Twinings thee

Twinings thee

Mijn gozer gaat nog wel eens tussendoor naar Londen, en dan vraag ik altijd of hij een doos Twinings thee voor me meeneemt. Twinings thee kan je in Nederland ook wel krijgen, maar heel beperkt en ver-Nederlandst. Het is voor mij dan makkelijker om Lapsang of Darjeeling uit Londen te laten komen. Die smaken kom je in Nederland gewoon niet tegen. Tenminste, niet van Twinings.

Twinings thee in mooi houten doosje

Twinings theewinkel in Londen

In Londen zit een speciaal thee-winkeltje van Twinings, waar ze allerlei thee verkopen en waar je thee kunt proeven. De winkel is niet groot, en is ook een klein ‘museumpje’. Mocht je ooit naar Londen gaan, en van thee houden, is het het waard om daar even binnen te stappen. Het houten doosje komt daar ook vandaan. De rechthoekige supermarkt-thee van Twinings past daar precies in. Want hoewel de Twinings winkel zakjes met touwtjes verkoopt, zijn Engelse theezakjes touwloos. Je lepelt het zakje eruit.

Engelse thee is doorgaans ook sterker. Waar Nederlanders het zakje eruit wippen als het water net honingkleurig is na 10 seconden, komt een Engelse thee pas tot zijn recht na een 60-180 seconden in heet water. Soms zelfs langer! En echt: de thee is dan niet bitterder, maar heeft wel meere body dan gekleurd water.

Spicy Chai en Smoky Lapsang

De doosjes zien er natuurlijk ook leuk uit. Maar het gaat mij om de smaak. Spicy Chai is thee, echte thee (geen oplosthee of versuikerde koffietentversie), met een warme wintersmaak. Tenminste, ik associeer het met winter, maar dat komt vast door de kaneel en de gember. Toch overheersen de specerijen niet en smaakt het verder nog echt naar thee.

Smoky Lapsang (lapsang soochong) is ook echt ‘rokerig’. De thee is daardoor was zwaarder van smaak, en kan voor sommige mensen net iets te sterk zijn. Ik vind het lekker, net zoals ik ook de geur van kaarsen die net zijn uitgeblazen lekker vindt. Hoewel het niet naar uitgeblazen kaarsen smaakt! Ook dit is voor mij een winterthee, omdat de rookgeur en – smaak zo aan een knappend haardvuur doet denken.

Twinings thee pakjes

Lady Grey en Assam thee

Lady Grey is ook in de supermarkt in Nederland te krijgen. Het is de ‘vrouwelijke’ tegenhanger van Earl Grey. Iets bloemeriger en fruitiger, en met minder bergamot. Een ‘lichte’ Earl Grey dus. Assam is een sterke thee, die er echt beter van smaakt als je hem langer in de thee laat zitten. Desnoods met een scheutje melk. Assam is een lekkere ochtend thee, hoewel ik Darjeeling lekkerder vind bij het ontbijt. Assam geeft je wel meer een kick, vind ik.

Van de fruitsmaken en kruidentheetjes ben ik eigenlijk wel af, afgezien van een citroenthee zo nu en dan. Ik drink mijn thee zonder melk en suiker, hoewel ik soms wel eens een beetje koffiemelk in de thee doe. Dat is bijna ‘cream’, maar niet helemaal. Bij thee hoeft geen koekje, maar het is wel een mooi excuus! Als we dan toch bij het Engelse blijven: een goeie shortbread, die niet zo zoet is als Nederlandse koekjes vaak zijn. Of een lekker stuk chocola.


29 reacties op “Twinings thee”

 1. Ik hou ook zo van Twinings thee. Als we op vakantie zijn in Engeland neem ik altijd een hele lading mee. Op Schiphol zit trouwens zo’n internationale supermarkt die veel thee van Twinings verkoopt.
  Prachtige doosjes ook trouwens, die staan toch prachtig op de theetafel!

  • Ik ren altijd heel snel door Schiphol, maar zal de volgende keer eens zoeken naar die supermarkt.
   Het zijn hele mooie doosjes πŸ™‚ En mooie zakjes ook.

 2. Dat winkeltje ken ik. Heel gezellig en sfeervol om daar lekker rond te snuffelen tussen alle theeΓ«n en… koffie. Want dat hebben ze er ook.
  Geniet van al die lekkere theetjes Daenelia!

  • Ah, maar voor koffie ga ik naar Costa Coffee πŸ˜› Jammer dat ze daar geen bonen meer verkopen. πŸ™ Maar de thee is alweer bijna op ook. Nog één tripje naar Londen dit jaar, dus nog één thee-haul!

  • Voordeel van Pickwick is dat je dan ook DE punten spaart! (En in Engeland ken ik dan ook weer iemand die alleen maar Douwe Egberts koffie drink en geen Engelse merken πŸ˜› Zo zie je maar weer … )

 3. Nog een reden voor mij om snel terug te gaan naar Londen! πŸ™‚
  Al die smaken lijken me heerlijk! En mijn vriend houdt heel erg van Lapsang soochong thee dus ik zou hem heel blij maken daarmee πŸ™‚

 4. Engeland is zeker een wonder land als het op theegebied aankomt. Je maakt mij nieuwsgierig naar een warme wintersmaak. πŸ˜‰ Kaneel en gembersmaak vind ik wel lekker. Ik drink pure thee, maar mijn man drinkt ze wel op Engelse manier met alles er op en er aan.

  • Ik moet de Engelse schoonfamilie ook altijd weer vertelen: geen melk, geen suiker! Want ze snappen gewoon niet dat iemand thee drinkt zonder suiker of melk πŸ˜‰

  • Earl Grey kan soms inderdaad wat ‘hard’ zijn als je maag niet in orde is. Zal wel komen omdat het toch ietsjes sterker is. Want dat heb ik met koffie ook.

  • Je kan Twinings in elke supermarkt halen πŸ™‚ Maar het winkeltje zit alleen in Londen. Plan je volgende tripje naar Engeland maar weer πŸ˜‰

  • Het is zo mooi met thee, dat je er zoveel ‘smaak’ aan kan geven. Ofwel door fruitsmaak toe te voegen (want zelfs een schijf citroen is al lekker) of door iets met de thee te doen. En dat zelfs waar de thee vandaan komt de smaak anders kan maken.

  • IK drink ook koffie πŸ™‚ Maar daar ben ik iets minder kieskeurig mee (hoewel we nu koffiebonen uit Costa Rica hebben, die wel heel erg lekker zijn …)

 5. Lady Grey is echt mijn favoriete thee ooit! Ik ben best vaak in Londen, maar ik had nog nooit gehoord van de Twinings winkel, dus de volgende keer ga ik daar zeker naartoe!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.