Waarom ik van Doctor Who houd

Vroeger, voor het internet, las ik veel, en keek ik veel televisie. Dat is nu allemaal anders geworden, dankzij internet, en dankzij volwassen worden. Maar er is nog steeds één programma, één serie, waar ik en mijn gozer voor gaan zitten. En dat is Doctor Who, op BBC1, op zaterdagavond. Doctor Who is een serie die wij allebei volgden, nog voor we elkaar ontmoeten. Hij in Engeland, ik in Nederland. Dat blijft best grappig, dat zo’n serie ons verbindt. Waarom vind ik Doctor Who, een kinder- of familieserie, nog steeds zo goed?

dw_doctor

Wie is Doctor Who?

The Doctor is een buitenaards wezen, een zogenaamde Time Lord van de planeet Gallifrey. Hij is ontzettend oud, want als de Doctor doodgaat, dan genereert hij en wordt hij een ‘nieuwe’ Doctor. (Dat truukje bedacht men toen de allereerste acteur die de Doctor speelde er mee wilde stoppen omdat zijn gezondheid achteruit ging. Om toch met de populaire serie door te kunnen gaan, moest er een andere acteur komen. En op deze manier werd verklaard waarom de Doctor er ineens anders uitzag. Slim, hè?)

De aarde heeft een speciaal plekje in het hart van de Doctor. Hij beschermt iedereen op aarde, in alle tijdperiodes, zo goed als hij kan. Hij houdt van mensen, en zeker van kinderen. Hij reist liever niet alleen, want dan gaat hij misschien vreemde dingen doen. Zijn reisgenoot is eigenlijk altijd een jonge man of vrouw van de aarde. Op dit moment heeft hij Clara als reisgenoot. Zij houdt de Doctor zo goed als ze kan in balans. Want hij heeft erge dingen gedaan, en kan heel hard zijn. Als je zo oud bent, en door de tijd kan reizen, en je heel lang de laatste van je soort bent geweest, dan kan het je soms gewoon niets meer schelen. En Clara heeft een hart van goud.

Kinderserie

Doctor Who begon als kinderserie, maar omdat de verhalen toch wel wat dieper gingen dan de gemiddelde Studio 100 aflevering, keken ook volwassenen graag met hun kinderen mee. Soms was Doctor Who ook gewoon eng, want kinderen werden door de schrijvers serieus genomen. Zo ontstond een serie die meer door het hele gezin gekeken werd. Want de verhalen zijn soms best pittig. De onderliggende toon is dat de Doctor er is om je te helpen en beschermen. Dat is een mooie boodschap voor kinderen. En daarnaast is het vaak spannend, en zit er voldoende humor in.

En soms, heel soms, zit er een boodschap in die nog iets verder gaat. Waarvan je hoopt dat die ergens bij kinderen blijft hangen. Dat geweld niet de oplossing is, bijvoorbeeld Of dat niet alles is wat het lijkt. Of dat je sommige dingen nu eenmaal niet kunt veranderen, hoe graag je dat ook wil. Maar vooral, dat alles uiteindelijk toch wel goed komt.

De Doctor’s verschillende persoonlijkheden

Dat is nog wel het leukst. Dat elke doctor, elke acteur, een eigen stempel zet op het personage. Tom Baker was een ietwat excentrieke doctor, met veel gevoel. Christopher Eccleston was een Kick-ass doctor met een leren jack. En Peter Capaldi is een beschadigde doctor, wiens verleden hem pijnigt, maar die juist wil dat niemand ooit nog zulke vergissingen maakt als hij deed. Plus Capaldi heeft een coole zonnebril en speelt electrische gitaar. How cool is that?

Iedereen heeft wel een favoriete Doctor. En ik weet nog steeds niet wie de mijne is. Maar Capaldi is wel heel erg leuk. Net zoals ik Peter Davison een hele mooie gevoelige Doctor vond, gevoelig, maar slim. En David Tennant was natuurlijk gewoon een prachtige Doctor, om naar te kijken. Hij is mijn favoriet in combinatie met zijn reisgenote Donna. Maar Peter Capaldi’s Doctor, oh man: wat een sterke Doctor is dat. Maar … er is een Doctor voor iedereen.

16 reacties:

 1. Ik ken eigenlijk alleen die seventies dr. Who. Ik heb begrepen dat er daarna nog een heleboel andere incarnaties zijn gekomen. Mijn man en jongste dochter kijken ook graag naar doctor Who.

 2. Thanks voor de tip! Altijd leuk om nieuwe series te ontdekken!

  Lfs.x

 3. Hé, ik wist niet dat jij ook al zo’n fervente Dr. Who fan bent. 🙂

  Ik ben pas gaan kijken vanaf de nieuwe 2005 serie. David Tennant en Matt Smith zijn mijn favorieten. Wat ik zo mooi vind is dat als je de serie volgt een steeds beter beeld krijgt van de moeilijkheden die hem parten spelen. Want het is niet niks om zoveel verantwoordelijkheden te hebben.

  • Nou, fervent… Ik ben meer een Star Trek fan, maar alle scifi komt bij mij wel in mijn favo-lijstje. Naast Doctor Who keek ik ook Buck Rogers, Battlestar Galactica, en nog wat eendagsvliegjes wat scifi betreft. Ik heb zelfs de hele serie Lost in Space gezien 🙂 Danger, Danger, Will Robinson!

 4. Volgens mij heb ik nog nooit ook maar een aflevering gezien.

 5. Docter Who kende ik al, maar ik heb het nog nooit gekeken! Ik weet ook niet of het een serie voor me is. Ik ben meer van de typische meidenseries, maar daar moet je ook van houden!

  • Er komen wel veen meiden in voor, maar dit is echt science fiction, en ja daar moet je van houden. Maar … Being Erica: ken je die serie? Dat vond ik nou een ‘meidenserie’ maar met een licht fantasy-achtig randje 🙂 Heel leuk.

 6. Dr. Who is een van de weinige series waar ik nog nooit wat van gezien heb. Lijkt me overigens wel heel leuk maar het probleem van too-many-series-available speelt voor mij nu even haha.

  • Er is inderdaad heel veel te zien. Gelukkig wacht ik altijd jaren voor ik een serie eens ga kijken. Dan hoef ik niet alles bij te houden 🙂 Als een serie echt goed is, is hij er na 10 jaar ook nog wel. Zoals Firefly, die ik pas 10 jaar nadat het gecancelled was ben gaan kijken.

 7. Nee, ik heb dit een keertje geprobeerd en het is niet echt mijn ding. Nou ben ik ook niet perse een scifi liefhebber, dus dat klopt wel.

 8. Ik vind Tennant ook geweldig, maar ik vond Donna echt verschrikkelijk. Mijn favoriete combinatie is denk ik lekker standaard: Matt Smit (dat is sowieso mijn favoriete Doctor) met Amy Pond. <3 Hoewel mijn favoriete companion dan weer Rose is, heerlijk dat Cockney, en ja oke, als combi is Tennant met Rose dan ook weer erg fijn.

  Ehm … Ik geloof dat ik last heb van keuzestress? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *