Spel: Gloom

Gloom … wat een mooi Engels woord. Het betekent somberheid of droefgeestig. Geestig is dit kaartspel, mits je het speelt met mensen met gevoel voor humor. Helaas is het niet in het Nederlands te krijgen, maar met een beetje kennis van de Engelse taal (en dat hebben wij Nederlanders) kom je al een heel eind. Ooit een spel willen spelen waarin je de meest droeve verhalen kunt vertellen, en waar het doel van het spel is jouw familie zo ongelukkig mogelijk te maken? Dan moet je Gloom hebben.

game_gloom1

Je begint met het kiezen van je familie. Kies je voor de circus-familie, of de uitvinders-familie, of toch nog iets anders? Wie ga jij het meest laten lijden? De dame met de meeste tattoo’s, die te bescheiden is om de tattoos op haar lichaam ook te tonen in het circus? Of de party girl, die volledig losgaat in het uitgaansleven? Of de ongelukkige tweeling? Of de enge clown?? Keus genoeg! Jouw familie moet lijden en ongelooflijk ongelukkig zijn, voor je ze dood laat gaan.

Maar je tegenstanders proberen jouw familie juist op te beuren en geluk te brengen. Daarmee verlies jij punten. Dus je gaat hun familie nog gelukkiger maken voor ze dood gaan! En dat doen alle spelers op een verhalende manier, als het kan.game_gloom2

Want je kunt gewoon de kaarten neerleggen en de punten tellen. Maar je kunt ook voor elk personage een persoonlijk horror-verhaal bedenken, met behulp van de kaarten en hun beschrijvingen. Het hoeft niet, maar het maakt het spel wel leuker. Bijvoorbeeld, bovenstaande kaart: werd in stijl begraven.Wellicht werd de dame met de tattoos uiteindelijk begraven in een ontzettend mooie jurk, die al haar tattoos bedekte, zodat niemand zag dat zij een circus freak was. Haar familie was hier erg dankbaar voor. Daardoor krijgt de speler toch nog 10 punten erbij. Lekker puh, want wie de minste punten heeft wint!

game_gloom3

De kaarten zijn prachtig. Ze zijn doorzichtig zodat je ze over elkaar heen kunt leggen. Zo kunnen punten bij elkaar worden opgeteld, of worden ‘overschreven’. En elke kaart heeft andere symbolen die voor voor- of nadelen zorgen. Daarnaast hebben de kaarten soms ook een effect op het spel of de speler.

Goody Zarr bijvoorbeeld, had net een monster gecreëerd. dat deed ze nadat ze met een weerwolf was getrouwd. Dus je verhaal kan iets zijn van: het was lastig voor de pasgetrouwden om kinderen te maken, omdat de weerwolf steeds in een wolf veranderde. Goody besloot daarom om in een laboratorium een baby te maken. Dit ging helemaal fout, omdat ze niets wist van anatomie, en dus … creëerde ze een monster! Deze kaart beinvloedt de speler aan de rechterkant, maar geeft de spelende speler ook min-punten, Yes!

game_gloom4Het beste kun je Gloom gewoon in actie zien. En ik weet dat mensen niet vaak op filmpjes klikken, en dit filmpje is ook nog in het Engels. En met Wil Wheaton (Wesley Crusher uit Star Trek), maar om op. Ook met Amber Benson (Tara uit Buffy), en nog twee sterke verhalenvertellers. Ja, het duurt wel een half uur, maar pak een kopje thee, en laat je verleiden door de vreselijke verhalen die ze vertellen …

 

10 reacties:

 1. Jammer dat het niet in Nederland is te verkrijgen. Het spelletje ziet er echt interessant uit. Persoonlijk speel ik niet vaak bordspellen en de kaarten zijn zeker prachtig.

  • Het is inderdaad jammer dat dit (nog) niet vertaal in het Nederlands is. En in dit geval is de tekst wel belangrijk. Voor Jaipur, een ander kaartspel, is tekst helemaal niet belangrijk. Maar dat is dan ook weer een heel ander spel.
   (Toch kan een leuk, kort spel spelen ook heel romantisch zijn, hoor, als je het met je partner speelt. Kaarsje aan, glaasje erbij, elkaar een beetje plagen. Zelfs het kaartspelletje Pesten is dan leuk!)

 2. Héél apart spelletje! 😉
  Lijkt mij wel leuk als mensen weer wat meer kaart- en gezelschapsspelletjes zouden spelen met elkaar en wat minder achter hun digitale schermpjes zouden zitten. Ik denk dat dit de gezelligheid in veel huishoudens, families en gezinnen sterk ten goede zou komen.

  • Ja, je moet er wel van houden, maar er zijn zoveel verschillende spellen, van verschillende duur, dat er eigenlijk altijd wel een spel is. Desnoods iets gezamelijks op de telefoon! Zoals DuoLingo, waarbij je dan ook nog eens een taal leert.

 3. Wat ziet dat spel er mooi uit. Bijna magisch. Haha ik moest bij gloom aan pokemon denken. Leuk om de betekenis erachter te leren.

  • Ik moest het even navragen bij mijn pokemon expert, want ik wist dat niet! Maar dit is inderdaad een beetje mysterieus en magisch spel, omdat je ook rare dingen tegenkomt, zoals een witch doctor 🙂

 4. Dit klinkt wel erg leuk zeg! Ik ga eens kijken in onze lokale spellenwinkel!

 5. Ik heb nog nooit gehoord over het spel! Het ziet er heel uniek en spannend uit! Ik wil het gerust een keer spelen, maar jammer dat het niet in Nederland te koop is! De kaarten zien er prachtig uit inderdaad! Je hebt ook mooie foto’s gemaakt!

  • Je kunt het wel in Nederland kopen, maar er is geen nederlandstalige versie, voor zover ik weet. En van zulke mooie kaarten is het makkelijk mooie foto’s te maken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *