Maastricht, 2014

Maastricht is een mooie stad, bijna on-Nederlands. Daarom herken ik Maastricht ook in Belgische, Franse, en Duitse steden, en zelfs York doet me denken aan Maastricht. Maar hoewel het soms als een exotisch buitenlandse stad aandoet, is het toch een oer-gezellige stad, waar je overal even herinnert wordt dat je toch in Nederland bent, hoor. Maastricht is een grote stad, zonder de massieve stedelijke sfeer die in het kille Rotterdam en het krakkemikkige Amsterdam hangt. Ook die steden hebben hun goeie kanten: Rotterdam is modern, Amsterdam is historisch en zakelijk, maar dit Limburgse plaatsje heeft hart.

maastricht_bridge

De brug over de maas is wel een van mijn favoriete plekjes. Deze brug, de Sint Servaasbrug, werd in de 13de eeuw gebouwd. Door de eeuwen heen is hij natuurlijk wel opgeknapt, gerestaureerd en aangepast aan de modernere eisen, maar de brug is ook ijzersterk gebleken tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog. Toen de Duitsers de brug bij terugtrekking probeerde op te blazen lukt dat niet helemaal, dankzij betonnen constructies die in de jaren 30 waren aangebracht in de bogen. Daardoor bleef de brug grotendeels overeind en was het herstellen snel te doen. Natuurlijk is er daarna wel weer een grote restauratie geweest, maar de brug is niet gevallen.

largex_travel4

Naast allerlei historische plekjes, mooie musea en gezellige restaurantjes en cafés, kun je in Maastricht ook leuk shoppen. De winkels in het centrum liggen aan leuke historische straten, maar er zijn hier en daar ook onopvallende modernere winkelcentra. Misschien dat een echte Maastrichtenaar dat juist heel vervelend vind, want in Amsterdam vind ik soms ook moderne gebouwen uitermate lelijk staat tussen prachtige panden, maar als bezoeker komt het op mij als mooi geheel over.

Een bezoek aan het Vrijthof hoort er wel echt bij, trouwens. Dit plein, waarlangs allerlei restaurantjes zitten, heeft ontzettend leuke terrasjes. Dat is het leuks bij mooi zonnig weer, waarbij het vakantiegevoel je meteen overvalt.

maastricht_church

In het centrum is ook een bijzondere boekhandel. Ten minste, dat had ik begrepen. Deze boekhandel, door verschillende kranten en gidsen in de top 10 van mooiste boekhandels van de wereld uitgeroepen, zit in een oude kerk (Niet de kerk op de bovenstaande foto), ook uit de 13de eeuw. Maar … het viel wel tegen. De buitenkant van de Dominicanenkerk is prachtig, het is ook een rijksmonument. Maar om er een boekhandel van te maken hebben ze een soort van staalconstructie met kille trappen en een soort van bouwplatformen waarop verschillende verdiepingen met boeken staan. Zo jammer dat er geen inspiratie was om de indeling en de aankleding van de kerk en de boekhandel te laten overvloeien. Daarbij was het boven in de kerk heel warm en had ik moeite met ademen op het hoogste niveau.

Omdat ik wel op zoek was naar iets specifieks, vroeg ik een rondlopende medewerken (boekhandelaar is een te groot woord), die me lichtelijk de juist richting uitwuifde. Toen ik na nog eens vragen aan een ander personeelslid (meewerken deden ze eigenlijk ook niet) eindelijk bij de juiste kast stond viel me dat zo tegen dat ik binnen vijf minuten weer buiten stond.  Er is niets ergers dan in een boekhandel het idee te hebben dat je als klant de kastenvullers (want personeel is ook een groot woord) in de weg loopt.

En ja, dat mag ik zeggen. Ik mag hopen dat ik de klanten die ik als boekhandel employé (want ik ben chique) heb geholpen toch echt anders benaderde. Misschien hadden ze daar ook last van de warmte en het zuurstoftekort.

Maar dat is één winkel, en de rest van de winkels in Maastricht waren hartstikke leuk, met gezellig en lief personeel. Vergeleken met Amsterdam dan. Het was een leuk weekendje weg, en we gaan er zeker nog eens heen.

24 reacties:

 1. Maastricht is inderdaad een super mooie stad, die me altijd een vakantiegevoel weet te geven. Het is alweer veel te lang geleden dat ik hier was! En de boekwinkel in de Dominicanenkerk is heel origineel, maar ik vond persoonlijk die stalen constructies ook een beetje teniet doen aan het mooie gebouw..

 2. Ik vond die boekhandel ook niet zo mooi als ik verwacht had.

 3. Maastricht is inderdaad heel erg leuk en ook echt een gezellige stad vind ik het. In de zomer vind ik het er helemaal heerlijk! Wat een onaardige medewerkers zeg, bij zo’n zaken ben ik ook zo weer weg, graag of niet denk ik dan!

  Liefs.x

 4. Leuke foto’s en mooi verhaal heb je verteld. Ik vind de samenvatting van Rotterdam modern, Amsterdam is historisch en zakelijk, maar dit Limburgse plaatsje heeft hart. Mooi zeker voor het buitenland als ik dat toch weinig heb meegekregen, omdat ik niet hier op school heb gezeten. Je zegt het goed: gelukkig het is maar de enige zaak, maar de rest is niet zo.

  • Ja, dat heeft mijn gozer nou ook: omdat hij niet opgegroeid is hier, weet hij ook niet zo goed hoe je de plaatsen hier moet zien. Maastricht vond hij heel erg Frans, maar ja, daar is hij ook nog niet geweest 😛

 5. Oh Maastricht is leuk! Ik ben er 2x met m’n ouders geweest en 1x met m’n mams alleen om te gaan shoppen. Waren goed geslaagd, en wat heb jij leuke foto’s gemaakt !

 6. Mooie post! Ik was laatst ook in Maastricht, echt zo leuk! Jammer dat het voor mij altijd zo ver reizen is!

 7. Maastricht vind ik een erg leuke stad. Ik kom er graag. Jammer de ervaring in de boeken winkel!

 8. Ik ben er slechts 1 keer geweest, enorm lang geleden en vond het er toen ook erg gezellig en on-Nederlands zoals je zegt. Wel weer tijd om er eens voor een weekendje heen te gaan eigenlijk!

  • Het is ook echt een stad voor een weekend (hoewel we ook wel eens een halve dag zijn geweest, heen een terug. Het kan. Maar is minder leuk 🙂 )

 9. Wat leuk om te lezen hoe je Maastricht ervaart (ik kom er vandaan!). Mooie foto’s ook! Jammer van de boekenwinkel, maar goed, dat kan inderdaad gebeuren.

 10. Maastricht vind ik ook een heerlijke stad om te vertoeven. Daarom is het zo jammer dat je vanuit Amsterdam zo lang onderweg bent met de trein, anders zou ik weleens vaker een dagje op- en neerreizen.
  Maar euh… Wat is er eigenlijk zo ‘krakkemikkig’ aan Amsterdam?

  • Amsterdam vult mijn gedachten als de mooiste stad in ons land … Maar ik denk dan ook aan de sociale woningen zonder CV, waar ik met een slaapzak aan achter de pc zat, in dit millennium nog wel. Dan denk ik ook aan de krakende oude trappen in de grachtenhuizen, waar geen raam recht zit. En aan de binnentuinen van sommige woonblokken die dichtgebouwd zijn met schuurtjes, aanbouwen en blokhutjes.
   Amsterdam is mooi … Maar ook echt krakkemikkig hier en daar 🙂

 11. IK hou van stedentrips, en Maastricht is een geweldige stad om naar toe te gaan, heel gezellig daar!! Rotterdam kil? Rotterdam heeft de pech dat het gebombardeerd is in de oorlog, en het heeft moeilijke jaren gehad om toeristen te trekken, maar Rotterdam heeft ondertussen zijn plek weer weten te veroveren bij de toeristen! Rotterdam is niet mijn favostad, maar om het kil te noemen….het heeft hele bijzondere plekjes en gebouwen….maar dat is mijn mening he? 😉

 12. Al een paar keer het plan gehad weer eens naar Maastricht te gaan, want ook al ben ik geboren in Limburg, ik ben er nog maar 1 keer geweest. Shame on me. 🙂 Wat jammer van de teleurstelling van de boekhandel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *