Bordspellen opbergen

“Hoveel bordspellen denk je dat we hebben?”

“Oh, ik weet niet. 15?”

“Of 20?” “Geen idee, eigenlijk.”

Nee, we hadden geen idee. Onze spellen stonden her en der in huis, een paar in de logeerkamer, een paar in de woonkamer en we wisten gewoon niet meer wat waar stond. Dus leek het ons een goed idee om eindelijk eens plek te maken om al onze spellen, groot en klein, bij elkaar op te bergen.

Uit alle hoeken van het huis kwamen ze: de kaartspellen, de kleine bordspellen, de spellen voor 2 personen, de puzzelspellen. En toen we ze allemaal op tafel hadden, wisten we dat we veel meer spellen hadden dan we dachten. Slik.

boxes_games2

En dat was het ergste nog niet. Want toen we net naar deze stapel aan het staren waren, ging de bel. Er werd een postpakketje bezorg met een uitbreiding op het spel Star Wars: Imperial Assault. En de extra miniatures die daar bij hoorden. Gelukkig hadden we nog niets ingeruimd, want anders had het er misschien nét niet meer bij gepast.

Zoals je ziet zijn bordspellendozen allemaal van een ander formaat. Dat maakt het opruimen ook erg lastig. Vaak leg je de spellen plat en op elkaar gestapeld, met de grootste onderop. Je kunt de kleinere spellen dan vaak wel hier en daar tussen schuiven. Maar als je dan net een spel wilt spelen wat onderop ligt, moet je de hele kast uitruimen. Het is dus makkelijker om de grotere dozen op z’n kant te zetten. Zo kun je makkelijker een spel uit de kast halen, zonder je hele indeling overhoop te halen. De kleinere spellen kun je beter apart ergens opbergen bijvoorbeeld in een la.

boxes_games1

Gelukkig hebben wij een kast die uiteindelijk erg geschikt bleek voor het opbergen van bordspellen. Eentje met twee lades erin, ook nog! De kleine spellen, zoals Gloom en Jaipur konden we in de lades kwijt. De andere planken waren geschikt om de spellem rechtop te zetten. Er waren natuurlijk wel wat uitzonderingen, die zo breed waren dat ze wel plat moesten liggen. Maar die zijn ook makkelijk uit de kast te halen.

boxes_games3

Goeie opbergmogelijkheden voor bordspellen zijn er nu nog nauwelijks. Maar omdat het steeds hipper (wat een woord, hè) wordt om spellen te spelen, verwacht ik eigenlijk ook steeds mooiere oplossingen te vinden voor het bewaren van je spellen. Hopelijk kunnen we uiteindelijk een op maat gemaakt kast (laten) maken, voor de spellen én al mijn boeken. Want hoeveel spellen hadden we uiteindelijk?

45. Zonder de uitbreidingssets mee te tellen.

boxes_games4

 

27 reacties:

 1. Wauw, 45 bordspellen, ik kom niet verder dan 5.

 2. Dat zijn echt een heleboel bordspellen zeg! Wat een briljante vondst om ze zo rechtop te zetten. Dat vind ik echt slim. En je kunt zo ook goed zien wat waar staat.

 3. En die speel je allemaal regelmatig? Want dat vind ik altijd het lastigste, er ooit iets mee doen.

  • We hebben daarom bewust veel spellen die je goed met z’n tweetjes kan spelen (of alleen, zelfs!). Ja, we spelen regelmatig genoeg. Net nog voor het eten, dat toch 30 minuten in de oven moest, even een potje Jaipur gespeeld.
   En als we samenspelen met meer spelers hebben we op dit moment voldoende variëteit dat we met iedereen een leuk spelletje kunnen spelen.

 4. Wij hebben er ook best een aantal, maar 45 halen we niet. Zeg, dat Jaipur, is dat wat?

  • Ja! Ik, wij, vinden Jaipur heel erg leuk. Het voelt een beetje aan als pesten, omdat je kaarten voor iemands neus kan wegpakken, of ineens je kaarten kan neerleggen voor punten als je ziet dat iemand ook kan uitkomen. Het is voor twee spelers.
   Als je een dergelijk spel voor meer spelers zoekt, dan is Splendor een optie.

 5. Om bordspellen op te ruimen en te stapelen vergt een kunst en geduld. Wegens de maat en de vorm van de dozen. Gelukkig dat op tijd de Star Wars pakket binnen is gekomen anders zou het zonde zijn. Ik heb zelf ook best veel bordspellen. Meestal koop ik voor mijn kinderen. Ik vind bordspellen toch wel leerzaam en een leuke bezigheid voor mijn kinderen. Al geef ik toe dat ik zelf te weinig speel.

  • Bordspellen stapelen is net tetris 🙂
   En je moet er ook wel net zin en tijd voor hebben, anders is het ook niet leuk om een spel te spelen.

 6. Wauw wat een hoop bordspellen! Ik heb de meeste inmiddels weggedaan want wij spelen nooit spelletjes eigenlijk. Triviant word nog wel eens uit de kast getrokken maar daar houdt het wel mee op.

 7. Wat leuk zeg al die spellen.
  Zelf speel ik ook steeds meer spellen de laatste tijd, alleen vind ik het soms lastig om spellen te vinden die je vanaf 2 personen kunt spelen..

  Liefs.x

  • Ahh, dan moet je echt even bij de link naar Jaipur kijken. Wij spelen ook vaak spellen die leuk zijn met z’n tweetjes.
   Jaipur, dus, maar ook Race for the Galaxy is leuk (2 tot 4 spelers) en Mr. Jack Pocket. In Utrecht zitten een aantal goeie spellenzaken. Leuk om daar een zaterdag rond te lopen. Bij Subcultures hebben ze een hele kast met spellen voor 2 🙂

 8. 45 bordspellen… Dat zijn er wel een heleboel!
  Ik vraag me af of wij er überhaupt één hebben… Ik geloof dat we nog een heel oude scrabble hebben, ergens…

  • Je moet er ook maar net tijd voor hebben, om af en toe een spel te spelen. En het leuk vinden 🙂
   Met kinderen is het toch wel leuk om bijvoorbeeld een spel als Doctor Bibber te spelen (is ook een spel!), of gewoon een kaartspelletje als Pesten!

 9. Wow wat heb je veel bordspellen! Maar bordspellen zijn ook zo tof om te spelen! Je hebt het mooi opgeruimd! Overzichtelijk en netjes! Dat zal wel voor wat meer rust zorgen!

  • Ja, nu weten we tenminste dat we eigenlijk wel genoeg spellen hebben. Fijn ook dat ik niet meer het hele huis door hoef voor ik een spel gevonden heb 🙂

 10. Whoah, leuk!! Wij hebben ook idioot veel spelletjes, en nu (nog) van die stapels – waardoor we inderdaad regelmatig de halve kast leegtrekken. Wel staan de favorieten op handige plekken.
  Nog een tip voor een tweepersoonsspel dat jullie (gezien de grote overeenkomsten met onze spelletjeskast) vast ook heel leuk vinden: Star Realms! En dat zit in best een klein doosje, dus dat kan er nog wel bij 😉

  • Star Realms staat inderdaad op de lijst van nog aan te schaffen. Want natuurlijk: je blijft een wensenlijstje houden!
   Als we ooit echt een handig kastensysteem vinden … De Ivar van Ikea is een idee en ook niet zo duur. Maar dat is wel erg kaal.

 11. Thuis hadden we vroeger altijd een aparte kast voor alle bordspellen :’D Ze zijn super leuk, maar nemen zoveel ruimte in beslag! Je hebt overigens wel een mooie oplossing gevonden 😀

 12. Haha dat zijn er enorm veel!! Hier worden het er ook steeds meer en ook steeds moeilijker om alles een plekje te geven. Ik moet ook echt een aparte kast aan gaan schaffen voor zulke dingen. Helaas hebben ze allemaal verschillende maten, net als boeken, maar die kun je nog naast elkaar zetten.

  • Bordspellen kun je ook rechtop zetten. Maar met jonge kinderen is dat misschien wachten tot alle pionnetjes over de grond rollen als de doos uit de kast wordt getrokken… Maar het kán wel.

 13. Wat leuk om deze bordspellen te zien! Ik heb er ook wel wat maar speel er eigenlijk nooit meer mee. Sommige dingen hebben een 2de thuis gekregen op mijn werk 🙂

  • Spellen zijn fantastisch om door te geven. Soms ben je gewoon uitgekeken op een spel. Dan is het toch mooi dat iemand anders (anderen) er plezier aan kunnen beleven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *