Thee met een koekje
Fluff

Twinings thee

Mijn gozer gaat nog wel eens tussendoor naar Londen, en dan vraag ik altijd of hij een doos Twinings thee voor me meeneemt. Twinings thee kan je in Nederland ook wel krijgen, maar heel beperkt en ver-Nederlandst. Het is voor mij dan makkelijker om Lapsang of Darjeeling uit Londen te laten komen. Die smaken kom je in Nederland gewoon niet tegen. Tenminste, niet van Twinings.

Twinings thee in mooi houten doosje

Twinings theewinkel in Londen

In Londen zit een speciaal thee-winkeltje van Twinings, waar ze allerlei thee verkopen en waar je thee kunt proeven. De winkel is niet groot, en is ook een klein ‘museumpje’. Mocht je ooit naar Londen gaan, en van thee houden, is het het waard om daar even binnen te stappen. Het houten doosje komt daar ook vandaan. De rechthoekige supermarkt-thee van Twinings past daar precies in. Want hoewel de Twinings winkel zakjes met touwtjes verkoopt, zijn Engelse theezakjes touwloos. Je lepelt het zakje eruit.

Engelse thee is doorgaans ook sterker. Waar Nederlanders het zakje eruit wippen als het water net honingkleurig is na 10 seconden, komt een Engelse thee pas tot zijn recht na een 60-180 seconden in heet water. Soms zelfs langer! En echt: de thee is dan niet bitterder, maar heeft wel meere body dan gekleurd water.

Spicy Chai en Smoky Lapsang

De doosjes zien er natuurlijk ook leuk uit. Maar het gaat mij om de smaak. Spicy Chai is thee, echte thee (geen oplosthee of versuikerde koffietentversie), met een warme wintersmaak. Tenminste, ik associeer het met winter, maar dat komt vast door de kaneel en de gember. Toch overheersen de specerijen niet en smaakt het verder nog echt naar thee.

Smoky Lapsang (lapsang soochong) is ook echt ‘rokerig’. De thee is daardoor was zwaarder van smaak, en kan voor sommige mensen net iets te sterk zijn. Ik vind het lekker, net zoals ik ook de geur van kaarsen die net zijn uitgeblazen lekker vindt. Hoewel het niet naar uitgeblazen kaarsen smaakt! Ook dit is voor mij een winterthee, omdat de rookgeur en – smaak zo aan een knappend haardvuur doet denken.

Twinings thee pakjes

Lady Grey en Assam thee

Lady Grey is ook in de supermarkt in Nederland te krijgen. Het is de ‘vrouwelijke’ tegenhanger van Earl Grey. Iets bloemeriger en fruitiger, en met minder bergamot. Een ‘lichte’ Earl Grey dus. Assam is een sterke thee, die er echt beter van smaakt als je hem langer in de thee laat zitten. Desnoods met een scheutje melk. Assam is een lekkere ochtend thee, hoewel ik Darjeeling lekkerder vind bij het ontbijt. Assam geeft je wel meer een kick, vind ik.

Van de fruitsmaken en kruidentheetjes ben ik eigenlijk wel af, afgezien van een citroenthee zo nu en dan. Ik drink mijn thee zonder melk en suiker, hoewel ik soms wel eens een beetje koffiemelk in de thee doe. Dat is bijna ‘cream’, maar niet helemaal. Bij thee hoeft geen koekje, maar het is wel een mooi excuus! Als we dan toch bij het Engelse blijven: een goeie shortbread, die niet zo zoet is als Nederlandse koekjes vaak zijn. Of een lekker stuk chocola.

29 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *