Puppies en socialisatie

Een pup leert door ervaringen op te doen, net als een kind. Tijdens de socialisatie leert hij hoe hij met honden, mensen en andere dieren moet omgaan. Door je jonge hond met allerlei verschillende situaties kennis te laten maken, is hij later minder ansgtig in nieuwe situaties. Het is belangrijk dat je in die fase, die van week 7-8 tot week 16-17 loopt, je pup aan alles blootstelt waar hij later ook mee te maken krijgt. Hou er wel rekening mee dat, net als peuters, puppies ook weer een periode hebben waarin alles eng is. Dat is in week 11 en 12. Als jij als baas je pup daar goed doorheen helpt, is dat alleen maar goed voor hem.

Puppyklasjes

Chi is de eerste hond die we hebben waarmee we ook echt naar puppyklas zijn geweest. Vroeger, met de honden die we bij onze ouders hadden, was puppyles heel erg op gehoorzaamheid gericht. En dat wilden we destijds niet. Onze honden zijn er niet slechter van geworden dat ze geen puppyles hadden. Maar puppyles is gewoon ook heel leuk om te doen. Wie wil er nou niet een paar maanden elke zaterdag een half uurtje tussen een stuk of 8 puppies staan? Je hond leert verschillende puppies en mensen kennen, en als bonus ook nog eens dat dingen als vuurwerk, brommers, paraplus en zeil op het gras niet eng is. Als je dan ook nog dat stukje gehoorzaamheid van zitten en kalm lopen leert, dan heb je echt waar voor je geld.

chi-class

Wij hebben contact gezocht met mensen die bij ons in de buurt puppyklasjes verzorgden. Heel goed geluisterd naar wat zij belangrijk vonden en of dat met ons idee overeenkomt. We zijn naar een les gaan kijken, zonder hond. Het socialiseren en de lol stond voorop, en dat was wat wij ook belangrijk vonden. Chi heeft kennisgemaakt met allerlei type pups en mensen. Hij leerde dat grote pups wat ruwer waren vergeleken met de hondjes van zijn grootte. Maar hij was net zo vriendelijk naar de herders als naar de teckels, en alles ertussen. Puppyklas kan ik dus echt alleen maar aanbevelen. Plus: het is zoooo schattig, al die pups!

Socialisatie in lijstjes

Je kunt op internet lijstjes vinden met zaken waar je je pup mee kennis kan laten maken. Om de Chi goed op te vangen hadden mijn gozer en ik vier weken vrij genomen, verdeeld. Ik had zelf een vaag idee wat belangrijk was om Chi te leren. Aan de hand daarvan een soort roostertje opgesteld met alle ervaringen. Omdat we geen auto hebben, vond ik het bijvoorbeeld belangrijk dat hij in de bus, tram en trein zou zijn geweest.

chi_travel

Ons lijstje bestond dus uit onder andere kennismaken met liften en roltrappen, kort bustochtje naar een winkelcentrum, de buurt goed verkennen, door een bosrijk gebied wandelen, meenemen naar familie, naar de dierenarts (moet ook voor inentingen), bezoek in huis halen, liefst met andere hond, rondwandelen in winkelcentra, en later een treinreisje naar een andere stad en een wandeling in een wat groter park. Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld het kinderen van school ophalen erbij hoort, of naar de trimster brengen, of meenemen naar de markt, erbij kan horen. Wat jij belangrijk vind voor je pup moet je meenemen in je eigen lijstje.

Andere honden

Laat je pup ook met zoveel mogelijk verschillende honden in de buurt kennismaken. Volwassen honden zullen een pup normaal gesproken niets doen. Vaak weet de eigenaar van de andere hond wel of de hond leuk of niet leuk reageert. Til je eigen pup niet op, tenzij deze echt bedreigd wordt. Laat de pup zo veel mogelijk zelf op onderzoek gaan, ook als de andere hond er geen zin in heeft. Je pup moet ook leren wat de sociale omgangsvormen zijn, en wat hij moet doen als de andere hond hem niet ziet zitten. Laat je pup lekker zelf lopen, ook als je daardoor een kwartier doet over 20 meter lopen.

chicate1

Andere mensen

Het is belangrijk dat je pup ontdekt dat mensen in allerlei soorten en maten komen. Kleine kinderen, mannen met baarden, vrouwen op de fiets, senioren met een rollator of mensen die joggen. Neem je pup dus vaak mee naar plekken waar veel mensen zijn, en veel verschillende mensen. Stel daarbij wel zelf je regels. Want als je pup een beetje verlegen is, vindt hij het misschien niet leuk als iedereen steeds aan hem zit. Daarbij zijn kinderen vaak wat ruw of onvoorspelbaar. Ouders zouden hun kinderen altijd moeten leren dat ze het eerst vragen voor ze een hond aaien. Doen de ouders dat niet, dan is het aan jou als baasje om dat aan te geven. Eerst vragen en dan pas aaien, als het mag.

Hoe meer verschillende mensen en plekken de pup ziet, hoe beter!

chi_run1

In huis

Maar ook in huis is veel te verkennen! De stofzuiger, de föhn, de vaatwasser: het is allemaal raar en nieuw voor de pup. Hoe de pup hiermee om moet gaan, moet je hem leren. De maltezer likt bijvoorbeeld altijd de borden schoon als ze in de vaatwasser worden gezet. Chi mag dat absoluut niet van mijn gozer. Wij hebben dit dus proberen af te leren voor hij kon ontdekken dat dat kon. Gelukkig is Chi net iets te klein om echt in de vaatwasser te kruipen.

Maar ook het borstelen, of de pup wassen kun je nu aanwennen. Chi kan in de gootsteen, ook als hij volwassen is. Maar als jouw hond volwassen is, hoe ga je hem dan zelf schoonmaken? Kan hij in bad, of in de douche? Dan moet hij daar als pup wel kennis mee gemaakt hebben.

chi_walkies

Leuke dingen om met de hond te doen

Dit is echt een leuke fase, omdat je je pup van alles voor het eerst laat zien en doen. Ik heb daar met Chi erg van genoten. En er zijn nog steeds wat dingen die op het programma staan om te doen. Socialisatie is belangrijk, maar je moet niet te veel in één keer doen. Voor mij is het belangrijk dat Chi overal mee naar toe kan. Zo zijn er twee dierentuinen waar je, onder voorwaarden, met de hond naar binnen mag. Niet elke hond vind het leuk, maar ik denk dat Chi het wel leuk gaat vinden om mee te gaan naar Dierenpark Amersfoort.

We gaan nog een keer naar een hotel met de hond. En later zijn we wel van plan om Chi ook echt mee te nemen op vakantie. Als dat mag van mijn ouders, want die kijken er zelf enorm naar vooruit om een paar weken op onze hond te passen. En dat moet hij ook leren: dat hij misschien wel eens een weekje ergens anders logeert. Chi is gek op mijn ouders, dus dat is vast geen probleem.

8 reacties:

 1. Je zegt dat er een aantal specifieke ontwikkelingsfases zijn in de socialisatie van de pup. Nu vraag ik me af, als je een hond krijgt die die fases voorbij is, is het dan nog wel mogelijk om hem goed te socialiseren?

  • In mijn hart denk ik dat alles kan als je het met liefde doet. Maar … wetenschappelijk gezien, van wat ik gelezen heb, is die fase vrij belangrijk. Net als met het imprinten van ganzen, weet je wel? Als een jong gansje eenmaal denkt dat een gele laars zijn mama is, dan krijgt hij dat er niet meer uit.

   Maar een hond die na de socialisatiefases in huis wordt genomen is niet vastgeroest. Je moet er denk ik alleen meer aan werken en ook aanvaarden dat sommige dingen voor die hond echt niet mogelijk zijn.

   Het is een raar voorbeeld, en ook eigenlijk iets wat ik liever niet vertel, maar ik ken een hond die niet kan wennen aan mensen met een donkere huidskleur. Deze hond heeft in de vroege jeugd alleen maar witte mensen gezien, hooguit met een licht kleurtje en donker haar, maar dat was het. De eerste keer dat zij mensen van Surinaamse of Antiliaanse afkomst zag raakte ze in paniek. En ik begreep niet waarom, want ik stond er niet bij stil dat dát het zou kunnen zijn. Het heeft een jaar geduurd voordat ik er achter was dat ze alleen bij donkere mensen in paniek raakte. Of ze nou vriendelijk waren, of haar juist negeerde, het was onbekend voor haar. En het is wel goed gekomen, want toen ik het doorhad, hebben we haar vaker aan mensen blootgesteld die ze ‘eng’ vond. En nu raakt ze niet meer in paniek.

   Als je een klik hebt met een oudere hond, en ze vertrouwen je, dan kun je er heel veel mee bereiken. Maar honden zijn geen simpele zieltjes die je kunt her-programmeren. Er zit dan wel een licht psychologisch randje aan. Dat maakt het ook zo moeilijk soms, omdat je nooit 100% zeker weet wat een hond denkt, of wat hem beweegt. Dat is dan weer een stukje intuïtie. Maar zoals ik al zei: in mijn hart geloof ik dat je met liefde, en vertrouwen, echt alles kunt doen, ook socialisatie op oudere leeftijd. Alleen is het makkelijker in die puppy-fases.

 2. Wat een luxe en fijn dat je een klas hebt voor puppy om alles en nog wat te leren. Socialisatie die moet ik zelf ook nog leren..hahaha Dat ze zelf vuurwerk, brommers, paraplu’s en zeil op het gras leren maken, vind ik best leuk. Ik merk dat je echt van Chi geniet, mooi om te lezen. Geniet ervan elkaar! P.S. Ik had vroeger een Thaise vriend dat Chi heet, ik moet steeds aan hem denken.

 3. Puppy cursus vond ik zó leuk. Het is ook echt belangrijk voor de hond (en oke, ook erg schattig voor ons als mens). Trouwens, wat leuk dat ik tussen je ”bloggers” lijstje sta!! Ik zag het net pas, heel lief!

  • Puppy cursus is al leuk zonder puppy, en gewoon kijken naar al die hummeltjes :)En ja, jouw blog is er wel eentje waar ik als het kan elke dag even kijk. Het is meer voor mezelf dat lijstje. Klikt makkelijk door 😉

 4. Zo jammer dat ik nog geen hond heb :-(. Ik zou zo’n puppycursus zo leuk vinden om te doen. En in de zomer naar de Loonse en Drunense duinen, mijn hond lekker laten rennen met andere honden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *