Xmas letters decoreren

decoratie kerstletters

De grote kartonnen letters die ik steeds zag staan bij de Xenos waren er nooit in de combinatie die ik wilde. Maar uiteindelijk heb ik toch mijn 4 letters voor december gevonden: X, M, A en S. En een W. Want ik dacht eerst dat dat een M was. Maar goed. Toen moest ik nog bedenken wat ik ermee wilde doen. In het wilde weg kocht ik wat decoratie-spulletjes die er in de schappen bij lagen. Maar het was een rol inpakpapier en Mod Podge waarmee het grootste deel van het werk gedaan was.

Hoe decoreer je kartonnen letters?

Het eerste wat in me opkwam was om de letters dan maar te schilderen. Maar op een of andere manier trok me dat niet zo. Ik had ook een flesje mod podge (lijm/sealer/finish) gekocht en dat leek me ideaal om te gebruiken in een soort van collage-achtig plakwerk. Maar ik wilde ook iets wat niet te druk was, een beetje aan kerst deed denken en leuk was om te maken. Het voordeel van mod podge is dat je het als lijm en sealer kunt gebruiken. Dus randjes die opkrullen kun je makkelijk ‘sealen’ met een dun laagje. Het droogt ook redelijk snel, dus als je snel werkt, hoef je niet een dag te wachten tot het allemaal droog is.

Uiteindelijk gebruikte ik dus een overgebleven stuk inpakpapier. Zilverkleurig, terwijl ik eigenlijk op goudkleurig had ingezet. Maar uiteindelijk ben ik wel blij met het resultaat van mijn xmas letters.

DYI xmas decoratie

Overgebleven inpakpapier

Het papier scheurde ik in stukjes en reepjes. Dit smeerde ik in, aan de achterkant, met de lijm. Je kunt wellicht ook meer papier-maché gaan, met behanglijm of zo. De stroken plakte ik op, rond en over de letters, en met een extra streek van de lijmkwast duwde ik hoekjes en flapjes vast waar ze omhoog staken. De randen liet ik met opzet ‘gescheurd’. Maar je kunt het natuurlijk afwerken zoals je het zelf mooi vindt.

xmas letters

Op de X plakte ik een vosje, want vosjes zijn leuk. Rond de M draaide ik een slingertjes met sterretjes. De A kreeg een rood vogeltje, en de S kreeg twee hartjes. Het is inderdaad niet overdreven of standaard kerst, maar dat past ook wel bij me. De letters gaan met het kerstdiner ergens op tafel, en tot die tijd … ook op tafel. Het staat heel gezellig met een lampje of kaarsjes er bij. Het leek me geen goed idee om er kaarsjes in of op te zetten. Het blijft papier, en ook al is de lijm niet super-brandbaar, het is het risico ook niet waard om met kerst ineens je huis in vlammen op te laten gaan.

Losse xmas letters en andere ideeën

Kerstdecoratie zelfgemaakt

Het was een leuk klusje om te doen. Ik ben er vier avonden mee bezig geweest, en elke letter duurde ongeveer een half uurtje. Misschien dat ik met pasen het woordje EI ga maken. Of CHOCOLA. Misschien moet ik gewoon een heel alphabet maken!


20 reacties op “Xmas letters decoreren”

  • En je kan natuurlijk ook verschillende stukken overgebleven inpakpapier gebruiken! Al die kleine rotstukjes die overblijven na het inpakken, waar niks meer in past…

  • Ik vind het atijd om te lachen dat mensen een aanwijzing nodig hebben om te weten dat ze ‘thuis’ zijn. Maar mensen eraan herinneren dat het xmas is, dat is dan wel weer okay, denk ik 😉

 1. Ik zal zelf nooit op deze manier bezig zijn. Ik ben van zichzelf minder creatief, maar ik ben wel erg goed in dingen nadoen. Zoals je nu maakt kan ik misschien namaken maar zelf bedenken is wat lastiger. Al heb ik trouwens een doos gemaakt met inpakpapier er omheen om mijn lipstick in te bewaren.
  Ik vind het leuk wat je maakt, met een eigen tintje wat je niet zo maar tegen komt in de winkel. Het vosje is ook heel schattig en ook goed dat je nadenkt over brandbare situatie. Beter te voorzichtig. Safety first!

  • Maar voortbouwen op iemand anders’ idee is ook best creatief. Het kan best zijn dat iets creatiefs van iemand anders jou op een idee brengt wat meer bij jezelf past. Dat is ook het leuke, want om iets in een winkel te vinden wat precies bij je past? Dat is lastig.

 2. Oh, zo leuk! Ik ben helemaal into de kerst dus dit is echt iets voor mij! je hebt de letters echt mooi gemaakt! Heel sierlijk en stijlvol! 🙂 Heel tof artikel!

  • Dit is leuk om te doen, en je kan het helemaal in je eigen stijl doen. Ook leuk als kadootjes voor iemand die van kerst houdt, misschien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *