Poppenhuis project

Alsof ik vrije tijd over heb. Ik heb het plan opgevat om een poppenhuis te maken en in te richten. Het is al leuk om daar onderzoek voor te doen, verschillende types huizen te bekijken en na te gaan waar we er plaats voor hebben. En ik geef toe, het is niet handig om aan een knutselproject te beginnen als er ook nog klussen in huis moeten worden gedaan. En toch, dit is iets wat ik al heel erg lang wil doen.

dh01_chair1

Ooit had ik als klein Dae’tje natuurlijk een poppenhuis. Ik was er ontzettend blij mee, als klein 5-jarig ukkie. Het was helemaal compleet ingericht, maar er was ook nog ruimte om meer spulletjes te verzamelen. Het was een beetje als De Sims, met een familie, die ik van alles liet beleven. Ik herinner me iets van dat al hun spulletjes gestolen werden en een Lego-politieman langskwam. Maar een paar maanden nadat ik het mooie huis had gekregen vloog er een nachtvlinder door mijn kamer, en mijn lieve opa zou hem vangen en buiten vrijlaten. Helaas, de man struikelde over iets in mijn kamer en viel met zijn elleboog op het dak van mijn poppenhuis. Denk aan Godzilla en je krijgt een idee van de ravage. Het huis was niet meer te herstellen.

Daarna heb ik als tiener nog wel eens het plan opgevat om zelf een poppenhuis te maken. Ik had een bouwplan voor een mini-grachtenhuis en was heel wat van plan. Maar ik was niet zo handig, en ik had niet de juiste spullen, dus dat plan schoof steeds verder vooruit. Ondertussen was er zo’n verzamelserie, waarbij je elke week een blaadje kocht waarbij een poppenhuisonderdeel en meubeltje zat. Je kon dat dan, na 12 maanden, helemaal afmaken. Daar heb ik dus dat stoeltje van overgehouden. Het stoeltje heb ik ook zelf in elkaar gezet en bekleed. Ik was dus toch wel handig.

dh01_chair3

En nu hak ik alweer een knoop door. Ik wil nu echt dat poppenhuis maken. Dat wil zeggen, ik koop een pakket met de onderdelen en zet het in elkaar. Dan decoreer ik het en ga ik meubels maken of verzamelen. Ik vermoed dat ik er wel een jaar of 3 mee bezig zal zijn. Dat komt goed uit, want over 3 jaar willen we echt ingrijpend gaan verbouwen in huis. En dan is dit poppenhuis dus af! Hoop ik. Het is misschien ook wel een beetje bezigheidstherapie. Eerst een miniatuurhuisje bouwen, en dan het รฉchte huis.

dh01_inspiration

Dus ik heb mijn oog laten vallen op een leuk huisje, wat redelijk goed voor starters in elkaar te zetten is. Op deze Engelse site kan ik het bestellen. (En ja, ze hebben daar ook leuke spulletjes.) Of dit ook echt het huis wordt, weet ik nog niet. Ik wil me er echt goed in verdiepen en veel huizen vergelijken. Ik weet zeker dat je hier makkelijk de boot mee kan ingaan, omdat ik als newbie er weinig van af weet en dus ook niet weet waar ik op moet letten. En de hobby is niet goedkoop. Als ik al bij het huis een miskoop zou doen, dan ligt dit hele project meteen stil.

Toch wel leuk om wee wat nieuws te plannen. Ooit een poppenhuis gehad?

10 reacties:

 1. Oh wat bijzonder leuk lijkt me dat! Ik kan er bijvoorbeeld in musea ook altijd uren naar staren, naar mooi (en historisch accuraat) ingerichte poppenhuizen! Daar kan ik echt van genieten.
  Ken je toevallig het muizenhuis van Karina Schaapman? Je moet maar even googelen. Voor zover ik weet, is het nog steeds te bezichtigen in de openbare bibliotheek van Amsterdam. Dus mocht je een keertje deze kant opkomen, dan moet je dat maar eens gaan bekijken. Geweldig!!!

 2. Wat een leuk project! Ik speelde vroeger met het oude poppenhuis van mijn moeder en zij is ook al jaren van plan dit huis helemaal op te knappen en opnieuw in te richten. Misschien moet ik haar deze blogpost doorsturen, dan krijgt ze vast weer nieuwe motivatie ๐Ÿ˜€
  Ga je ons op je blog op de hoogte houden over je vorderingen? Ik zou dat echt leuk vinden om te lezen!

  • Jaaa! Dit is ontzettend leuk om over te schrijven. En dat motiveert hopelijk ook om dit af te maken ๐Ÿ™‚ Dus, ja, ik ga er zeker over schrijven. Misschien dat je moeder daar nog wat uit kan halen, wat links en tips betreft. En inspiratie!

 3. Ik had vroeger een poppenhuis en ook altijd het plan gehad (nog steeds) om nog eens zelf een poppenhuis te maken/kopen en dan met ouderwetse spulletjes in te richten. Heb ook een grote schoenendoos vol met bewaarde en nieuw gekochte meubeltjes en keukenartikelen. Nu nog eens doorzetten en eraan beginnen (maar eerst de andere projecten af)

  • Er zijn zoveel leuke verschillende huizen te koop, maar het het is ook niet al te moeilijk om zelf wat te ontwerpen en te bouwen. Ik heb de extra uitdaging dat ik me heb voorgenomen met een beperkt budget te werken. Dus ik struin nu al allerlei sites af voor huizen en meubelsets, voor de beste deal ๐Ÿ™‚

 4. Leuk hoor! Ik vind het poppenhuis er op het plaatje in ieder geval al prachtig uitzien.

  • Ja, mooi he? Maar het blijft een zelf-bouw-setjes, dus of het er ook zo mooi uit zou zien als ik het in elkaar zet…? ๐Ÿ˜›

 5. Oh wat gaaf!! Ik vind het zo bijzonder om die historische poppenhuizen te bekijken die met liefde en oog voor detail in elkaar zijn gezet. Goed dat je onderzoek doet. Dan krijg je volgens mij ook het mooiste resultaat. En vooral ook door er tijd voor te nemen. Ben heel erg benieuwd naar het eind resultaat.

  • Het is al hartstikke leuk om al die sites af te gaan, en te kijken wat er te koop is. Ik ben er al achter dat er ook veel zelf-bouw meubels zijn, en dat lijkt me het leukste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *