebt. Ik heb ze ook gelezen (geleend van een vriendin) maar ik vond het toch wel erg hetzelfde trucje steeds en op een gegeven moment was ik er wel een beetje zat van. Toch doorgelezen omdat ik wilde weten hoe het afliep…

  • Ja,. met deel 7 of 8 wordt het wat herhalend, maar tegelijk ook dieper, omdat er ineens steeds meer bij komt kijken. Jammer dat hij dat niet helemaal heeft uitgewerkt. Ik had aan het einde toch nog zoiets van: “er mist iets”.
   Ik ben nog niet eens aan de prentenboeken gekomen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *