Ticket To Ride: Europa

Ticket To Ride is een van de populairste spellen op dit moment, en toch zijn er nog mensen die liever Monopoly, Rummicub of Levensweg spelen met kerst. En hoewel er niets mis is met oude bekende spellen te spelen is Ticket to Ride echt leuker, ook voor de hele familie. Een gezelschapsspel dus, met als thema reizen per trein. Net als in Monopoly moet je proberen om stukken van het bord in je bezit te krijgen door spoorlijnen aan te leggen. Net als in Rummicub moet je een beetje met cijfers overweg kunnen, en net als Levensweg eh … volg je dus een weg van A naar B. Echt leuk.

boardg_ticket1

Treintjes op het spoor

Het doel van het spel is simpel: bouw zoveel mogelijk treinroutes tussen steden, hoe langer, hoe beter. Om routes te bouwen heb je ‘treinkaarten’ nodig. Dit zijn kaarten met treinstellen in verschillende kleuren waarmee je een route kunt aanleggen. Daarnaast kun je punten verdienen door de route-kaarten: er is een ‘grote’ route-kaart, waarmee je veel punten kunt verdienen, en die je eigenlijk wel moet aanleggen. Daarnaast zijn er kortere routekaarten, die snel aan te leggen zijn en een kleine puntenboost geven aan het einde van het spel. Let wel op: als je die niet aanlegt, net als de grote route, dan worden de punten van je totaal afgehaald!

boardg_ticket3

Je houdt je routekaarten geheim, maar het zal andere spelers al snel duidelijk worden welke routes jij wilt bouwen. Die kunnen je dan bewust of onbewust dwars gaan zitten. Maar iedereen heeft een beperkt aantal treintjes om op het spoor te zetten. Het dwarszitten van andere spelers kan je dus ook de overwinning kosten, omdat je je eigen route niet af kan bouwen. Hieris wel een oplossing voor door middel van treinstationnetjes bouwen, maar dat ontdek je wel als je het speelt.

boardg_ticket2

Tactisch bouwen

Omdat je ‘grote route’ je veel punten kan opleveren, is het goed om het hele bord even na te lopen, en te kijken wat de beste route is, in combinatie met je kortere routes. Misschien dat je in eerste instantie niet per sé van Palermo naar Parijs wil, maar omdat je een korte route hebt van Parijs naar Wenen, is het misschien wel handig om die erin op te nemen. Dan kun je van Wenen naar het Oosten om je grote route af te maken!

Het is aantrekkelijk om te beginnen bij één van de steden die op je routekaarten staat. Maar waarom zou je niet ergens midden in beginnen en je tegenspelers een beetje op een dwaalspoor brengen? En als je een tegenspeler wilt dawarzitten, doe dan dan zo dat je zelf geen treintjes verspild: zorg dat elke route jou meer oplevert dan alleen direct de punten!

boardg_ticket4

Bordspel voor de hele familie

Door kleine aanpassingen in de regels kun je het spel iets simpeler maken. Voor een eerste keer spelen met mijn ouders lieten we bijvoorbeeld de tunnels eruit. Normaal moet je bij het aanleggen van tunnels extra kaarten trekken om te zien of het lukt om de tunnel te maken. Omdat er al veel andere regels zijn, zoals de regenboog-locomotieven en het bouwen van stationnetjes, lieten we dat weg. Wanneer je dit met jongere kinderen speelt, kun je misschien ook zo’n aanpassing maken. Maar dat hoeft alleen bij de eerste keer doorspelen. De tunnels voegen namelijk wel een extra element aan het spel toe.

Het spel is verder heel simpel en snel te leren. Er zijn vier acties die je per beurt kan doen: 2 kaarten trekken (of één locomotief als die op tafel ligt), kaarten afleggen zodat je een route kunt bouwen, een treinstation bouwen of een extra korte routekaart trekken. Geen gedoe met geld, en het bijhouden van de punten doe je meteen door je pionnetjes op de rand van het bord op je puntenaantal te zetten. Heel overzichtelijk dus. Wie ligt er voor? En hoever lig je achter, en kun je dat inhalen met een lange route, of met het afbouwen van je routekaarten? Kies je ervoor om snel een korte route te bouwen, omdat je twee blauwe kaarten hebt? Of wacht je nog even en hoop je die locomotief te kunnen pakken voor iemand anders het doet?

boardg_ticket5

Win factor

Het vervelendste is om te spelen met mensen die alleen maar willen winnen. In dit spel maakt dat niet uit. Want het is leuk om het spel te spélen. Het winnen is een tweede factor. Je kunt je plezier echt halen uit het verzamelen van kaarten en aanleggen van routes waar dat kan. Je wint misschien niet, maar je hebt wél die route van 8 kaarten neergelegd! Yay! Dat maakt dit spel leuk. Het gaat niet om het winnen, het gaat om het spelen en de lol die je hebt met elkaar dwarszitten, of te zien hoe iemand toch een omweg kan maken voor de route die ze moeten bouwen.

Ticket To Ride Europa is een fijn spel, licht met regels, en duidelijk in puntentelling. En tegelijk is het een aantrekkelijk uitziend spel, met die plastic treintjes en die kaart van Europa. Wie weet brengt het je nog op ideeën voor een vakantie!

boardg_ticketeurope

22 reacties:

 1. Dit lijkt mij een ontzettend leuk spel. Ik vraag me soms weleens af of er nog veel gezelschapsspelletjes gespeeld worden. We zitten met z’n allen zo vaak op het internet tegenwoordig…

  • Ik speel nu meer bordspellen dan toen er nog geen internet was 😛 Dan was het toch altijd monopoly of levensweg, en dat duurde uuuuren. En het was niet altijd leuk. Nu kiezen we een spel wat past bij onze stemming en hoeveel tijd we hebben. Ticket to Ride, als je het met z’n tweetjes speelt, duurt zo’n 45 minuten. Met meer spelers duur het langer natuurlijk. Maar niet heel veel omdat het spel dan ook sneller gaat.

 2. Goh, dit lijkt me echt een leuk spel! En ook niet zo heel moeilijk. Dat vind ik ook belangrijk.

  • Ik denk dat je het al kan spelen met kinderen vanaf 10 jaar (R. denkt zelfs aan jonger). Dus het is niet heeeel erg ingewikkeld. Dat maakt vaak dat spellen voor oudere kinderen en volwassenen wat saai worden, maar dit blijft leuk, ook al is het niet zo moeilijk.

 3. Oeh leuk! ik heb hier al vaker over gehoord, lijkt zo op het eerste gezicht op Kolonisten van Catan met die balkjes hah.

  • Catan is ingewikkelder en duurt volgens mij ook langer. Dit is heel rechttoe-rechtaan. Ik heb laatst nog een blog hierover gelezen, en die zou ik even op moeten zoeken: Megapirre schreef er over 🙂 Kun je het een beetje vergelijken.

 4. Klinkt als een interessant spel. De jongste kreeg van sinterklaas ‘Levensweg, elektronisch bankieren’ en ik moet zeggen dat het een hit is. We spelen sowieso veel spelletjes hier. Love it!

  • Levensweg was vroeger ook een favoriet van mij 🙂 Het is een leuke gimmick, dat electronisch bankieren (ook bij monopoly) maar ik mis dan het nostalgische papiergeld. Andere generatie, he. Wel leuk dat zo’n spel meegaat met de tijd.

 5. Niet eerder van gehoord, het lijkt me wel leuk. Catan vind ik zo ingewikkeld, dus dit lijkt me een fijne variant.

  • Dit is echt simpeler dan Catan, en je kunt het gerust spelen met mensen die misschien niet zo heel erg gek op spellen zijn. Bij Catan moet je toch een soort van winnaars-mentaliteit hebben, vond ik dan.

 6. Oeh, deze is echt een aanwinst in de kast. Tenminste, dat denk ik. Heb het spel veelvuldig gespeeld op de telefoon en ik kan me voorstellen dat het in het echt nog leuker is.

  • Voordeel van het bordspel is dat je het samen kan spelen, meet een hapje erbij, en een glaasje, en een praatje. Het speelt prima met twee spelers, trouwens, dus je hoeft niet een hele groep bij elkaar te krijgen!

 7. Wat ziet het spel er zo ontzettend leuk uit. Hier kan je met alle gezinsleden plezier mee hebben. Dat je het spel ook iets simpeler kan maken dat vind ik best handig, omdat ik niet zo ster ben in spelletjes. Ideeën voor een vakantie wie weet idd, wat een goed idee van jou zeg. 😉 En gelukkig dat hij simpeler is dan Catan.

  • Ik vind dit spel juist leuk omdat ook als je niet handig bent met spelletjes spelen, dat je er toch plezier aan kan beleven. Zeker als je het met je gezin speelt. Sommige spellen zijn alleen leuk als je ze wint. Maar hier komt ook een stukje gelukhebben bij kijken.

 8. Dit spel lijkt me echt heel leuk! 🙂 Bij ons thuis spelen we vooral spellen als we weer eens met zn allen in het weekend thuis zijn, wat niet heel vaak voorkomt maar toch zijn we inmiddels wel uitgekeken op de spellen die we al járen hebben :p
  Ik ga dit spel eens aan m’n ouders voorstellen 🙂 Bedankt voor de tip! En alvast een hele fijne jaarwisseling!!

  • Er zijn ook heel veel youtube filmpjes met besprekingen van dit spel, of andere spellen. Mijn ouders (in de 70) vonden dit in ieder geval erg leuk!

 9. Wat leuk! Ik hou van spelletjes! Ik zou deze eens onthouden. Maar eerst nog een paar rondes 30 secondes met de feestdagen ;-).

  • Sommige spellen zijn bijna traditie met de feestdagen, en als dat bevalt, moet je niet zomaar iets anders op tafel zetten 😛 Dan krijg je muiterij!
   Maar dit is ook een leuk spel voor ‘erbij’.

 10. Om eerlijk te zijn had ik hiervan nog nooit gehoord, maar het ziet er eigenlijk best leuk uit! Verfrissend en origineel ook, een spel met treinen! Zelf kan ik geen genoeg krijgen van monopoly – de originele editie uiteraard 🙂

 11. Ik speelde vroeger echt beel bordspelletjes met mijn familie en werd boos als ze niet wilden spelen. Nu doe ik dat heel zelden nog. We hebben Monopoly in de kast maar hebben het misschien 3 keer gespeeld de afgelopen 5 jaar. Zonde! Altijd heel gezellig! Ik heb nog nooit van dit bordspel gehoord maar klinkt leuk!

  • Er zijn echt heeel veel meer leuke en interessante spellen sinds zo’n 15 jaar. Spelletjes spelen is iets voor kinderen, denkt men. Maar dit, of Jaipur voor met z’n tweetjes, is echt leuk voor volwassenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *