Bookshelf Tour 2016: Kinderboeken deel 4

Deel vier van de kinder- en jeugdboeken. Er was een plankje wat ik vergeten was in deel 3. Dus nu heb ik alle andere plankjes met losse boekjes hier en daar gefotografeerd en die tellen we op bij het totaal van 341 boeken tot nu toe. En dat zijn dus alleen de kinderboeken! Ik ziehier vanuiot mijn ooghoeken nog een stapeltje liggen. Maar die komen dan wel in een volgende Bookshelf Tour voorbij.

booktour13_harrypotter

Tada! Daar zijn ze dan. Links te beginnen met Artemis Fowl, het losse boek (want ik heb ze ook in een set). Dit boek ga ik nog wel eens kado geven aan iemand. Daarnaast een mini-biografietje over J.K. Rowling, een boek over Harry Potter als kinderliteratuur en deel 2 in de ‘adult’ paperback (deel 1 had ik ooit uitgeleend). En dan de Engelse hardbacks van Harry Potter, allemaal. Daarnaast de Nederlandse hardbacks, minus het laatste deel. Toen  was ik er wel klaar mee. De drie roze boeken zijn drie boeken uit de Chrestomanci serie, van Diana Wynne Jones. Deze schrijfster is echt aan te bevelen als je iets zoekt na Harry Potter. Daarnaast een paperback van De Vuurvreters, een boek dat in het noorden van Engeland afspeelt, toen de mijnen nog open waren. En als laatste op die plank Orakel. In totaal staan hier 22 boeken.

booktour14_oudeboeken

Eigenlijk is De Stad van de Dromende Boeken niet echt een jeudgboek. Maar het is wel te doen voor een doorzettende lezer. Daarnaast staat mijn jeugdklassieker Joop ter Heul van Cissy van Marxveldt en de opvolger: De Dochter van Joop ter Heul. Klinkt enorm saai en oubollig, en dat is het ook wel, maar er zit genoeg humor in om het aanvaardbaar te maken. Punt blijft dat Joop, een meisje in de jaren 50 of zo, na een mislukte schoolcarriére uiteindelijk huismoeder wordt, mét een dienstbode. Dus ze hoeft ook niets zelf te doen, want haar man heeft dan een goeie baan en er kan dus wel zo’n huishoudster bij. En dan nog brengt Joop er weinig van terecht. Gelukkig zegt haar man vaak ‘Och meisje toch’. Daarnaast staan de boeken van Ketelbinkie, een Rotterdamse jongen die als zeeman de zee op gaat en van ketelbinkie opklimt tot kapitein. Niemand zegt tegen hem ‘Och jochie toch’. Hij moet gewoon aanpoten! En dan mijn Pinkeltje en Wolkewietje boeken. Waarschijnlijk helemaal niet meer politiek correct, maar ik heb genoten van deze boeken. Dit zijn bij elkaar 18 boeken.

booktour15_oudeboeken2

Dit is een montage-foto. Aan de linkerkant het laatste restje van de plank met Pinkeltjes. De twee boeken met gescheurde kaft zijn een oude Sjors en Sjimmie en een verzamelbundel over stripverhalen en hun geschiedenis. Dan een boek over Friesland: Jelle van Sipke-Froukje over een jongen die kaatser wil worden. En Overwinning Zonder Vlaggen, een boek over een jongen die een neergeschoten Engelse piloot vindt. Hm. Ja, Jan Terlouw had dat idee ook. Maar dit boek is ouder, en minder hard. Dat groene staafje is Luke’s lightsaber. Aan de andere kant van de foto een stapeltje oude Mickey’s Maandbladen, die ik niet meetel. Ik doe mijn, of onze, stripboeken en comics wel eens apart. Daarnaast staat een grappig boek van Desmond Morris, waarin hij bij elke leeftijd beschrijft wat er door je heen gaat, en welke beroemde mensen op welke leeftijd iets bijzonders hadden gedaan. Ik moet eigenlijk zo eens bij mijn eigen leeftijd kijken. Dan 5 boeken over films uit Hollywood in de jaren 1930-70.  In totaal dus nog 11 boeken erbij.

booktour16_enghlishkids

Misschien is dit een beetje smokkelen want er staat maar één boekje van mij bij, de rest is van R. Dit zijn zijn kinderboeken. Maar omdat ik ze ook doorgelezen heb, tel ik ze mee. What’s his, is mine, after all. Het eerste boekje is een Ladybird Classic van The Secret Garden. Ladybird Classics vertellen een verhaal van een klassiek boek na, maar dan simpeler, zodat jongere lezers het zelf kunnen lezen en er kennis mee kunnen maken. Dan de serie Puddle Lane over een straat waar allemaal dieren wonen. Er zijn ook wat Thomas the Tank Engine boeken, Disney boeken, Masters of the Universe en Transformers. Even kijken: 43 boekjes. Schattig, he?

booktour17_oops

En toen zag ik deze nog! de Larousse Mythologie encyclopedie, een Tais Teng boek, een boekje met txtmsg afkortingen en een filosofieboekje over het Internet. Nog vier boeken! In totaal kom ik met dit berichtje op 98. Bij het vorige totaal opgeteld zitten we nu op: 493 439!. En dat is maar één kamer, met de kinderboeken. Verder staan hier nog wel wat stripboeken en comics: Elf Quest, Storm en Suske en Wiske, onder andere. Maar die tellen dus niet mee…

comics_tease

 

16 reacties:

 1. Heb je Schaduwschepen gelezen? Ik was er vorig jaar in begonnen maar kon er niet in komen dus had ik hem maar weer weggelegd.

  • Schaduwschepen heb ik ook nog niet uit. Het is zo lang geleden dat ik fictie in het Nederlands las, daar moet ik weer even aan wennen. Teng is wel een goeie schrijver, maar soms ook wel een beetje wollig en langdradig.

 2. Wauw, wat een walhalla!!! Ook leuk om oudere boeken voorbij te zien komen die lijken uit te sterven, zoals Pinkeltje!

  • Er was nog een poging gedaan om Pinkeltje nieuw leven in te blazen, maar dat is nu echt te ouwerwets.
   Het is wel heel leuk om bijna al mijn ouwe kinderboeken nog in de kast te hebben staan, en in sommige gevallen (Ketelbinkie!) die van mijn vader.

 3. Wauw wat veel boeken en wat een leuke ook! De stad van de dromende boeken vind ik een mooie titel maar ik ken het boek verder niet. En ooh ja de Pinkeltje serie, dat vond ik als kind altijd leuk 🙂

  • Stad van de Dromende boeken is best mooi 🙂 Beetje fantasy-achtig. Maar niet té. Ja, Pinkeltje: ik hoopte altijd dat er bij mij ook een Pinkeltje kwam wonen, zodat hij met mijn hond kon praten.

 4. Een geweldige verzameling. Ik moet nog altijd aan Harry Potter beginnen. Echt heel slecht. Films wel gezien.

  • Het is wel zo dat als je na het eerste hoofdstuk van het eerste boek niet gegrepen bent, dan hoef je ook niet verder te lezen. Maar, ik begreep ook van Rowan, dat de boeken wel echt iets toevoegen aan de films.

 5. Pinkeltje collectie heb ik ook, maar een nieuwe versie van Action. Hele hoop voor mijn kinderen gekocht en ik lees ze ook voor. Ik vind het zelf een heel leuk verhaallijn trouwens. Ik ben zelf gek op Roald Dahl kinderboeken wegens de verhaallijn en de afbeeldingen. Ik lees ze graag. Mijn favoriet is Mathilda. Ik ben benieuwd naar je stripboeken en comics collectie. Ik ben zelf ook gek op en ik heb er ook veel van.

  • Je, dat was leuk: dat ze de pinkeltjes toch opnieuw hebben uitgegeven of opnieuw geschreven hebben. En Dahl is ook fantastisch. Mathilda heb ik nog steeds niet in de kast, hoewel ik het vroeger wel geleend heb uit de bieb.

 6. Poeh, dat is een indrukwekkende verzameling! Genoeg jeugd- en kinderboeken om jezelf de rest van je leven jong te blijven voelen. 😉

 7. Ik vind Joop ter Heul echt geweldig. Die boeken zijn sfeervol en geven een prachtig beeld van die tijd.

  • Het mooie vond ik aan Joop dat er zoveel tijdloze dingen in zaten. Zoals de schoolvriendschappen. En de strijd om toch je huiswerk te moeten maken. Dat pubers eigenlijk altijd al hetzelfde zijn geweest.

 8. Yay, Harry Potter (ik heb het nog niet kunnen loslaten en herlees het nu voor de 347823ste keer). Ik moet eerlijk toegeven dat ik een hoop boeken niet ken, maar Pinkeltje heb ik echt verslonden vroeger haha.

  • Ik moest HP wel in beide talen lezen 🙂 Ik wist anders niet waar men het over had: Hogwarts/Zweinstein, Dumbledore/Perkamentus, Hermione/Hermelien …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *