Hond in bench

Wat is een bench? Een hondenbench is een kleine af te sluiten ‘kooi’ waarin een hond veilig en rustig kan slapen. Ik weet het: ‘kooi’ klinkt heel naar en ik begrijp wel dat men het liever een ‘bench’ noemt. Wij noemen het ‘Chi’s slaapkamer’, want hij gaat er alleen in als hij slaapt. Waarom gebruiken wij een bench, terwijl de katten bijvoorbeeld wel vrij door het hele huis mogen lopen? Voor de katten hebben we zelfs een kattenluik naar de garage, waar de kattenbak staat! Maar Chi heeft die vrijheid (nog) niet.

dogs_bench1

Puppy bench

Dit was de puppybench, waar Chi ondertussen is uitgegroeid. Hij kon er als pup veilig in slapen. Natuurlijk lag er een lekker dekentje in, en de blauwe cover zat er omheen, zodat hij in het halfdonker kon slapen, en de katten hem niet konden pesten met het ongetwijfeld populaire kattenspel ‘steek-een-nagel-in-een-puppie-door-de-tralies’. Omdat puppies ’s nachts bewegelijk zijn, en graag overal onder kruipen, is het een goed idee om ze te beperken in hun vrijheid, voor hun eigen veiligheid. De ‘bench’ is dan de snelste en simpelste oplossing. Een andere oplossing was geweest: alle kabels op 1 meter hoogte tegen de muur plakken, de trap afsluiten en de katten in een kamertje opsluiten. Wij kozen voor de bench op de slaapkamer.

Een goede bench is groot genoeg voor een hond om in te staan, met voldoende ruimte boven hun kopje. Daarnaast moet de bench lang en breed genoeg zijn dat ze met gemak kunnen gaan liggen, met uitgestrekte poten. Niet dat Chi ooit zo ligt, maar het moet wel kunnen. Voor de eerste nachten hadden we er een warmwaterfles ingelegd, zodat hij zich daar lekker aan kon warmen, zoals hij eerst deed met zijn broertjes en zusjes. Deze bench mochten we lenen. Nu Chi groot genoeg is, heeft hij zijn ‘groten-honden-slaapkamer’. Dit keer niet met ‘tralies’,  maar van nylon en met gaas. Het lijkt meer op een tentje.

dogs_bench2

Waar slaapt de hond

De keuze om de bench op onze slaapkamer te zetten was omdat we hem dichtbij wilden hebben. Onze woonkamer is beneden en hoewel puppies best lawaai kunnen maken als het moet, zijn we nu sneller bij hem als er iets aan de hand is. Hoe graag ik Chi ook op bed wil laten slapen, dat moet je partner ook maar net willen. Maar eerlijk is eerlijk: Chi is klein en ons bed is hoog. Als hij er af springt, komt hij er nooit meer op. Ook kunnen we hem er per ongeluk afgooien als we ons omdraaien. Dat gebeurt soms zelfs met de katten, maar die zijn wat wendbaarder en redden zich wel.

dogs_bench3

De nieuwe bench heeft ook een deur die dichtgeritst kan worden. Er ligt een slaapmatje in, en een handdoek, en een losse doek waar Chi zich onder kan verstoppen. En natuurlijk een knuffelbeest om tegenaan te liggen. Ja, het is een verwend hondje. De bench is zacht, dus je stoot niet je teen er aan als je uit bed stapt (ja. Is gebeurd.). Hij is ook licht en makkelijk te vervoeren, voor het geval we de bench even naar beneden willen dragen. En hij kan zelfs opgevouwen worden om mee te geven als Chi uit logeren gaat. Daar staat de eerste afspraak ook al voor. Niet omdat wij weggaan, want we hebben nog niets gepland. Maar er zijn mensen die Chi gewoon heel graag een weekendje in huis willen.

Puppy ren of grote bench

dogs_bench4

Maar in de woonkamer hebben we een puppy-ren staan. Als Chi alleen thuis moet blijven vind ik de bench te klein. En de puppy-ren is vrij groot en open. Chi is een ondernemend hondje. Hij heeft bijvoorbeeld al eens een snoetje doorgebeten toen we thuis waren, nota bene! Deze ren maakt dat ik het idee heb dat ik hem veilig achter kan laten zonder zijn vrijheid te erg te beperken. We hoeven nu ook geen hekjes bij de trappen te zetten, want daar kan hij gewoon niet vanaf vallen als hij in zijn ren zit. Ook liggen de puppypads erin, voor de hoge nood als hij een plasje moet doen. Als we thuis zijn, zit Chi niet opgesloten in zijn ren. De deur staat dan open en dan nog ligt hij vaak in dat mandje.

Je zou zo’n puppy-ren voor kleine honden kunnen blijven gebruiken als ze volwassen zijn. Ik weet nu nog niet of dit voor Chi een permanente oplossing is. Wel is het handig dat je zo’n ren in de zomer ook kunt gebruiken in de tuin. Zeker als je geen hek om je tuin hebt. Omdat de ren ook op te vouwen is, kan hij zelfs mee als je naar een park gaat, en je van plan bent daar te gaan picnicen of zo! Niet dat we dat gedaan hebben, maar ik zou me daar wel fijn bij voelen, dat de hond dan veilig zit en niet kan weglopen.

dogs_bench5

Wat zijn de voordelen van een bench?

 • Je kunt je puppy of hond veilig op je slaapkamer laten slapen.
 • Je pup bevuilt zijn eigen nest nauwelijks, dus ongelukjes komen dan ’s nachts ook minder voor: je pup kan er sneller nacht-zindelijk van worden.
 • Mocht je pup toch een ongelukje hebben in de nacht, is het makkelijker opruimen en sta je niet ’s ochtends met je blote voeten in zijn ongelukje!
 • Een pup kan zich ook heel veilig voelen in zijn bench, als hij daarin met rust wordt gelaten.
 • Je pup heeft een draagbare slaapkamer! Als je pup dus ergens anders moet slapen, dan slaapt hij wel in zijn vetrouwde bed, ongeacht hoe nieuw de omgeving is.

Het is ab-so-luut niet de bedoeling dat je een pup langer dan 8 uur in de bench laat, zeker niet overdag. Het is geen kooi, en je pup/hond moet ook vrijheid in zijn eigen huis hebben. Maar als ondersteuning is de bench met mate te gebruiken om je pup veilig te laten slapen.

Zou jij een bench gebruiken, of vind je het te beperkend?

14 reacties:

 1. Toen wij Trixie ophaalden vertelde haar baasje dat ze alles prima vind, behalve in een bench. Dus doe ik dat ook maar niet. Maar ik snap best dat er veel voordelen aan zijn.

  • Het helpt natuurlijk dat Chi er aan gewend was van de fokker uit. Ik denk dat het best stressvol is voor een hond die het niet gewend is om ineens in een hokje te moeten zitten. Maar als Trixie wel gewend is aan een mandje, een eigen plekje, dan kan ze misschien daarin in de slaapkamer slapen. Als iedereen het goed vindt, he 😉 Want het is ook normaal dat niet iedereen het fijn vind om een hond op de slaapkamer te hebben.

 2. Zelf heb ik er onlangs een aangeschaft omdat ik binnenkort ook een hondje verwacht. Ik weet dus nog niet hoe dat allemaal zal gaan en daarom vond ik het wel fijn om jouw ervaringen en adviezen hier te kunnen lezen.
  Thanx!

  • Ik ben heel benieuwd naar je hondje! Is het een puppy? Hoe dan ook: leuk! 😀 Ik hoop dat je er wat aan hebt, mijn ervaringen. Elke hond heeft een eigen karaktertje natuurlijk, maar gelukkig komen ze in de basis behoorlijk overeen 😉

 3. Niet iedereen vind het goed om je huisdier in bed te hebben. Dat is ook een goede optie om ze redelijk dichtbij je te hebben als als er iets aan de hand is dan zijn jullie gewoon in de buurt. Ze zijn net als kinderen. Dat er een een bench voor honden is wist ik niet eens. Best handig.

  • Ik vond het vroeger wel zielig klinken: je hond in een bench ‘opsluiten’. Maar nu met de pup zie ik de voordelen er wel van in. En Chi vindt het ook niet erg. Als hij het wÊl erg zou vinden, dan zou ik een andere oplossing bedenken.

 4. Ik zou zeker een bench gebruiken, is ook een veilige plek voor de hond.

 5. Wij hebben ook een bench voor onze hond, daar slaapt hij altijd in op een paar zachte warme dekens, in de garage. Het deurtje laten we altijd open maar hij gaat er eigenlijk altijd zelf al in liggen ’s avonds, het is echt zijn plekje 🙂
  Als het echt te koud is laten we hem wel in de woonkamer slapen, gaat prima hij maakt nooit iets kapot 🙂

  • Nu Chi’s volwassen gebit doorkomt verwacht ik ook minder geknaag. Maar hij heeft mooi wel de hoekjes van de tafel aangevreten, terwijl we erbij zaten! Hij is zo sneaky 😛 (de tafel kan gerepareerd worden, en staat ook op de nominatie naar de kringloop te gaan).

 6. In het begin zou ik zeker wel een bench gebruiken voor ’s nachts, maar ik denk dat ik na verloop van tijd de bench weg zou doen. Maargoed.. ik heb er zelf geen ervaring mee, dus misschien doe ik het wel helemaal anders haha :p.

  Liefs.x

  • Ja, ik hoop dat de bench ook niet meer ‘dicht’ hoeft ’s nachts. Maar dat moeten we even aankijken. Het is geen vast gegeven dat Chi daar altijd in moet slapen.

 7. Ik heb thuis nooit gebruik gemaakt van een bench, wel voor werk soms.
  Maar er is niets mis met het gebruik hiervan. Het heeft zijn voordelen in sommige gevallen, en wat ze soms zeggen; het is zielig, dat is niet zo met normaal gebruik.
  Mooi blog met leuke foto’s ter illustratie

  • Dank je. Jouw blog ziet er ook mooi uit trouwens. Dat wordt wel een vaste prik voor mij!
   En je moet een hond nooit dwingen om in een bench te gaan, als ze dat niet gewend zijn. Dan kan het juist weer heel eng zijn. Maar ik ben blij dat Chi dit vanaf het begin gewend is geweest. Hij was als pup nog vÊÊl kleiner, en liep het liefst onder je voeten. Had geen benul dat hij zo kwetsbaar was. Dan was het wel fijn dat je hem even veilig in zijn kamertje kon zetten, bijvoorbeeld. Eventjes maar, want zoals ik al zei: nooit te lang. Zeker niet met een pup.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *