decoratie kerstletters
Fluff

Xmas letters decoreren

De grote kartonnen letters die ik steeds zag staan bij de Xenos waren er nooit in de combinatie die ik wilde. Maar uiteindelijk heb ik toch mijn 4 letters voor december gevonden: X, M, A en S. En een W. Want ik dacht eerst dat dat een M was. Maar goed. Toen moest ik nog bedenken wat ik ermee wilde doen. In het wilde weg kocht ik wat decoratie-spulletjes die er in de schappen bij lagen. Maar het was een rol inpakpapier en Mod Podge waarmee het grootste deel van het werk gedaan was.

Hoe decoreer je kartonnen letters?

Het eerste wat in me opkwam was om de letters dan maar te schilderen. Maar op een of andere manier trok me dat niet zo. Ik had ook een flesje mod podge (lijm/sealer/finish) gekocht en dat leek me ideaal om te gebruiken in een soort van collage-achtig plakwerk. Maar ik wilde ook iets wat niet te druk was, een beetje aan kerst deed denken en leuk was om te maken. Het voordeel van mod podge is dat je het als lijm en sealer kunt gebruiken. Dus randjes die opkrullen kun je makkelijk ‘sealen’ met een dun laagje. Het droogt ook redelijk snel, dus als je snel werkt, hoef je niet een dag te wachten tot het allemaal droog is.

Uiteindelijk gebruikte ik dus een overgebleven stuk inpakpapier. Zilverkleurig, terwijl ik eigenlijk op goudkleurig had ingezet. Maar uiteindelijk ben ik wel blij met het resultaat van mijn xmas letters.

DYI xmas decoratie

Overgebleven inpakpapier

Het papier scheurde ik in stukjes en reepjes. Dit smeerde ik in, aan de achterkant, met de lijm. Je kunt wellicht ook meer papier-machΓ© gaan, met behanglijm of zo. De stroken plakte ik op, rond en over de letters, en met een extra streek van de lijmkwast duwde ik hoekjes en flapjes vast waar ze omhoog staken. De randen liet ik met opzet ‘gescheurd’. Maar je kunt het natuurlijk afwerken zoals je het zelf mooi vindt.

xmas letters

Op de X plakte ik een vosje, want vosjes zijn leuk. Rond de M draaide ik een slingertjes met sterretjes. De A kreeg een rood vogeltje, en de S kreeg twee hartjes. Het is inderdaad niet overdreven of standaard kerst, maar dat past ook wel bij me. De letters gaan met het kerstdiner ergens op tafel, en tot die tijd … ook op tafel. Het staat heel gezellig met een lampje of kaarsjes er bij. Het leek me geen goed idee om er kaarsjes in of op te zetten. Het blijft papier, en ook al is de lijm niet super-brandbaar, het is het risico ook niet waard om met kerst ineens je huis in vlammen op te laten gaan.

Losse xmas letters en andere ideeΓ«n

Kerstdecoratie zelfgemaakt

Het was een leuk klusje om te doen. Ik ben er vier avonden mee bezig geweest, en elke letter duurde ongeveer een half uurtje. Misschien dat ik met pasen het woordje EI ga maken. Of CHOCOLA. Misschien moet ik gewoon een heel alphabet maken!

20 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *