Online nickname vs eigen naam

Het was een tijdje not-done: met je echte naam op internet ronddwalen. Je nam een nickname of schuilnaam aan om je privacy te bewaken of omdat je eigen naam te saai was. Pas nadat meer mensen online gingen en internet een van de vele communicatiekanalen werd, begon men zich af te vragen of je juist niet beter met je échte naam online kon komen. Sommige websites, zoals Google+ en Facebook vonden het zelfs een voorwaarde om gebruik te mogen maken van hun diensten. Maar is er een voordeel, als je gewoon voor de lol online bent?

My name is Daenelia

Daenelia is mijn online nickname. Heel vroeger, voor de Game of Thrones serie, was dat Daenerys, maar toen ik hoorde van de plannen er een TV serie van te maken, besloot ik mijn online naam aan te passen. Goede keus, want nu heet iedereen ineens Daenerys. Ik ben al weer heel wat jaren Daenelia, en alleen mijn deviantART account verraadt nog de oorsprong van mijn naam. Ja: MIJN naam. Daenelia (en eigenlijk ook nog steeds Daenerys) voelt als mijn eigen naam.

Mijn gozer, ik noem hem ook wel R. of F., heeft ook een online nickname: Five (of Eleven). Hij gebruikt vaker zijn ‘offline’ naam dan ik. Toch is zijn nickname verweven met die van mij, of omgekeerd, en hebben we zelfs een domeinnaam die onze nicks reflecteerd. Voor Five, R., is het minder zijn ‘eigen naam’. Misschien omdat het een cijfer is. Misschien omdat hij veel onverschilliger is over zijn online verschijning.

Verstoppen

Verstop je je achter je nickname? Veel mensen willen iemand’s echte naam weten, alsof je daarme de bubbel van internet doorprikt en de echte persoon achter de naam kan achterhalen. En dat is gewoon niet zo. Nogmaals, je kunt mij overal vinden onder mijn online nick, ik verberg niks. Ik zou, denk ik, beter beschermd zijn onder mijn echte naam, omdat er zoveel hondjes zijn die Fikkie heetten. Fikki1981, of xFIKx of Ficky.

Voor mij is het dus een voordeel, dat mijn nickname al heel lang hetzelfde is, vrij uniek is en gelinkt is aan mijn online activiteiten. Tegelijk maak ik daarmee ook heel duidelijk dat ik online ben voor de lol, en niet professioneel. Het geeft me daardoor net iets meer vrijheid én geloofwaardigheid. Mocht ik ooit een professioneel profiel moeten opstellen online, dan moet iemand wel heel erg zijn of haar best doen om dat te linken aan mijn persoonlijke voorkeur voor films (ja: Princess Bride; nee: Jurassic World.). Of mijn typische hobbies (kleding tekenen… over blote pixelpoppetjes???).  En als iemand daar zijn of haar best voor doet: fantastisch.

Geen schaamte

Want het is niet zo dat ik me schaam voor mijn online activiteiten. Ik doe niets illegaals, raars of gevaarlijks. Hooguit laat ik zien wat me echt bezighoudt, ben ik soms ook kribbig online, ben ik geen meeloper. Ik doe niet mee met de massa, laat me niet beïnvloeden door hypes en probeer echt de krenten uit de pap te halen.

Ik vind het gewoon leuk om Daenelia te zijn. :/

En hoe sta jij daar tegenover; nicks of echte namen?

steam_dae

Afbeelding van Captain Daenelia Bradley is gemaakt door Pyro-chan, oftewel Fiona. Iemand die uiteindelijk wél succesvol haar online leven en echte leven combineert.

24 reacties:

 1. Zelf ben ik voorstander van een nickname. Mensen zijn nieuwsgierig van aard en willen alles van je weten, maar ik kom online liever mensen tegen met dezelfde interesses ipv mensen die gewoon alles van me willen weten.

 2. Mijn bijnaam is Joycerdt, dus daar was ik al vrij snel over uit dat het die ook moest gaan worden. Natuurlijk zorgt het voor wat minder privacy en zullen er ook mensen zijn die me kunnen volgen die ik misschien niet zo leuk vind haha, maar goed.. that’s the risk.

  Lfs.x

 3. Ik ben niet per sé voor- of tegenstander van een nickname. Ik ben me er alleen wel heel bewust van dat ik de enige ben op de wereld, die zo heet als dat ik heet en dat ik dus totaal niet meer anoniem in het leven sta. So be it. Zo lang ik geen gekke fratsen uithaal/ het allemaal niet te persoonlijk maak online, dan is er niet snel iets aan de hand, denk/hoop ik dan.

 4. Ik blog ook anoniem. Tenminste, dat denk ik. 😉
  Mijn sitename is een anagram van mijn achternaam en ik zal nooit de namen van kinderen en man noemen. Plaats wel foto’s en denk altijd maar, hoe groot is de kans dat iemand uit mijn naaste omgeving die foto’s ziet.

  • Toch is het niet mijn directe naaste omgeving waar ik me zorgen om maak. Meer de kennissen van vrienden van familie, of wellicht mensen die je half-kennen. Of helemaal niet. Er zijn gewoon dingen die ik vreemden niet wil vertellen.

 5. Ik ben geen voor en tegenstander ervan. Iedereen moet lekker doen waar hij/zij zich prettig bij voelt. Zo zou ik nooit mijn achternaam op mijn blog laten zien.

  • Het ligt er aan wat je online wilt doen. Zoals Fiona, die haar illustraties (ook) via internet verkoopt, die heeft er baat bij om haar volledige naam te gebruiken. Maar voor mijn ge-hobby: ach. Niet nodig.

 6. Ik ben ook niet direct een voor- of tegenstander.
  Ik gebruik mijn eigen naam – en dan wel mijn voornaam, niet mijn achternaam – regelmatig, zoals nu, in reacties op blogs. Daar wil ik als ‘mezelf’ reageren, zoals ik offline ook zou reageren. Offline zeg ik trouwens ook niet zomaar alles open en bloot, dus dat doe ik op internet ook niet. Ik bedenk altijd voor ik iets onder mijn eigen naam doe: mogen Jan, alleman en iedereen de rest het weten? Zo niet, dan zeg/schrijf ik het gewoon niet. Mijn blog wil ik aan de andere kant ook zakelijk kunnen gebruiken, en omdat ik die mogelijkheid open wil houden is het toch al geen plek voor ‘lolletjes’, wat niet wil zeggen dat humor en persoonlijkheid er niet mogen 😉

  Voor dingen als fora heb ik dan weer wel een nickname, en dat is er dan ook weer een die voor mij ook voelt als mijn ‘eigen’ naam. Als iemand op straat mijn nickname zou roepen, dan zou ik automatisch reageren denk ik. Die nick stamt nog uit de tijd dat het normaal was om een nick te gebruiken en raar om je eigen naam te gebruiken, en ik heb hem altijd gehouden.

  • Als je inderdaad je blog zakelijk wil gaan gebruiken, of die mogelijkheid open wil houden, dan gedraag je je daar toch al naar. Maar nogmaals, ik verstop me dus niet achter mijn nick. Ik denk dat jij dat ook niet doet. Maar je houdt gewoon rekening met wat je zegt. Da’s alleen maar moi 🙂

 7. Ik vind dat iedereen de naam moet kunnen gebruiken waar diegene zich prettig bij voelt 🙂
  Ik gebruik bijvoorbeeld wel mijn voornaam maar niet mijn achternaam op mijn blog/in reacties

  • Dat is het belangrijkste: het moet goed voelen voor jezelf. Soms is dat je eigen naam, en soms is dat een naam die ‘eigen’ voelt. 🙂

 8. Interessant onderwerp. Ik schrijf onder een pseudoniem maar meer ook omdat ik onder deze naam ooit boeken hoop uit te geven. Mijn echte naam is ook gewoon te vinden op mijn blog en op andere blogs laat ik ook mijn echte naam achter. Achternaam laat ik nooit zien maar kan iedereen als ie wil achterhalen. Ik geloof dat als mensen echt iets kwaad in de zin hebben en ze je willen achterhalen ze er vroeg of laat toch wel achterkomen. Ik kies er gewoon voor om mezelf te zijn, ik heb dan ook niet voor niets een persoonlijke blog. Ik maak ze het er natuurlink wel gemakkelijker mee. Wat andere mensen doen maakt mij niet zoveel uit al vind ik Nicknames wel leuk.

 9. Ik heb jarenlang ( 2002 – 2005) geblogd onder mijn eigen naam met een foto op de site. Destijds waren er nog niet zoveel blogs dus ik werd aardig goed gelezen. Toen mijn relatie uitging stond er ineens een wildvreemd persoon op de stoep met een bos bloemen. Dat was aardig bedoeld, maar ik vond het toch een beetje eng. Om die reden, en omdat naast een fulltime baan en een studie van vier jaar een blog lastig bij te houden was, ben ik gestopt. Tegenwoordig blog ik onder een pseudoniem met mijn voornaam er in. Ik gebruik die ook voor alle social media accounts. De vaste lezers die met mij aan het mailen slaan, die kennen me inmiddels al bij mijn echte naam. Dus ik doe niet heel geheimzinnig, maar maak het ook niet te makkelijk om mij persoonlijk te vinden.

  • Yup. Je weet ook niet wie je schrijfsels uiteindelijk leest en hoe die daarop gaan reageren. Nou moet je je daar ook niet te veel door laten leiden, maar een beetje de ‘risico’s’ inschatten kan geen kwaad.
   Dat geld ook voor foto’s maken trouwens. Je deelt toch alles in een publieke ruimte, en dan heb je er geen controle meer over.
   (Heb je wel het bloemetje aangenomen? Of was dat heel awkward?)

 10. Ik gebruik voor alle social media mijn voornaam in combinatie met m’n tweede naam, puur omdat het samen mooi klinkt. Maar dat is niet echt een nickname, meer een achternaam weglaten. Ik heb niet echt een echte bijnaam, enkel één zoals ik me vroeger noemde, haha.

 11. Iedereen moet dat voor zich uitmaken, iedereen is verschillend. Ik blog onder niet onder mijn eigen naam maar maak er zeker geen geheim van. Ik houd zelf van openheid, misschien naïef. So be it, ik hou van echt en puur en daar past dat voor mij bij. Ik blog ook over behoorlijk persoonlijke zaken af en toe …. en over films op Netflix 😉

  • Je kunt prima jezelf zijn, ook als je niet onder je eigen naam online bent 🙂 Of juist heel fake onder je echte naam. Het is maar net hoe je het invult.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *