Lazy Sunday

Onze kerst was heel rustig. Misschien een beetje … té rustig. Nee, het was fijn. Normaal werk ik altijd vooruit op mijn blog omdat ik dit, op het laatste moment een postje schrijven, gewoon niet fijn vind. En ik denk ook niet dat er echt veel mensen op zitten te wachten om tijdens de kerst nog even een Friday Freebie te zoeken. Die is dus uitgesteld tot volgende week. Of helemaal af-gesteld. Tuxedo Cat is niet een plek waar ik vaak persoonlijke dingen deel, en vandaag is geen uitzondering. Maar ik kan wel vertellen dat onze vrije dagen heel fijn waren.

Donderdagavond begon het eigenlijk niet zo goed. Ik vroeg of R. de boom met lichtjes (de lichtjes zitten in de takken, het is geen kerstboom) aan wilde doen. Hij is nieuw, en staat in de nieuwe keuken, We hebben nog niet veel aanleiding gehad om hem aan te zetten. Maar donderdagavond wilde ik even testen hoe gezéllig zo’n boom met lichtjes zou staan tijdens het kerstdiner.

“Zit er een aan en uit knopje aan?” vroeg R., nadat hij de stekker in het stopcontact had gedaan. Nee, die zit er niet aan. Hij moet gewoon aan gaan als de stekker … Oh. R. liep het snoer langs en ontdekte dat er ongeveer in het midden een behoorlijk gat zat. Er liep dus geen stroom meer door. Chi zat engelachtig in zijn mandje naar ons te glimlachen zoals alleen een pup van vijf maanden dat kan.

Paniek. “De winkel is nog open! Haal iets! Iets wat brand, en licht geeft, en niet te duur en niet te groot. Liefst zonder stekker! Op batterijen!” Met die instructies duwde ik R. de deur uit, de donkere kerstnacht in. Handenwringend liep ik door de keuken, in mijn hoofd liep ik het kerstmenu nog eens door. Hadden we echt alles in huis? Aardappels, aardappelballetjes, rollade, kip, ham en meloen, prei, spruitjes, paprika, yoghurt, kersen, bevroren frambozen en aardbeien, chocolaatjes, borrelnootjes, prosecco, bier, sinaasappelsap, thee, koffie … slagroom! We hebben geen slagroom! Ik haalde diep adem en hield mezelf voor dat we de kerst wel zouden overleven zonder slagroom.

xmas_lights

R. keerde terug met een lief klein plastic boompje, dat van binnen gevuld was met vloeistof en glitters. Als je de stekker in het stopcontact deed, en het ‘aan’-knopje aan deed, dan borrelde de glittertjes vrolijk in multi-kleuren door het boompje. R. deed een arm om mijn schouder en samen keken we 5 seconden naar het boompje. “In orde,” zei ik en trok de stekker er weer uit. Er was nog veel te doen.

Doctor Who moest worden opgenomen, en … en … dat was het. We hebben verder niets gedaan, want er viel niets te doen.

Vrijdagochtend hebben we snel even schoongemaakt, want na een week werken wordt een huis met 3 dieren toch wel stoffig. En harig. Voor de lunch kwam mijn vader de kerstkadootjes al brengen. Na de lunch maakte ik de prei en de spruitjes schoon en heb ik ze voorgekookt. Ik besloot al dat we aan alleen aardappelballetjes genoeg zouden hebben, dus de aardappelpuree zouden we niet maken. Mijn moeder had een lekkere appelcake gebakken, waar we dus géén slagroom voor hadden. Maar hij was erg lekker. Daarna hebben we alle kado’s uitgedeeld en uitgepakt. Het was allemaal heel gezellig.

Het was wel al bijna half vijf, dus R. ging de kip vast ‘doen’. De hele ochtend had hij naar filmpjes gezocht over hoe je een kip het beste kunt opbinden. Maar de kip kwam al opgebonden uit de verpakking, dus R. besloot, in overleg met mijn moeder en tante, dat dat zo wel goed was. Hij smeerde de kip in met kruiden en olijfolie. En stak daarna het spit van de nek naar het achterste door de kip. De kip was echter ‘opgebonden’ met een elastiekje. En kip ‘krimpt’ in de rotisserie. Dus terwijl de kip aan het spit draaide, met de haken voor en achter, trok de kip samen en kwam steeds losser te hangen. Gelukkig is zij niet helemaal van het spit gevallen.

In de tussentijd zouden we Ticket to Ride Europa spelen. Dat was nieuw voor onze gasten, maar na een korte uitleg konden we beginnen. Maar een eerste keer een spel doorspelen met nieuwe spelers duurt altijd langer. Zeker als er een kip van het spit dreigt te vallen en er een chihuahua rondloopt die ook aandacht wil. Dus toen de kip nog een 30 minuten nodig had in de grilloven, stopten we maar met het spel, en gingen we aan de slag met de rest van het diner.

De voorgekookte stukken prei grilde ik in de grillpan, zodat de prei mooie grill-strepen kreeg. Ondertussen bakte mijn moeder de runderlendenrollade in 25 minuten (met vleesthermometer) rosé, in een jus van boter, uien en laurierblad (meer heb je niet nodig voor goed vlees en een goeie jus). De aardappelballetjes bakten rustig door in de pan, want de friteuse stond nog in de ‘oude’ keuken boven. Voor de prei maakte ik een saus van mosterd, honing, mayonaise en een beetje extra olie, waarna ik reepjes beenham door de saus roerde. De saus en beenham ging over de gegrilde prei en was dé hit van het diner. Daarna warmde ik de spruiten op in de grillpan, met rode paprika. Ondertussen was de kip klaar en de rollade ook.

Hoewel niet alles tegelijk klaar was, en de spruiten niet helemaal gaar waren (maar ook niet rauw), was het wel een geslaagd diner, waar we zo vol van zaten dat het toetje niet eens meer ter sprake kwam. Ook de meloen ligt nu nog onaangesneden in de keuken, maar die gaat vandaag wel op. We hadden natuurlijk ontzettend veel over. Voor de rest van de week hoeven we alleen maar op te warmen, want alles ligt ingevroren in de vriezer.

painting

Zaterdag was lekker ontspannen. Wandelen met de hond, beetje klooien op de computer, mijn computer voelde heel warm aan, dus die hebben we even opengemaakt en schoongemaakt. ’s Avonds hebben we het eerste deel gezien van de Agatha Christie verfilming van And Then There Were None … op de BBC. Heel goed, en ik ben erg benieuwd naar deel 2 en 3. En vandaag spelen we het Star Wars bordspel Imperial Assault. Dat is ook een poos geleden, en we zitten nog midden in een campagne! Het is een goed begin van mijn vrije week.

 

8 reacties:

 1. Dit klinkt allemaal heel fijn, leuk om te lezen!

 2. Ja ja, honden en kabeltjes…. een perfecte combinatie 🙂

  Ondanks dat je niet veel persoonlijks vermeld op deze blog, vond ik je beschrijving van je kerstdagen erg leuk om te lezen. Hopelijk bedenk je jezelf en komt er in de toekomst vaker een persoonlijke update.

  • Dank je 🙂 En ja, Chi was zooo rustig op een gegeven moment… Dat hadden we al vreemd moeten vinden 😛
   Wie weet, misschien dat ik het persoonlijke wel beter kan combineren met de stukken die ik wil schrijven in het nieuwe jaar.

 3. Ondanks de kerstboomlichtjes en de slagroom hebben jullie wel een heerlijke kerst gehad, zo te lezen.
  Wij hebben ook heerlijk rustig aan gedaan en ook ik heb ontzettend genoten van die rust en van de vrije tijd. Héérlijk om eens lekker een paar dagjes niet online te zijn.
  Ik wens jullie (jou, je man en de dieren) alvast het allerbeste voor het nieuwe jaar!

 4. Klinkt als een erg gezellige kerst, die prei klinkt bijzonder lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *