Films en leeftijden

Leeftijdsgrenzen bij films en tv series blijf ik fascinerend vinden, omdat ze voor mij zo arbitraal gekozen lijken. Elke film wordt wel langs een ‘meetlat’ gelegd door middel van een checklijst of vragenlijst, maar hoe de vragen geïnterpreteerd worden is toch weel subjectief, en ligt bij wat de kijker zelf oordeelt. De laatste jaren is de leeftijd voor veel films enorm opgeschroefd. Er hoeft maar één iemand te klagen dat iets wel gewelddadig/te sexy/te grof is en hup: voor je het weet is een film die voorheen AL had ineens voor 12 en ouder. The Princess Bride bijvoorbeeld. En die film is juist zo leuk voor iemand van 8 jaar. Of 6.

film_stackdisc

Kijkwijzer

In Nederland wordt de Kijkwijzer gehanteerd. Deze kijkwijzer is een leidraad voor ouders. Uiteindelijk bepalen de ouders wat zij wel of niet met hun kind bekijken. Er is wel een wettelijk verbod op de verkoop van films (en computerspellen) die alleen geschikt zijn voor boven de 16. Verkopers kunnen hiervoor een boete krijgen. Andere landen gebruiken ook een soort kijkwijzer, maar kunnen films op een andere manier beoordelen. In sommige landen is er minder tolerantie voor bijvoorbeeld zoenen en seks, of juist voor geweld. Nederland lijkt soms wel wat makkelijker in de beoordeling. Veel films die in andere landen een hoge grens hebben, zijn in Nederland wel geschikt voor jongere kijkers.

film_rating12violence

Vergelijken: Princess Bride

Laten we mijn favoriete stokpaardje The Princess Bride er eens bij nemen. Mijn dvd versie heeft nog de oude rating van 6+. Prima, dacht ik zo. Want het is een sprookjesachtige film, en heeft een totaal ander effect op een 6-jarige dan op een 32-jarige. Ondertussen is deze film door de huidige Kijkwijzer pas geschikt geacht voor een publiek van 12+. Twaalf! Een leeftijd waarop je normaal gesproken niet meer in sprookjes wilt geloven, maar juist toe bent aan realistische dingen! En waarom? Zijn er enge scenes bijgekomen? Nee. Zijn kinderen teerder geworden? Nee. Ouders, misschien, maar kinderen van 6 of 8 lachen nog steeds om dezelfde dingen in deze film als zoveel jaar geleden. Maar dat is niet het enige voorbeeld van veranderende tijden.

film_compare

Watership Down

Ken je die film: ‘Waterschapsheuvel’ in het Nederlands, naar een boek, en met die mooie clip ‘Bright Eyes’? Die film was oorspronkelijk voor algemeen publiek, ook kinderen. In Engeland zond een zender deze film op Paasmaandag uit. Een vrije dag voor families. Maar ondertussen is Watership Down te gruwelijk voor tere kinderzieltjes geworden. Konijntjes gaan dood, in de tekenfilm, en kinderen kunnen zeker fictie en waarheid niet meer uit elkaar halen. In ieder geval regende het klachten van ouders dat deze film niet geschikt was voor hun kindjes.

En het klopt: het is geen gezellige film. Maar wel heel erg mooi en spannend, en zielig. Zielig! Een film mag ook niet zielig zijn, want kindertranen, dat is vreselijk. Bambi zal ook niet meer mogen, want zijn moeder gaat dood. En Dumbo, wiens moeder wordt opgesloten. Terwijl iedereen eigenlijk wel zegt dat het belangrijk is dat kinderen met emoties leren omgaan. Een zieligeb film is dus een heel veilige manier om met verdriet te leren omgaan. Want hoe echt je als kind dat verdriet ook kunt voelen, het staat ver van je af, en het is makkelijker om mee om te leren gaan dan als ineens een huisdier overlijdt, of een familielid. Zielige films zijn dus best nuttig.

(Vergeten hoé zielig Waterschapsheuvel was? Hier is de clip. Zakdoekje klaar?)

Maar naast zielige films zijn ook spannende en enge films nuttig. En zelfs films met gematigd geweld, zoals slapstick geweld, kan kinderen niet alleen vermaken maar ook voorbereiden. Je kunt bepaalde onderwerpen bespreekbaar maken, zoals of het normaal is om elkaar een klap te geven, ook als het grappig lijkt. Bovenal zou ik het echt betreuren als kinderen beschermd zouden moeten worden prachtige kinderfilms zoals The Princess Bride, die mooi, grappig, romantisch en spannend is.

Aan de andere kant, pubers lijken ook steeds langer pubers te blijven. Dus misschien zijn we wel bezig met het uitrekken van de kindertijd, en zijn kinderen die nu 12 zijn net zo ver emotioneel als kinderen van 6 in mijn tijd. Arme schaapjes. Maar goed. Naar mijn mening moet je Kijkwijzer met een korreltje zout nemen en vooral zelf kijken wat je kind wel of niet aankan. Laat niet de kans lopen om samen mooie films te kijken.

film_pb-gcpng

19 reacties:

 1. Zo erg dat we in Nederland zo bezig zijn. Kinderen mogen tegenwoordig niks meer, ze moeten naar mijn mening niet zo beteutelen. Kinderen moeten gewoon buiten spelen ipv binnen hangen, kinderen moeten ook gewoon hun knietjes een keer kapot vallen, deden wij vroeger ook en we zijn allemaal volwassen geworden zonder al te veel kleerscheuren. Ik word van sommige ouders zo moe af en toe, helemaal als ik dit soort dingen lees. Dat ze nog niet hebben zitten zeiken over Bambi verbaasd me, ik huilde namelijk tranen met tuiten bij het begin van de film toen de moeder door ging.

  • dood ging,. niet door ging..

   • Klopt. Bambi is enorm zielig, maar daardoor is het ook een film die in je geheugen gegrift staat. Vaststaat, dat je als ouder zelf moet uitzoeken waar een film over gaat en je kind daar ook best een beetje op kan voorbereiden.
    Disney films zijn nog steeds in staat om mij te laten huilen, trouwens. Ook als ik het niet wil.

 2. Ik ben het idd met je eens dat de ouders het best zelf weten wat ze hun kind voorschotelen qua films en hoe gewelddadig die zijn. Ik werd vroeger opgevoed met het feit dat alles in een film nep was. En met hele gewelddadige films in deze tijd (London has Fallen bijv.) denk ik dat nog steeds. Prima oplossing.

  • Dat is het beste wat je je kind kunt meegeven. En kinderen nu kun je juist prachtig die extra’s op dvd/blurays laten zien, van hoe een film gemaakt wordt. Duidelijker kun je niet maken, dat dit allemaal nep is.

 3. Meningen kunnen zeer uiteenlopend zijn wat dat betreft. Zelf wist ik wel wat mijn kinderen konden hebben of niet. En soms is het gewoonweg handig dat er vermeld staat wat en welke films geschikt zijn voor welke leeftijden. Maar er zijn ook mensen die dat negeren! Toen mijn dochter in groep 7 zat werd er als afsluiting van het schooljaar Titanic gedraaid en dochterlief kwam helemaal overstuur thuis vanwege die zelfmoord die in die film voorkwam…nachtmerries heeft ze gehad! Ik heb toen de onderwijzer erop aangesproken, het was ook een film voor 12 jaar en ouder, en ergens ook wel logisch…maar dan nog het ene kind kan er tegen en de ander niet! Maar in geval van groepen (zoals op school) vind ik dat je het gemiddelde moet nemen en dus dan aan de leeftijdsgrens moet houden!

  • Klopt, maar je kunt je ook voorstellen dat als een film als The Princess Bride dezelfde leeftijdscategorie krijgt als Titanic (wat echt een film voor volwassenen is, toch?), dat een enthousiaste docent(e) een inschattingsfout maakt. Want The Princess Bride was absoluut wél geschikt geweest voor groep 7.
   Maar iemand die een film met een zelfmoord voorschotelt aan een groep kinderen onder de 12 … dat snap ik inderdaad niet.

 4. Ik ben er zelf ook niet altijd mee eens met hoe ze bepalen welke leeftijdscategorie er is voor de film. Ik denk dat ouders kennen de kinderen het best welke film geschikt is of toch niet. Maar ik snap dat er soms algemene regels moet zijn voor een groot gedeelte kinderen.

  • Ja, maar die regels zijn niet hetzelfde. Kijk maar naar een film als Titant (12+) en The Princess Bride. (12+). Dat zijn echt twee totaal verschillende films, waarvan ik The Princess Bride dus rustig aan een 8 jarige zou laten zien, en Titanic nog niet met iemand van 16 zou zien.

 5. Ik vind een richtlijn we goed… maar zoals ik je artikel lees, kunnen ze ook overdrijven!

 6. Interessant onderwerp. Wat mij opvalt is dat sommige films die in het verleden geschikt waren vanaf 12 jaar, nu een aanduiding hebben vanaf 6 jaar. Blijkbaar vinden ze dat kinderen nu al meer aan kunnen of zo?

  • Dat was me nog nooit opgevallen. Het is eerder andersom! The Princess Bride wqas eerst geschikt voor 6 en ouder, en nu dus voor 12+. En zo ken ik meer voorbeelden. Het is me nog nooit opgevallen dta het de andere kant op gaat. Terminator bijvoorbeeld.
   Ja, James Bond’s Dr. No was eerst voor 14+ en nu voor 12+. Maar dat is wel een erg tamme film. En dat geld ook voor Rebecca uit 1940, die in Nederland als 18+ film werd aangeduid. Maar… daar gebeurd ook eigenlijk niks in.
   Ik denk juist echt dat films een te hoge aanbevolen grens krijgen, die dat niet verdienen. Zoals The Princess Bride, wat een kinderfilm is, en niet Rebbeca, wat geen kinderfilm is 🙂

 7. Haha ik had het toevallig net vorige week met Dochterlief over Watership down. Die heeft ze gezien toen ze een jaar of 6 was en beweerde er nog steeds getraumatiseerd van te zijn. “Hoe kon je me dat laten zien!” zei ze. Oeps, verkeerd ingeschat dus 😉 Oh en The Princess Bride, een van mijn lievelingsfilms 🙂 En wat te denken van films als Labyrint en Dark Crystal. Ook van die films met een donker randje maar eigenlijk toch kinderfilms. Ons was opgevallen toen we in Frankrijk woonden dat ze daar erg makkelijk waren. Veel films die in NL voor 12 zijn waren daar voor alle leeftijden.

  • Labyrinth was ook voor 6 plus. Nu niet meer. Maar die valt toch hartstikke mee? Alleen zijn kinderen nu gewoon minder gewend. Alle duistere films zijn een beetje opgevrolijkt. En het zijj toch juist films met zo’n duister randje die echt belangrijk zijn, omdat het leven nou eenmaal geen vrolijke elfjes-film is! Je moet als kind leren dat er ook nare dingen gebeuren, en hoe kan dat beter dan een film als Labyrinth te zien, (of Dark Crystal, ook zo mooi), die je met familie ziet, in een veilige omgeving, en dat het ook nog goed afloopt?
   Of kijken ouders gewoon geen films meert mét hun kids, en zetten ze ze alleen voor de buis?

 8. Wat ik weleens opmerkelijk heb gevonden, is dat films waar pikante scènes in voorkomen meestal pas voor een veel ouder publiek geschikt worden gevonden dan films waar grof geweld in wordt vertoond. Niet dat ik pikante scènes altijd zo geschikt vind voor jonge kinderen, maar over het algemeen vind ik dat toch onschuldiger dan geweld.

  • Dat ligt er aan hoe je pikant uitlegt 🙂 Kijk maar naar Austin Powers: de tweede film is voor alle leeftijden, en daar loopt hij de hele intro naakt in beeld (wel met strategische objecten in beeld…). De derde film is veel tammer, en die is voor 12+. Dat snap ik dus niet!
   Gelukkig is alles wat voor 12+ wordt aangeduidt een aanbeveling, en het is altijd de bedoeling dat de kids ze zien met begeleiding. Niet alleen. Alleen de 16+ is een wettelijke grens, en die vind ik dan soms juist weer te laks. Er zijn echt films die ik niet voor 16+ geschikt vindt, maar juist voor 18+.

 9. Hier had ik het laatst met Maarten ook over. Hij had een dvd uit onze collectie gepakt die hij al een tijdje had, over Camelot ofzo. En die was dus ook eerst alle leeftijden maar ondertussen is ook die 12+ geworden. En The Jungle Book is 12+ maar er zaten veel jonge kinderen in de bioscoop. Ik had vroeger echt geen idee van een leeftijdsgrens op films. Mijn ouders bepaalde welke ik wel of niet kon zien.

  Ook grappig is dat bepaalde reclame de hele dag op tv mag worden vertoond zoals condooms, terwijl sommige films tammer dan tam zijn op dat gebied en 12+ zijn.

  • Behlave de leeftijdsgrens van 16+ is al het andere een aanbeveling. Je mag dus nog steeds als 10 jarige naar Jungle Book, als je maar met een volwassene gaat. En ik denk ook dat je als volwassene zelf de inschatting moet maken of dit wel of niet geschikt is voor dat kind.
   En ja, als je ziet wat ze wel op het journaal mogen zien, of in de reclame… Gisteren werd ik ook overvallen door beelden van executies. Laat staan wat ze zelf op internet kunnen zien.
   Zouden er nou echt zoveel kinderen echte trauma’s overhouden aan nare beelden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *