Puppies zindelijk maken is geen drama

Als je een puppy in huis haalt, zoals wij deden met onze chihuahua Chi, dan is het meest vervelende dat de pup nog niet zindelijk is. Maar dat hoeft geen drama te zijn. Honden zijn prima zindelijk te maken, want net als mensen houden ze hun eigen omgeving het liefst schoon. Chi is nu 6 maanden en eigenlijk zo goed als zindelijk. Sommige honden zijn sneller zindelijk, en sommige doen er langer over. Het hangt van de hond, de baas en de wensen af. Onze tips wil ik graag met jullie delen. Als extraatje op zondag.

Alle begin is moeilijk

Als puppies nog bij de moeder zijn dan ruimt zij zelf de ontlasting van de pups op. Dat is misschien niet zo smakelijk om over na te denken, maar het geeft je wel inzicht in hoe honden over hygiëne denken. Aan de ene kant wil de moeder het nest schoonmaken, aan de andere kant heeft ze geen duimen, geen emmer sop en kan ze de kraan niet opendraaien. Ze doet dus wat ze kan. Hiermee geeft ze ook een signaal aan de pups: bevuil je eigen nest niet.

(Trek dit door naar kinderen opvoeden en je zult zien dat als je zelf je huis aan kant houdt, dit ook een voorbeeld is voor je kinderen. Een tiener vergeet dat dan weer, en misschien dat ze na hun 22ste pas weer netjes zijn op hun spullen, maar er komt een dag dat ze inzien dat wat moeders deed zo gek nog niet was.)

pups_ukennismaken

Thuis zindelijkheid trainen

Dan komt je pup bij jou. Jij neemt toch een beetje de moederrol over. Gelukkig hebben wij wel duimen en kunnen we met schoonmaakmiddelen aan de slag die veilig zijn voor de pup en hygiënisch. Maak eerst wel afspraken in huis over wat er wel of niet geaccepteerd wordt. R., mijn gozer, en ik spraken af dat we als we een plasje of een drolletje zagen dit meteen zonder mopperen op zouden ruimen. Geen ‘doe jij het even’, of laten liggen voor de ander. De pup pikt namelijk ook op of er spanning in huis is rond de ontlasting. Als Chi het idee had dat we boos zouden zijn omdat hij zijn behoefte deed, dan zou hij het meer gaan verbergen. En dan kom je pas later ineens een drolletje tegen achter een plant, of in een hoekje naast de kast. En met drolletjes is dat nog makkelijk op te ruimen. Ingedroogde urine is minder.

pups_schoonmaken

Daarnaast was het voor ons belangrijk dat Chi ook zijn behoefte kon doen na de puppy-verlof periode. Daarom kozen wij voor puppy-pads: luiers die de urine absorberen. Wij werken allebei, en hoewel we 4 weken vrij hadden genomen om de pup in huis te laten wennen, wisten we wel dat Chi op een gegeven moment toch meer uren alleen in huis zou zijn. De pads zouden dan zijn uitlaatplekje zijn. En dat werkt! Je kunt ook je pup zindelijk maken met kranten en dat werkt op dezelfde manier. Het maakt het makkelijker om plasjes en drolletjes op te ruimen en het leert de pup waar hij wel of niet zijn behoefte mag doen.

Puppies zindelijk maken vraagt tijd

In huis was het desondanks soms toch lastig om ongelukjes te voorkomen. Vier weken toezicht en je moet ogen in je achterhoofd hebben. Chi deed plasjes in zijn bench als hij ’s ochtends niet snel genoeg werd uitgelaten. Hij deed plasjes op de bank, omdat hij er nog niet af kon springen. Hij deed plasjes op het kleed, omdat hij dacht ‘wat een grote puppy-pad!’. Maar langzaamaan begreep hij dat die witte padjes de enige plek waren die voor plasjes bedoeld waren. Wat hielp was dat we de geur van de uitwerpselen aanpakten. Honden plassen graag op plekken waar ze eerder geplast hebben, ook in huis. Het is dus belangrijk dat je de geur vernietigd op plekken waar echte ongelukjes voorkwamen. De bank, de handdoeken in de bench, het kleed: het stinkt niet alleen voor jezelf, maar is ook een markering voor de hond.

Hoe maak je een pup zindelijk

Heel praktisch gaat het trainen op kranten of pads als volgt. Hou je pup in de gaten, met name net na het wakker worden of na het eten, of zelfs na een rondje rennen en spelen. Vaak is dat het moment waarop de pup moét plassen of poepen. Merk je dat hij gaat snuffelen, en ronddraaien, of ineens door zijn achterpoten zakt, dan is de kans groot dat hij poept of plast. Pak hem meteen op en zet hem op een krant. Als hij daar zijn plas afmaakt, prijs hem dan. Lukt het net niet op de krant, maakt de plek waar geplast is dan heel goed schoon.

pups_schoonmaken2

Enzymen afbreken

De geur in plasjes en drolletjes kun je verbloemen met zeep. Dus Andy, Cif, of wat je ook gebruikt. Dan is onze neus tevreden. Maar onder die geur ruikt de pup zijn eigen plasje nog. De enzymen in de plas blijven voor hem ‘ruikbaar’. Die moet je afbreken om de geur echt te verwijderen. Daar zijn speciale middeltjes voor. Wij hebben het hele kleed wel eens ingespoten om het een avond te laten intrekken. Handdoeken, de bench, de bank: alles hebben we behandeld met de geur-verwijderaar.

Voor onze eigen neus gebruikten we vloerreiniger, die je vanuit de fles meteen op de vloer kunt spuiten. Zo hoef je niet steeds een emmertje met sop te maken. Maar het is maar net wat je voor jezelf handig vindt. Door de enzymen-afbreker hoef je niet verder schoon te maken: dat was echt meer psychologisch dat we de frisse geur van zeep ruikten.

pups_eten

Uitlaten!

Maar als je pup het niet binnen mag doen, waar dan wel? Buiten! Standaardregel is voor elke maand een uur tussen wandelingen, en voor de helft van het aantal weken in minuten. Dus een pup van 2 maanden / 8 weken: elke 2 uur uitlaten (ook ’s nachts) en voor ongeveer 4 minuten. Regels zijn er wel om van afgeweken te worden. De eerste week ben ik nog wel ’s nachts met Chi naar buiten geweest, 2 of 3 keer per nacht. Maar ik, en Chi, kwamen al snel tot de conclusie dat we liever doorsliepen.

Chi haalde dus al snel de nachten door van 10 of 11 uur in de avond tot 6 of 7 uur in de ochtend. Hij moest dan wel nodig. Als ik niet snel genoeg was met aankleden en hem uit de bench halen, dan liet hij het lopen. Niet zijn schuld, natuurlijk. En als we uitgingen wilde Chi ver lopen. Hij is nog steeds een hond die graag veel en ver loopt, als een echte avonturier. Regen, wind, kou, het maakt hem niet uit! Bikkel. Dus we liepen al snel langer dan de regel aangeeft.

Uitgaan is spannend

Uitgaan is voor een jonge pup een avontuur. Alles is nieuw. Hij weet niet wat hem te wachten staat als hij de deur uitgaat. Sommige honden kunnen daar best voorzichtig, of angstig, van worden. Als baasje moet je dus het uitgaan leuk en veilig maken. Neem snoepjes mee. Beloon de pup als die buiten zijn behoefte doet, door een snoepje, en een ‘grote jongen!’ uitroep (of meisje), of wat je ook wil roepen. Een Harry Potter fan kan een favo toverspreuk uitkiezen en die roepen. Een Simpsons fan zou misschien a la Mr. Burns ‘Excellent!’ kunnen roepen. Als het maar consequent en blij is.

Dit is ook de reden dat je misschien bij je buren wil aangeven dat je een pup hebt. En dat je zo raar staat te dansen is geen teken van vroeg-beginnende hersenaftakeling.

pups_uitlaten

Socialisatie bij het uitlaten

Behalve voor plasjes en drolletjes, en beweging, is uitlaten ook een onderdeel van socialisatie. Daar kan ik ook wel een heel bericht over schrijven, dus dat komt nog wel. Als je maar onthoudt dat het bijna niet voorkomt dat een grotere volwassen hond een pup aanvalt of pijn doet. Laat je pup dan ook rustig en kalm kennismaken met zijn buurtgenoten. Wees zelf ook niet bang of bezorgd, maar recht je rug en straal vertrouwen uit. Ook naar de volwassen hond. Spreek de baas van de andere hond ook aan. Een goeiemorgen of goedenavond is al genoeg. Je pup begrijpt dat dat dit goed volk is en dat we allemaal bij dezelfde veilige groep horen.

Wat ook mooi meegenomen is, is dat je hierdoor zelf ook weer wat socialiseert. Voor je het weet groet je iedereen in de buurt. Je weet dat ook al snel wie er niet woont of thuishoort. En door iedereen even aan te spreken bevorder je je eigen veiligheidsgevoel en dat van je buren. Het hebben van een hond kan echt meer zijn dan alleen een maatje in huis halen.

pups_growupsofast

Geen drama

Tot slot wil ik nog meegeven dat zindelijk maken geen drama hoeft te zijn, als je weet dat het tijdelijk is. Is een hond na een jaar nog niet zindelijk, dan kun je bij de eerstvolgende dierenarts controle, de jaarlijkse prik, dit aankaarten en vragen of er lichamelijke problemen zijn. Zijn die er niet, schakel dan een trainer in, of lees je nog meer in over andere methodes om je hond zindelijk te krijgen. In sommige gevallen, met reutjes, kan de oplossing zijn om ze te castreren. Het is niet leuk, maar het kan de reden zijn waarom een reu in huis blijft plassen: hormonen. Maar dit zou echt een laatste middel moeten zijn. Tenzij je je reu uit andere overwegingen wil laten castreren.

Blijf kalm. Wees duidelijk en consequent. Beloon goed gedrag en negeer slecht gedrag. Bestraf een pup nooit omdat hij zijn plas niet kon ophouden. Het komt allemaal wel goed.

14 reacties:

 1. Wat een goede uitleg. Misschien komt het ooit nog wel van pas… ik hoop het zo :-). Je foto’s zijn ook te schattig :-).

 2. Ooit komt er een moment waarop er vast wel plek is voor een hond in je leven. Het heeft ook geen zin om een puppy te nemen als je er geen tijd voor hebt. En niet dat het nou ontzettend veel extra tijd kost, maar het verandert je leven wel.

 3. Leuk om te lezen! En bijzonder dat jullie allebei 4 weken vrij namen toen je haar net had. Wel fijn voor haar ook.

  • Niet tegelijk hoor. Ik nam 3 weken vrij, en R. heeft één week vrij kunnen nemen. Ik nam het heel serieus. Het is een levend wezen dat je huisgenoot gaat worden. Die laat je niet meteen alleen in huis. Met een maand heb je de kans om ze goed te laten wennen, en om ze het vertrouwen te geven om wél langer alleen te blijven.
   Chi kan nu gewoon alleen in huis blijven als ik naar mijn werk ga. Nou ja, alleen: de katten houden hem gezelschap.

 4. Voor mij komt dit blogbericht natuurlijk als geroepen!
  De tips over wennen aan alleen blijven (ik heb het dan over enkele uurtjes) wil ik binnenkort ook wel graag lezen.
  Ik heb mijn pup nu iets langer dan een dag in huis. Alles is nog nieuw voor ons allebei, dus ik wil wel graag weten hoe dat gaat.
  Dankjewel voor deze tips en jouw ervaringen met het zindelijk maken van je pup!

  • Voor je pup is het denk ik heel belangrijk dat je een goede band opbouwt. Hij heeft een eind moeten reizen om bij je te zijn, dus alles is vast nog vreemder dan normaal. Je moet zelf een beetje inschatten of je hem veel bij je houdt, of dat je hem nu al kunt aanwennen om even een minuutje alleen in een kamer te zijn. Als hij afgeleidt is, of als er iemand anders in de kamer is. En dan meteen weer binnenkomen, voor hij gaat huilen.
   Ik ga er snel over schrijven, zowel over Chi als onze oude poedel die echt niet alleen wilde blijven.

 5. 4 weken voor vrije naam dat vind ik echt petje af. Wat lief is, een hond is ook net als een kind bij veel mensen. Als schoonmaakmiddel en afspraak tussen jullie wat je kan accepteren of niet dat vind ik een goede.

  • Je moet altijd goed afspreken met je huisgenoten wat wel en niet mag. Dat helpt zo veel in de opvoeding! En met de frustraties. Want als ik de enige was die steeds alles moest opruimen, zou ik daar niet vrolijker van worden.

 6. Ik vind het echt heel bijzonder en mooi dat jullie zo de tijd namen om de pup te laten wennen. Veel mensen onderschatten de verantwoordelijkheid die een huisdier met zich brengt en jullie duidelijk niet! Schattige foto’s zijn het trouwens!

  • Het hoeft natuurlijk niet, maar ik vond het zelf heel prettig om wel vrij te nemen. Ik had er ook echt dagen voor opgespaard. En we wisten dat we het eerste jaar niet echt op vakantie konden gaan. En ik vond het stiekem natuurlijk ook wel heel erg leuk om 3 weekjes met de pup door te brengen 😀

 7. Ik heb het ook met de krant gedaan en Bink was vrij snel zindelijk wel, overdreven staan juichen tegen hem als hij buiten in het gras een plas of poep deed, tot het maffe af maar het heeft gewerkt 🙂

  • als je heel consequent bent en een hond hebt die een beetje meewerkt, kan het zindelijk maken heel snel gaan. Chi is gewoon wat langzamer, maar hij was wel al heel snel zindelijk in de nacht. En dat was fijn.

 8. Ik heb mijn hond Bobby destijds ook zindelijk gekregen via de krantmethode. Wat wij dan wel deden was de krant steeds dichter bij de deur neer leggen, zodat hij uiteindelijk vlak voor de deur zijn behoefte deed.
  Uiteindelijk was de stap naar buiten peanuts.

  • Da’s een hele goeie methode.
   Wij hadden in het begin overal pads liggen, en we haalden er steeds eentje weg. Maar als een hond eenmaal weet dat hij bij de voordeur moet gaan staan piepen, als hij uit wil, dan ben je ook al een heel eind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *