Bookshelf Tour 2015: Kinderboeken deel 3

Het tweede deel van de kinderboekenkast. En eerlijk gezegd denk ik dat er nog wel een deeltje met kinderboeken zal volgen. Maar ik sta ook te popelen om andere boeken te laten zien, dus als deze kast gedaan is, ga ik misschien eerst wel mijn kast met de Penguin classics doen! Die staat wel erg vol. Hmm. Eerst maar eens deze, met een serie kleine mini-boekjes en creatieve boeken!

booktour8_mini1

Kleine boekjes zijn zo leuk. En dit zijn er maar een paar die ik in een klein formaat heb. In het middelste vakje bovenin een aantal Disney-boekjes in het mini. The Little Mermaid, Pocahontas, Mulan, Aladdin, Beauty and the Beast (natuurlijk zie je het Beest in het vakje daarnaast staan).En twee Muppet boekjes, eentje over kerst en eentje over … ehm, de Muppets. Dan twee kado-boekjes over katten, en twee kleine informatieve boekjes over katten. Meer boekjes nover katten en honden in het vakje links-onder. Cats for Dummies kwam goed van pas toen we onze eerste kat samen hadden. R wist echt niets van katten, en dit legde een paar zaken helder uit. Cats Up Close is een mini-fotoboekje, met hele lieve foto’s. De boekjes over honden en wolven staan vol weetjes, uitspraken en fotootjes. Die twee kleine rooie boekjes in het middelste vakje onderin zijn twee woordenboekjes Engels/Nederlands en andersom. In het laatste vak staan DK boekjes met allerlei feien over Insecten, het Heelal, Vogels, De Aarde en het Oude Rome. Die boekjes zijn zo overzichtelijk en leuk, echt perfect voor kinderen die graag iets willen opzoeken. Offline. Dan nof wat boekjes over Star Trek en Star Wars. En twee foto-boekjes over Barbie. Vooral dat grotere roze boek is een nostalgische trip. Ik zie daar Barbies in staan in jurkjes die ik ook had voor mijn poppen. En ook de poppen zelf die ik had, vroeger. Ah, Barbie, ik ben desondanks toch nog feministe geworden 🙂

booktour9_picture1

Archibald gaat over een witte kater. Leuk verhaaltje. Daarnaast, dat boek zonder rug, dat is een Swiebertje boek wat nog van mijn vader was. Dan een Kleine Beer boekje, uit de Blokboeken serie. Jaap Schaap is een van mijn favo-boekjes van Leendert Jan Vis. Paul Biegel’s Het Sleutelkruid heb ik opnieuw gekocht. Als kind vond ik het een geweldig verhaal, zo’n raamvertelling over een dokter die zijn koning wil redden van een ernstige ziekte en elke dag een dier naar hem toestuurt om hem met een verhaal in leven te houden. Een beetje zoals 1001 nacht.

Bak-ker-tje Deeg en Feest in het Pa-leis was een eerste leesboekje van me. Dat was nog uit de tijd dat er in let-ter-gre-pen ge-le-zen werd. Of doen ze dat nu nog? Vast niet. Het Teken van Tanit is een van de eerste bijna-scifi boeken die ik las. Het gaat over het einde van de tijd, waarna alle tijdsperiodes door elkaar lopen. En verderop, Nero Corleone, gaat over een zwarte kater, die in Italië woonde, maar geadopteerd wordt door een duits echtpaar, dacht ik. Nog maar eens herlezen. Toen er een verzamelboek van alle Kleine Beer boekjes kwam, stond die meteen bij mij in de kast. Want Kleine Beer is cool.

booktour10_picture2

De liggende boeken ernaast zijn te groot om rechtop te zetten. Onderop één van de grootste boeken die ik heb; Het Paard. Een prachtig boek met paardenfoto’s. Nee, ik was niet heel er een paardengek, en het ging mij meer om de foto’s. Dan Max en de Toverstenen, een prentenboek over egoïsme en hebberigheid. Het prentenboek heeft twee eindes, wat afhangt van de keuze die je als lezer maakt. Dan weer wat boeken over dieren, paarden, bijzondere dieren, katten, honden en boeken over dieren uit verschillende biotopen. Dan een versie van aardrijkskunde a la Horrible Histories, maar dan dus over de vreselijkste plekken op aarde: te koud, te warm, te droog, te nat. Dan een boek over haaien in het Engels, en een uitleg over Waarom doet mijn kat dit? Daar staat overigens niets handigs in, zoals: waarom gooit mijn kat zijn etensbak om? Of waarom slaapt mijn kat graag op mijn hoofd? Dan en restje Engelse kinderboeken: Darren Shan’s zombie boeken (die ik nog niet gelezen heb) wat Raold Dahls, de twee kleine boekjes van JK Rowling die binnenkort ook verfilmd worden *zucht8. En Kipling’s Just So Stories, en natuurlijk Winnie-The-Pooh.

booktour11_picture3

Onderste plank! Waar Jip en Janneke bijna naast Shakespeare staan! Mormeltje is alweer een boek over een hond. Dan Het Grote Boek over de Liefde, mijn allereerste Engelse boek Pellephant Annual en nog twee boeken over honden. Binkie’s Blaf is geweldig leuk. Maar ook Mag ik een hondje is leuk. Jip en Janneke, je kunt al zien dat deze editie stukgelezen is. Vergeeld, met vlekken en echt in ‘gebruikte staat’. Dan twee goedkope versies van sprookjes van Grimm en Anderson, niet bijster goed overigens. Maar het vult lekker in de kast. En dan hervertellingen van de toneelstukken van Shakespeare, voor een tienerpubliek, of net iets jonger nog. De verhalen zijn in het Nederlands, met mooie illustraties. Van Pipo en Merlijn naar de boeken over knutselen: Manga tekenen, barbie-kleertjes maken (ja, echt), origami en kalligrafie.

booktour12_picture4

Het boek Je Was Er Niet Bij gaat over de oorlog, en is gericht op de generatie die na de oorlog geboren is. De twee boeken daarnaast gaan heel ergens anders over: feeën en tovenaars en fabeldieren. Prachtige plaatjes daarin. Dan weer een boek over dieren en een kleine encyclopedie. En weer een Neil Gaiman boek: Mirror Mask. Daarnaast een aantal Engelse prentenboeken en de volledige versie van Winnie-The-Pooh. Daarnaast een mooie Engelse versie van de sprookjes van Grimm, en als laatste de verzameling van verhalen van Beatrix Potter (van Poekie Poes/Tom Kitten en Peter Rabbit/Peter Konijn).

Dat was dan de tweede kast, de eerste volle Billy. Even tellen. 34 kleine boekjes, 22 grotere boeken. 29 liggende boeken en de boeken ernaast. 33 en 12 op de onderste plank. Samen 130 boeken. Opgeteld bij het vorige toaal van 211 is dat 341 boeken tot nu toe.

Edit: ehm. Ik zie nu dat ik één plank heb overgeslagen. Met Harry Potter onder andere. Ik voeg deze wel bij de volgende Bookshelf Tour. Stom he?

6 reacties:

  1. Leuk om zo’n verzameling te zien. Bij mijn ouders heb ik nog een volle boekenkast met kinderboeken en ook bij mij thuis staan er een paar in de kast. Soms nog leuk om doorheen te bladeren of te lezen.Nooit zomaar weg doen in elk geval.

    • Altijd zonde om boeken weg te gooien of zomaar weg te geven. Zeker kinderboeken, omdat daar dan toch je eerste leeservaringen aan vast zitten 🙂 Als je die al wegdoet, dan moet het wel naar een heel bijzonder iemand gaan.

  2. Ik had vroeger niet zo heel veel boeken, meestal ging ik naar de bibliotheek. Op Dikkie dik na, die verslond ik, en dan 100 x het zelfde boek. Echt zo leuk, helaas is dat boek verloren gegaan, maar ik lees mijn kinderen er nu ook uit voor. Jip en Janneke moet ik ook eens voor ze halen, weet zeker dat ze dat leuk vinden. Mooie verzameling.

    • Jip en Janneke is nog steeds leuk, om voor te lezen, maar ook ietsjes later, als je zelf net gaat lezen. Niet dat er iets mis is met leer-lezen- boekjes maar aankomende boekenwurmen hebben aan Jip en Janneke een lekkere kluif. En het is soms zo stout 😛

  3. Echt een hele leuke verzameling. Ik moet alleen zeggen, ik ben denk ik een van de weinigen die niks heeft met jip en janneke. Als kind al niet en ook als volwassenen niet. Winnie de Pooh en de boeken van Roald Dahl doen het juist beter bij mij.

    • Roald Dahl is een klasse op zich. Ligt toch wel tegen Annie MG Schmidt aan, maar gaat nét een stapje verder 🙂 En is over het algemeen ook voor iets oudere kinderen. Hoewel, The Twits is juist weer leuk voor jonge kids.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *