Krabpaal: fun met hond en kat

Katten hebben een krabpaal nodig. Anders gaan ze hun nagels scherpen aan andere objecten. Stoelen. Vloerkleden. Toiletpapierrolletjes. Nagels scherpen is zowel fysiek als mentaal iets waar katten blij van worden. Kattennagels ‘vervellen’: het buitenste laagje scheurt en moet verwijderd worden. Dat gaat het best door je nagels ergens in te zetten en dan je pootje los te trekken. Maar ik merk dat onze katten er ook enorm blij van worden. Ze markeren er tenslotten ook een beetje hun territorium mee. Dus ergens krabben betekent: hier ben ik, hier blijf ik. En dus hebben we een nieuwe krabpaal.

pets_doghappy

De krabpaal kwam als bouwpakketje binnen en Chi en de rode kater hebben mij geholpen om het in elkaar te zetten. We hadden een echt katten-meubel besteld, met drie verdiepingen. Chi demonstreert in het plaatje het idee dat de hond in het onderste gedeelte zou passen. De rode kater zou het middengedeelte krijgen en natuurlijk zou onze prinses, pardon: koningin (in het Engels is een vrouwtjeskat die niet gesteriliseerd is een Queen) zou bovenin zitten. En zo is het ook, nu de krabpaal er staat.

pets_cathappy2

Katten houden van hoge plekken

Voor katten is het heel fijn om hoog en droog te zitten, zodat ze een goed overzicht hebben van wat er gebeurt. Maar ook: dat ze rustig zitten, uit de weg van gevaar. Of irritante baasjes die willen knuffelen en kussen. De meeste katten bepalen namelijk liever zelf of ze wel of niet willen knuffelen. De rode kater staat bijvoorbeeld standaard in de knuffel-stand. Maar de kattenprinses niet. Die wil eerst dat iedereen rustig zit, dat er geen chaos is en dat er wat rust en stilte is. Dan komt ze, misschien, bij je zitten om je te verwennen met haar aanwezigheid.

Door op een hoge plek te zitten, zoals een kast of de rugleuning van een hoge stoel, kan een kat rustig inschatten hoe de situatie is. Nerveuze katten kunnen er rustig van worden. Zorg dus dat je katten altijd, als ze dat willen, zich ergens hoog kunnen ‘verstoppen’. En dat ze er ook weer veilig van af kunnen springen.

pets_cathappy

De rode kater houdt van de krabpaal. De drie palen zijn met touw omwikkelt, waar hij zijn nageltjes lekker in kan haken. Een krabpaal kan wel op een gegeven moment stuk gaan, doordat een kat (of een hond) er zo fanatiek aan krabt dat het touw in stukken loslaat. Dan wordt het best een rotzooitje. Je kunt het touw natuurlijk wel weer vastlijmen, met lijm die veilig is voor huisdieren. Maar er komt een moment dat de krabpaal echt aan vervanging toe is. Je kunt ook kartonnen krabmatjes kopen, maar die gaan nog sneller stuk. Ze laten ook meer rommel achter.

cat_laptop2

Kattennagels knippen

Omdat katten hun nagels dus steeds scherp houden, is het wel verstandig om in bepaalde situaties de nagels even bij te knippen. Doe dit met een scherp en goedwerkend, klein, nagelknippertje. Knip alléén het puntje van de nagel eraf. Niet de ver afknippen, want er lopen bloedvaten in de nagel van de kat. Te diep knippen en je kat bloedt een eind weg. Omdat het geen vleeswond is, stelpt dat bloeden ook niet zo heel erg snel en is het beter om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Trouwens, je dierenarts kan je het beste laten zien tot hoever je een nagel mag knippen.

Het voordeel van af en toe die nagels bijpunten is dat een haal van een kat veel minder snel een kras op je huid zet. Wij knippen de nagels voor ze naar de dierenarts gaan, als mijn ouders de katten verzorgen als we met vakantie zijn, en ook toen Chi net in huis was. Ik kan me voorstellen dat als je kleine kindjes hebt, je de nagels van je kat zo vaak mogelijk kort houdt.

largex_pets1
En zo is de situatie nu. Het katten-krab-meubel staat in elkaar en alle dieren zijn er blij mee.

22 reacties:

 1. Nooit geweten dat er bloedvaten in de nagels van katten zitten!
  Heel vroeger, toen ik nog ‘thuis’ woonde, hadden wij ook twee katten, maar ik denk niet dat ik het gedurfd zou hebben om die nageltjes te knippen. Ik zou bang geweest zijn dat ik toch een foutje gemaakt zou hebben met alle gevolgen van dien. Wij hadden ook een krabpaal voor ze en daar scherpten ze hun nageltjes ook wel aan, maar dat deden ze net zo goed aan de bank, etc.
  Wel heel grappig om Chi zo te zien bij de katten! Ik heb de indruk dat ze ook echt samen spelen, of lijkt dat alleen maar zo op de foto’s?

  • De rooie kater en Chi zijn echte vrienden. Soms is Chi wel wat te wild met E., de kater, en dan corrigeert de kater hem hardhandig. Maar Chi accepteert dat dan wel. M, de zwarte poes, heeft hem geaccepteerd in huis. Maar zij is sowieso wat afstandelijker, niet echt een kat die graag uit zichzelf speelt. En toch zie ik wel eens dat ze bijna met Chi speelt. Maar dan op het laatste moment bedenkt ze zich.
   E. scherpt zijn nagels ook graag aan de bank, en het vloerkleed. Maar de krabpaal gaat er echt aan! Dus hij leeft zich daar echt op uit.
   En met het knippen is het voldoende om alleen dat scherpe puntje weg te halen. Ik merk bijvoorbeeld dat M. vaak ergens aan ‘vast’ zit, en dat is het moment dat ze weer even bijgepunt moet worden.

 2. Ik denk dat wat je hier uitlegt handig is voor mensen die ook beginnen met een kat en niet echt veel in verdiepen. katten-meubels besteld, met drie verdiepingen dat is zeer luxe. Als de kat uit de boom spreekwoord zal hier “katten is het heel fijn om hoog en droog te zitten, zodat ze een goed overzicht hebben” je zin kan veel verklaren. Ik zelf heb ook nooit geweten dat bloedvaten in de nagels van katten zitten. De foto’s zijn echt mooi trouwens.

 3. Ik heb nog nooit de nagels van onze poezen geknipt. Is ook niet nodig volgens mij, ze zijn de rust zelve.
  Hier een fijne grote krabpaal met helemaal bovenin zo’n hangmandje. Daar zijn ze toch gek op allebei. Alleen jammer dat de stof bijna door is.

  • Sommige katten zijn gewoon heel handig met hun nagels bijhouden, en als ze veel buitenkomen, bijvoorbeeld, dan scheelt dat ook al heel veel.
   Je merkt vanzelf als ze echt te lang worden… Dan heb je zo een haal te pakken.
   Onze katten vinden hangmatjes eng 😛 De hond dan weer niet.

 4. Mooi zo,n meubel. Ik heb ooit 7 katten gehad waarvan 3 perzen en 4 huis tuin en keuken poezen noem ik ze altijd. En ook zij genoten volop van zo,n krabmeubel. Ik vond het ook nog altijd heel gezellig staan. Ja die nageltjes daar zit inderdaad leven in. Dat noemen ze toch ook zo dacht ik? Knip niet in het leven. leuk ook die foto,s van het hondje bij de krappaal.

  • Klopt, ze noemen dat het leven. Heel stiekem hebben we trouwens steeds een grotere krabpaal voor de katten gehaald. We begonnen met een heel bescheiden paaltje. En hierna wil ik eigenlijk alweer een grotere! Maar dan hebben we daar hopelijk ook de ruimte voor.
   Ja, de hond vindt kattenspeelgoed en andere dingen die voor de katten zijn, ontzettend leuk.

 5. Wat gezellig zo’n speeltuin in huis :-).

  • Ik ben er ook wel een beetje jaloers op 😛 Misschien dat ik daarom wel steeds een groter meubel aanschaf voor de katten… tot ik er zelf in kan klimmen!

 6. Leuk dat alle dieren er plezier van hebben ; )

 7. Wat leuk zeg, en helemaal dat alle dieren ermee vooruit kunnen haha.

  Liefs.x

 8. Wat een leuk meubel, echt een speelparadijs voor de dieren!

 9. Aah alle poezenplaatjes <3 Ik wist helemaal niet dat er bloedvaten in de nagels zaten, toch handig om te weten inderdaad. Wij hebben zelf een konijn, dus krabpalen zijn niet echt nodig, maar toch leuk om er over te lezen 🙂

  • Nee, maar een konijn moet weer goed verzorgd worden ivm zijn tanden! Als een konijn niet genoegt knaagt, dan kunnen zijn tanden blijven doorgroeien. In extreme gevallen, moet je dan zijn voortandjes knippen :S
   Gelukkig komt dat niet heel vaak voor.

 10. Ooooh hier word ik blij van! Onze katten liggen overal maar bijna nooit op de krabpaal (na alle moeite die ik heb gedaan om dat ding ik elkaar te zetten, hmm) die van ons gaan het liefst in dozen, 1 van de 2 ligt altijd bij mij. Je katjes zien er in ieder geval heel gelukkig uit. <3

  • De krabpaal kwam in een grote doos, die ook een (tijdelijk) plekje in de woonkamer heeft. De katten gebruiken de doos om aan de hond te ‘ontsnappen’. Die kan er niet inspringen.
   De meeste katten worden heel erg blij van gewone dozen 🙂

 11. Ik knip ook de nagels van mijn kat en let er goed op tot hoe ver ik kan gaan. Vooral nu met een kleine in huis, moeten ze vooral niet te scherpe nagels hebben. Ze zouden maar eens uithalen! Dat kan helaas altijd gebeuren, maar dan liever met een niet al te scherpe nagel.

  • Klopt, en katten hoeven niet heel erg hun best te doen om een fikse kras op je hand te zetten. Als hun nagels scherp zijn, hoeven ze je bij wijze van spreken maar te aaien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *