Duolingo, spelenderwijs een taal leren

Op school zie je het nut niet in van taal en grammatica leren; en dan wil je als volwassene toch als een cosmopolitan overkomen door je tijdens je vakantie zonder Hoe&Wat taalgidsje te redden. Duolingo is een app, en ook te ‘spelen’ via je browser op je pc/laptop, waarmee je spelenderwijs een taal leert. En echt spelenderwijs, want elk deel van je leertraject kun je punten verdienen als je het goed doet. Omdat je het op je smartphone kan spelen, is het ook makkelijker om elke dag te oefenen. En dat zet echt zoden aan de dijk!

game_duolingo1

Het enige nadeel is dat je de meeste keus hebt als je het Engels machtig bent. Alle talen zijn te leren, met Engels als basistaal. Alleen Engels kun je leren met Nederlands als basistaal. Maar voor bijvoorbeeld middelbare scholieren die net een beetje moeite hebben met Engels is dat dan wel weer een mooie kans.

Op dit moment probeer ik, al een jaar of 2, Italiaans te leren. En ik doe het niet regelmatig genoeg. Ik zit nog aan de basislessen. Maar ik kan in ieder geval al zeggen dat ik een vrouw ben, dat ik een boek lees en dat de meisjes water drinken. Geloof ik. En het is leuk om te doen. Zoals voor veel dingen geld: je moet er alleen wel tijd voor maken.

De lessen zijn heel overzichtelijk en er wordt ook veel met plaatjes en gesproken tekst gewerkt. Je hoort dus de klanken van de taal. Die kun je ook nazeggen. De grammatica pik je op door de herhaling van de oefeningen. Je springt eerst in het diepe, als het ware. Pas als je een paar basiszinnen begrijpt, wordt de grammatica duidelijk. Dus niet eerst saai regels leren: nee, gewoon meteen doen!

game_duolingo2

De app is één van de weinige die ik op mijn tablet heb staan. Omdat ik mijn tablet alleen thuis gebruik, kan ik dus niet lege minuutjes opvullen met een lesje. Als ik een smartphone zou hebben (en ik moet er op een gegeven moment wel aan, ben ik bang), dan zou ik denk ik vaker leren. Lekker in de bus, bijvoorbeeld.

Ik denk dat het ook zou helpen als we eindelijk die vakantie naar Italië zouden plannen. Dan heb je een limiet waarbinnen je een bepaald niveau wil halen. Dus als je deze zomervakantie van plan bent een leuke Spanjaard of Zweed aan de haak te slaan, kun je nu al beginnen met leren. Of als je misschien binnenkort een paar maanden in het buitenland wil gaan studeren. Je mag me dan rustig uitdagen en toevoegen. Je kunt me vinden als Daenelia op Duolingo. Oh, en het is gratis.

12 reacties:

 1. Lijkt me een hele handige app. Ik zou mijn italiaans heel graag willen verbeteren, en niet dat ik een zweed aan de haak wil slaan, maar ik vind zweeds ook een mega toffe taal. Bedankt voor de tip!

 2. Ik heb er wel eens vaker over gelezen en het lijkt mij een best leuke manier van een taal oefenen of bijhouden. Ik merk dat ik heel snel achter raak met talen nu ik niet meer een taalvak volg. Het zou denk ik inderdaad wel helpen als je jezelf een bepaald doel geeft. Maar ach, het moet ook geen verplichting worden 🙂

  • Het is het spelelement waardoor je toch probeert jezelf te verbeteren. De grammatica leer je spelenderwijs, eigenlijk zoals je als kind ook je moedertaal leert 🙂 Probeer maar eens snel uit te leggen waarom het ‘de doos’, ‘het doosje’ en ‘de kraan’ en ‘het water’ is…

 3. Leuk he, Duolingo. Ik ben met Noors bezig. Gewoon, omdat ik dat zo leuk vind. Je kunt bij Duolingo de grammatica ook wel lezen bij de Tips & Notes. Ik moet zeggen dat ik die in de app op de iPad een beetje mis. Op internet en de telefoon (android) kon ik ze wel lezen. Dat vind ik wel handig, want soms is het anders lastig te begrijpen. Maar vind het erg leuk om te doen!

  • Het is heel leuk 🙂 Ik doe het ook liever op de pc, maar ook op de android tablet gaat het redelijk. Ik kijk eigenlijk bijna nooit bij de grammatica regels. Ik leer zelf het beste door niet te veel naar de regeltjes te kijken en gewoon het ritme van de taal aan te voelen. Maar soms is het wel eens handig om iets na te lezen, als iets niet regelmatig is bijvoorbeeld.

 4. Jij hebt het beste voor het laatst bewaard, dat het gratis is!
  Terwijl ik je blogpost zat te lezen, dacht ik nog: Hoeveel moet dat gaan kosten? Fantastisch, die app.
  Ik wens je veel succes met het onder de knie krijgen van het Italiaans en… geen slecht idee om je vakantie alvast te gaan boeken zodat je een soort deadline hebt.

  • Ja, ik dacht, als men zover doorleest, dan wil men dit ook doen, en dan is het gratis-deeltje mooi meegenomen 🙂
   Si, buona sera, senorita, noi siamo raggaze.

 5. Hmm, of je met duolingo als middelbare scholier echt je engels bij zou kunnen spijkeren betwijfel ik, want daar komt wel iets meer grammatica bij kijken, ook al zit die er bij Duolingo ook wel voor een deel in, bij de examens is het natuurlijk echt wel wat gecompliceerder.
  Leuke blog, ik gebruik duolingo ook al lang, leer al een jaar of 2 Zweeds, maar het wil nog niet helemaal lukken 😉

  • Bijspijkeren is niet altijd grammatica regeltjes uit je hoofd leren, maar juist praktisch met taal bezig zijn. Daardoor krijg je zelfvertrouwen, en dat is het grootste deel van een andere taal spreken. Je moet durven!
   Eigenlijk zou je eens een Zweeds kinderboekje moeten lezen 🙂 Durf je Pippi al aan?

 6. Ik gebruik het wel eens om m’n spaans bij te houden, voor zover ik dat kan. Werkt heel fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *