Dungeons & Dragons: korte campagne

Dungeons & Dragons draak

Binnekort doen we iets heel nerdy: we houden een D&Dweekend, met een korte Dungeons & Dragons campagne. Zoals ik al eens eerder schreef spelen wij af en toe D&D, maar dan met z’n tweetjes. Dat lukt wel, maar met meer spelers geef je meer diepte aan het verhaal, de campagne, die je uitspeelt. Want wat is Dungeons & Dragons ook alweer? Het is een roleplaying game, waarin iedere speler een personage met vaardigheden door een wereld van avonturen loodst onder het oog van de spelleider, de dungeon master of game master (DM of GM). Hoewel er regels zijn waar je personage zich aan moet houden, en er geluk bij komt kijken omdat je dobbelstenen bepaalt wat de uitkomst is van bepaalde acties. Maar D&D is net zo goed ‘het vertellen van een verhaal’.

Sorry, dat moest even.

Onze wereld in Dungeons & Dragons

Hoewel Du&Dmet een standaard setting komt waarin je verhalen zich kunnen afspelen, hebben wij een afgeleide gemaakt van een wereld waarin al veel van onze geschreven avonturen speelden. Voor de Dungeons & Dragons campagne voor het weekend, wanneer we een extra speler erbij krijgen, gebruiken we een deel van die setting, Veel meer dan dat weet ik nog niet, behalve dan waar mijn eigen personage vandaan komt en wat de andere speler bedacht heeft voor zijn personage. Mijn gozer R. is de DM, en hij bepaalt dus wat de mogelijkheden zullen zijn. Afhankelijk van waar hij ons het verhaal binnen laat stappen, kunnen wij als spelers keuzes gaan maken.

dnd_dragonborn

Mijn personage is Dara, een Dragonborn. Ja, ik ben een afstammeling van een draak en een mens, en ik woon in een soort jungle, met mijn familie en mijn Clan. Ik ben vrij groot, en sterk, en mensen en elven denken soms dat ik een man ben. Zelfs andere Dragonborn denken dat soms, omdat ik groter en sterker ben dan de meeste meisjes-dragonborn. Wist je trouwens dat Dragonborn wel borsten hebben? Want we zijn geen reptielen: wij zogen onze jongen wel. Ja, ik vond het ook raar. Maar goed, ik heb dus iets heel dappers gedaan, namelijk een Displacer beast verslagen. En de Clan denkt nu dat ik de held ben waar ze op wachten, die uit de voorspelling. Maar zelf vind ik dat dus niet zo. Maar wat als ik wel de held ben die de jungle gaat redden? Dan moet ik toch eerst sterker en slimmer worden.

Ik ben heel benieuwd wat Dara gaat doen, en hoe succesvol ze is. Als ze echt sterker wordt, door de avonturen, kan ze haar Clan en de jungle redden van de gevaren die steeds meer optrekken. Maar voor hetzelfde geld gaat er van alles mis! Dara kan zelfs doodgaan. Hoewel een goeie DM in de gaten houdt dat het leuk blijft voor de spelers, als een speler continue verkeerde beslissingen neemt en bijvoorbeeld liever in een ravijn springt dan over de brug loopt, dan houdt het wel op.

dnd_elf

R. zit vol ideeën en wil me er niets van vertellen. En dat is maar goed ook! Want het leuke is natuurlijk dat je niet precies weet wat je te wachten staat. Ik ben heel benieuwd wat we er van gaan maken.


9 reacties op “Dungeons & Dragons: korte campagne”

  • Er zijn vast wel groepen in de buurt die spellen spelen, en vast ook een D&D groep. Zoek eens op internet. Of vraag eens na bij de fantasy-boekhandel in de buurt?

  • Ik vergelijk het ook wel met de verhalen die mijn oma en mijn vader verzonnen om mij te vermaken. Het is niet veel anders. Er komen alleen minder lieve konijntjes in voor 😉

  • De wereld waar het in speelt heeft natuurlijk wel een hoog fantasygehalte, en dat moet je aanspreken. Maar als je helemaal niks met werelden zoals Lord of the Rings hebt, dan kan ik me voorstellen dat dit niet echt iets is waar je blij van wordt.

 1. Hoe doen jullie dat, met z’n tweeën? Ik ben erg nieuwsgierig, omdat mijn man en ik dus echt lang op zoek zijn geweest naar een groepje, omdat met z’n tweeën spelen best lastig is. Heeft R. bijvoorbeeld ook een character, of ben jij de enige ‘speler’ en DMt hij alleen? En ik ben ergens wel nieuwsgierig hoe hij de campagnes dan daarop inricht 😉 Oftewel, ik zou best wel graag meer lezen over hoe jullie D&D spelen!

  • 😀
   Daar ga ik dan binnenkort eens iets dieper op in! Voor nu kan ik je kort zeggen dat met z’n tweetjes spelen ook wel een ‘duet’ wordt genoemd. Daarbij is er inderdaad maar één speler en de ander is DM. Er zijn dan meer NPC’s, en je overlegt meer met elkaar.
   Toen wij voor het eerst een campagne begonnen met zijn tweetjes, had R. een character, die ik op cruciale momenten ‘bespeelde’. Ik had dus uiteindelijk de keuze voor wat betreft confrontaties. R.speelde alleen de ‘persoonlijkheid’ uit.
   Maar zoek maar eens op duet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *