Star Wars X-Wing

Dit is niet eens een nieuw spel, maar nu de nieuwe Star Wars in de bioscoop draait, is er een nieuwe set uitgekomen. Star Wars X-Wing is een spel waarbij je een paar ruimteschepen tegen elkaar laat vechten. Het is in principe voor twee spelers, en er zijn heuse competities voor. Je hebt er wel doorzettingsvermogen voor nodig, want pas bij de derde of vierde keer spelen vallen dingen op zijn plaats. Verder zitten er hele mooie mini-ruimtescheepjes bij, al helemaal in elkaar gezet en in kleurtjes. Dus je hoeft niet eerst zelf te knutselen. Waarom is dit een leuk spel?

swxw_box

Vanwege de scheepjes! Zo’n kleine X-Wing, en zo’n mini-tie-fightertje, zo klein en lief en schattig, en dan doet-ie ‘broooeeeeeeewiiieeeeeee’ of ‘Mmmrrwwweeeeiiiooooooosssshhhh’! … Okay, dat is misschien niet de beste reden om dit spel te spelen. Het spel is leuk omdat je zowel vrij een ruimteslag kunt doen, als ook een scenario kan uitspelen. Eén speler beheert de Rebellen (of het Verzet) en de ander commandeert de Empire (of de First Order). Je bepaalt welke manoeuvre je schip doet, hoever hij vliegt, en wat voor actie hij dan doet, bijvoorbeeld een ‘barrel roll’.  De andere speler doet dat ook, en je toont elkaar pas de manoeuvres in de fase waarin alle schepen in een bepaalde volgorde bewegen over het veld (90×90 cm). Dan komt de fase waarin je op elkaar kunt schieten, als je in de buurt bent. Meestal is degene die als laatste  nog een scheepje op het veld heeft de winnaar.

swxw_cards

Je kunt met een bepaalde hoeveelheid punten, die je van te voren afspreekt, je piloten en accessoires inkopen. Zo kon de ene speler Biggs Darklighter met R2-D2 in een X-Wing laten plaatsnemen en nog genoeg punten overhebben voor Poe Dameron en BB-8. Helaas zijn van de droids geen miniatuurtjes die je in de scheepjes zet. Maar goed, daar heb je fantasie voor. Je kunt allerlei nieuw schepen en piloten los kopen, om je vloot aan te vullen. Dat is dan weer het verzamelelement dat het zo leuk maakt. Op de kaartjes zie je hoe goed een piloot is, en wat zijn speciale vaardigheden zijn.

swxw_move

Elk schip heeft een ‘draai-schijf’  met daarop de manoeuvres die het kan uitvoeren. Bijvoorbeeld rechtdoor vliegen over een bepaalde afstand, of zoals hierboven: een lichte draai naar links maken. Om uit te meten waar je dan uitkomt, heb je speciale ‘mallen’ die de afstand weergeven. Je legt zo’n mal aan de voorkant van je schip en dan verplaats je je schip, al dan niet met geluidseffecten, naar het andere einde van de mal. Omdat het veld geen lijnen en blokken heeft moet je soms dus gokken waar je schip terecht komt. Dat is de eerste paar keer best lastig, en soms vlieg je dan ineens een asteroïde in! Je hoeft trouwens niet echt een ‘ veld’  uit te tekenen op tafel, er zijn speciale matten te koop. Maar die vonden we nogal prijzig, en niet eens zo heel erg mooi. Op internet werd aangeraden een yoga mat te gebruiken. Wij hebben er eentje gekocht en op maat gesneden in twee delen. Makkelijk op te bergen en minder kans dat je schip ‘ per ongeluk’  verschuift over een gladde tafel. Tenzij de kat wil meespelen.

swxw_move2

Na het verplaatsen van de schepen is het meestal tijd om aan te vallen. Daar zijn strenge regels voor. Je kunt alleen schepen zien die voor je liggen, en wel in de banen die je op de base van het schip ziet in het rood/groen. En dan mogen ze ook niet te ver weg zijn. Hoe dichterbij je bent, hoe meer dobbelstenen je mag gebruiken om aan te vallen. En hoe verder weg, hoe meer dobbelstenen de verdediger mag gooien. De eerste keer dat we speelden, bleven we maar om elkaar heen cirkelen zonder dat we elkaar in het vizier kregen. Maar naarmate je meer speelt, weet je beter welke draai je moet maken om het andere schip te kunnen raken.

swxw_shoot

Ook daar is dus weer een mal voor! Als je geraakt wordt, ben je eerst je schild kwijt, en daarna kun je nog 3 keer geraakt worden voor je schip van het veld verwijderd wordt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer regels die je toepast. Maar de basis is ongeveer wat ik net heb beschreven. Het speelt een beetje als schaken, omdat je vooruit moet denken over je zetten. Je tegenstander houdt zijn zetten ook geheim tot hij ze mag uitvoeren, en dat kan dan weer roet in het eten gooien als je de zetten verkeerd ingeschat hebt. En je hoeft geen Star Wars fan te zijn om dit spel leuk te vinden, omdat het spelelement niet gebonden is aan het Star Wars universum. Behalve dan dat de schepen er net zo uitzien als in de films! En je dus een schip met Luke Skywalker en BB-8 kan creeëren!

swxw_ships

Star Wars X-Wing is een spel Fantasy Flight , net als Star Wars Imperial Assault. Alleen zit in X-Wing geen roleplay element, en kun je je gewoon richten op het spel, zonder een verhaal te vertellen.

14 reacties:

 1. Ik weet niet of dit geschikt voor mij is. Je hebt doorzettingsvermogen voor nodig om te spelen dat heb ik niet echt..hahaha Je kunt best wel goed uitleggen hoe het spel in elkaar zit. Hoe verder je speelt hoe beter je wordt in aanvallen op andere schepen. Dat is altijd leuk vind ik dat wij beter worden als wij meer oefenen.

  Ik heb je getagd voor parfum tag bij mijn post vandaag. Als je er zin in hebt en nog niet eerder deze tag hebt ingevuld graag, maar voel je niet verplicht.

  • Dat is ook leuk aan dit spel. Maar een spel moet je ook voor je plezier spelen. Anders is er niks aan.
   Ik zag je tag al 🙂 Ik ga er mee aan de slag dit weekend!

 2. Oh supercool! Mijn zoontje en ik zijn echte Star Wars freaks, maar dit spel kende ik nog niet. Ik zal er eens naar op zoek gaan. Ik denken dat hij dit ook wel gaaf zal vinden.

  • Het is echt heel leuk! Zeker als hij van schaken en dammen houdt. Het is gewoon cool dat je een X-Wing met Luke kan besturen 🙂 Dit spel is ook gewoon te bestellen bij bijvoorbeeld Bol, maar je kunt ook eens een tripje naar Utrecht inplannen en op zoek gaan naar de geweldige spellenwinkels daar, zoals Subcultures.

 3. Ik vrees dat dit iets is wat totaal buiten mijn belevingswereld valt. Ik weet nauwelijks wat Star Wars is, laat staan dat ik iets van dit spelletje zou snappen… Het doet me een klein beetje denken aan de autobaan met van die supersonische op afstand bestuurbare autootjes waar mijn neefje halverwege de jaren ’70 mee speelde, maar het zal vast totáál anders zijn! 😉

 4. Het lijkt me nog best ingewikkeld. Maar wel een superleuk spel denk ik voor Star Wars fans.

  • Een Star Wars fan zou hier inderdaad best gelukkig van worden. Maar ook iemand die gewoon van leuke spellen houdt. Ik ben niet echt een star wars fan, maar het spel-element is zo leuk, dan maakt dat ook niet uit.

 5. Oeh dit ziet er spannend uit zeg, ken nog geen spel zoals deze! Lijkt me leuk om een keer te doen (ook al ben ik geen Star Wars fan hah).

 6. Spel ziet er erg leuk uit, ik zou er zelf niet zo snel voor kiezen, maar voor Star Wars fans denk ik echt een hot item!

  Liefs.x

 7. Mijn man is groot fan en we houden van (bord)spelletjes. Ik ga deze in gedachten houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *