Boeken over honden

Boeken over honden, dat is mijn ding. Ik heb een aardige plank met boeken over dieren, en dus ook honden. Daarnaast heb ik ook nogal wat boeken gekocht omdat … er een hond op de voorkant stond. Ja. Echt.

books_hond4Oude boeken die ik nog eens moet herlezen nu ik een hondje heb zijn toch wel De Waarheid over Honden en De Taal van je Hond. Ten eerste is het leuk om te lezen, en ten tweede ben ik benieuwd in hoeverre ik het nu nog eens ben met deze boeken. En hoeveel komt De Waarheid overeen met mijn huidige definitieve hondenboek: In Defence of Dogs? Ideeën over honden en hondengedrag verschuiven per decenium lijkt het. Waar eerst de nadruk wordt gelegd op dominantie, wordt later uitgezocht dat honden bijvoorbeeld geen wolven zijn (want: honden, door mens gecreerd in fokprogrammas). En dat veel van het onderzoek naar wolven gedaan werd bij wolven in gevangenschap, waar ze zich niet natuurlijk gedragen.

books_hond3

Dan twee boeken met verhalen over honden. A Dog’s Life moet ik écht herlezen. Ik weet namelijk niet eens meer waar het precies over ging. Lady: My Life as a Bitch was een YA roman voordat dat genre werd uitgevonden. In dit boek ontdekt een meisje dat ze op een ochtend wakker wordt als hondje, als teefje. Wat dat allemaal voor haar betekent, ook op gebied van seks, wordt uitgebreid uitgemeten. Grof? Nee, grappig wel.

books_hond

Art Spiegelman heeft ooit een boekje gemaakt dat ooit een hondje was, maar door een serie van gebeurtenissen ineens een boekje is, met een riempje waaraan je het boek kan uitlaten. Dit is heel lang mijn surrogaat-hond geweest. Ontzettend lief boekje voor kinderen. Of hondengekken.

books_hond2

De twee boeken waar wij onze hondenopvoeding op baseren zijn In Defence of Dogs, waarin John Bradshaw allerlei onderzoeken, en hun vooroordeel, de revue laat paseren, Als hondenliefhebber heeft hij ook leuke anecdotes. Overigens houdt Bradshaw ook veel van katten, en heft hij eenzelfde, verhelderend, boek geschreven over katten en hun gedrag. Het tweede boek is Clever Dog, wat alleen maar uit anecdotes bestaat, en waarin Sarah Whitehead laat zien dat je honden het beste met liefde en begrip kunt opvoeden. Dit boek leest heel prettig, en is een geweldige leeservaring voor hondenliefhebbers.

Er staan er nog wel een paar op de plank, maar die zie je vanzelf voorbij komen in de Bookshelf Tour. Deze boeken wilde ik er gewoon even uitlichten.

14 reacties:

 1. Wat leuk! Ik heb zelf geen hond, maar kan me indenken dat dit ontzettend handig is! 🙂

 2. Ik ken eigenlijk alleen de boeken van Cesar Milan. Omdat ik graag een hond zou willen heb ik zijn boek gekocht over hoe je dat het beste kunt aanpakken. Ik vond het erg leuk om te lezen.

  • Cesar Milan is een echt goeie showman. Maar je moet wel 100% achter zijn methodes staan (die sinds een paar jaar ook weer zijn bijgeschaafd) om hetzelfde resultaat te krijgen. Wat Cesar Milan niet meeneemt is dat hij een instinctieve band heeft met honden. Sommige mensen hebben dat, en andere moeten daar bewust aan werken.
   Ik houd persoonlijk niet van het dominantie-principe. Het werkt ook niet voor mij. Zelfs Martin Gaus is er van teruggekomen, en dat was toch ook de voorvechter van de dominantie-rol.
   Honden zijn geen wolven: wij, mensen, hebben ze gekweekt om aan onze levenstijl te voldoen. Honden houden echt van mensen, dat zit in hun genen. Daarom zijn honden die mishandelt zijn ook echt de weg kwijt, want alles wat hun instinct hun verteld, wordt door mensen als fout bewezen.
   Een hond is dan ook geen ‘lagere in rang’, maar een onderdeel van je gezin, he huishouden. En moet dus ook een plek krijgen die hetzelfde respect heeft als ieder ander in je huis. Zou je je kind pas eten geven nadat jij zelf gegeten hebt, voor zijn neus? Neen. Maar er zijn legio mensen die dat wel met hun hond doen.
   Mijn hond luistert naar mij omdat hij vertrouwt dat ik het het beste weet. Dat werkt voor mij (en hem) het beste.

 3. Ik heb zelf geen hond, maar het zou wel super interessant zijn voor hondenliefhebber. Dat honden echt van mensen houden dat geloof ik graag. Het is zo oneerlijk dat honden worden mishandeld door mensen. Ik vind zeker dat een mens moet respect hebben voor dieren.

 4. Oef ik als baasje heb zo te zien nog veel te leren over mijn hond. Ik doe het meestal ook maar met de tips van Cesar en mijn intuïtie. Het scheelt dat we een hele brave labrador hebben haha.

  • Vaak is je intuitie prima! En ja, Cesar heeft natuurlijk vaan beschadigde honden, die van alles ergs hebben meegemaakt. Dat is een heel ander verhaal dan een lieve lab!

 5. Heel interessant!
  Je weet dat ik al een poosje overweeg om een hondje te nemen. Ik denk dat het goed is om je te verdiepen in de manier waarop je met honden kunt communiceren en hoe een hond jouw communicatie ervaart.

  • Yep, je moet echt iets vinden waar je zelf ook achter staat, en wat bij je past. Gelukkig zijn honden vrij makkelijk ‘te lezen’, omdat hun uitdrukkingen overeenkomen met menselijke uitdrukkingen. En wist je dat honden ook een ‘taalcentrum’ in hun brein hebben? Dat lijkt op het menselijk taalcentrum, een beetje, en schijnt ook te werken als ze naar menselijke taal luisteren.
   Je kiest toch vaak voor een hond waar je een ‘klik’ mee hebt. En dat is het beste.

 6. Zelf heb ik geen hond en nooit gehad. Manlief is wel echt een honden-man dus misschien in een ander huis dat er nog wel eens eentje gaat komen…

  • Je moet het wel doen als je er zelf ook achter staat, hoor. Want zeker een pup vraag in het eerste jaar enorm veel aandacht en geduld. Maar je krijgt er ook wel weer veel voor terug.

 7. Oef ik heb dit soort boeken ook nog nooit gelezen, lijkt me wel interessant! Tot nu toe ben ik tot Marly & Me gekomen (die ik huilend uit las haha), maar dat is toch net even een ander soort boek 😉

  • Maar het is wel een ‘hondenoek’ want het gaat (ook) over een hond! Maar over dieren en dierengedrag lezen is echt heel leuk, als je een leuke schrijver te pakken hebt. Kijk maar naar Midas Dekkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *