Alweer kip uit de oven

Nu we dus de vriezer vol hebben liggen met kip, werd het tijd om weer eens een kip uit de oven te maken. We hebben wel vaker kip uit de oven gemaakt, maar elke keer is het recept een beetje anders. Dit keer gebruikten we een fles witte wijn die we nog hadden liggen. Met z’n tweetjes drink je zo’n fles misschien niet op in een avond, maar als je de rest gebruikt om mee te koken, lukt het wel. En het was nog best lekkere wijn ook, vond ik. Terwijl ik echt niet zo’n wijn drinker ben. Maar goed: pix, or it didn’t happen, right?

cook_prepare1chick

Men neme 1 haantje en een fles Chardonnay (ja, dat was misschien wat overdreven, maar eerlijk gezegd hadden we een ruimte probleem in onze ‘drankkast’ en dit was de meest aangewezen wijn om dan maar open te trekken.). Een haantje is wat jonger en dus wat minder vlezig en dik dan een (plof)kip. Om te weten hoe lang een kip (of haan) in de oven moet, ga je op het gewicht af. Per 500 gram een half uur, dacht ik. Dit haantje deden we ongeveer 45 minuten in de oven. Op de site van Koopeenkip.nl werd aangeraden om eerst de ene kant en dan de andere kant te doen. Normaal doen we dat niet. Maar het velletje wordt dar wel heel krokant van.

Het blijft kip, en je moet dus wel hygiënisch te werk gaan. Laat de kip ontdooien op een bord in de koelkast. Gebruik het mes en eventueel de snijplank niet voor andere spullen nadat je de kip gesneden hebt. Was je handen goed.

cook_prepareandstuff

Kip kun je prima in de oven doen zonder vulling. Deze keer vulden we de kip met paprika, bosui, brood geweekt in melk, knoflook en wat extra boter. Kip droogt namelijk snel uit. Door de kip te vullen blijft het vlees mals en zacht. Je kunt overigens kip ook heel goed vullen met bijvoorbeeld citroen, in kwarten gesneden. Die eet je dan niet op. Deze vulling kun je wel eten. Aan de buitenkant bestreken we de kip met olijfolie, gemengd met kruiden (peper, paprikapoeder, gemberpoeder, wat zout, en wat je verder lekker vindt. Chili poeder!).

De kip legden we toen in de schaal, we gooiden de wijn ernaast, en toen de oven in, die was voorverwarmd op 180 graden. Dus 20 minuten aan de ene kant, en 25 aan de andere kant. Bij het draaien van de kip deden we nog wat extra boter op de kip. Je kunt ook spek of bacon op de kip leggen.

En dan krijg je dit:

cook_chickenfinished

Je zou van de wijn/boter nog een jus kunnen maken in de pan. Het was zo ook al lekker.

Een hele kip is een maaltijd die restjes oplevert. Deze haan kon makkelijk 4 of 5 personen voeden. We hebben dus het karkas gestript van al het vlees wat we niet meer op konden, en dat ligt nu in de vriezer. Met wat van de wijn-botersaus. Als je van soep houdt, kun je dan nog soep maken van het karkas.Van een hele kip kan dus één persoon makkelijk maaltijden maken voor de hele week.

12 reacties:

 1. Het ziet er heerlijk uit! Wij hebben gisteren kip uit de oven op, een kant en klare van de vers afdeling van de Appie, was ook erg lekker. Verse frietjes er bij en een sausje, smullen!

  • Da’s ook makkelijk. Toch he? Toch is het ook een avontuur on gewoon een hele kip aan te schaffen en zelf klaar te maken. Dan kun je helemaal zelf bepalen wat er in en op gaat.
   Wat niet wegneemt dat die van de supermarkt lekker makkelijk zijn, zo in de oven.

 2. Dat kippetje (of, haantje) ziet er verrukkelijk uit!
  Zo eenvoudig kan een heerlijke maaltijd zijn. Ik heb al heel lang geen kip meer gegeten. Misschien dat ik jouw suggestie hier deze week eens een keertje probeer.

  • Je haalt er toch wel heel veel vlees vanaf, maar minder dan van een dikke supermarkt-kip. Maar een haantje wordt ook niet zo heel dik, en het vlees is verder prima.

 3. Ik vind restjes vaak ook in de vriezer. Dan kan mijn man meenemen als hij avonddienst hebt. Deze kip zal precies goed genoeg zijn voor één maaltijd bij ons vijfen. Koopeenkip.nl daar ga ik ook even kijken.

 4. Dit ziet er echt super lekker uit! Ik ben zelf niet zo’n keukenprinses, maar zal dit recept eens subtiel aan mijn vriend laten zien 😉

 5. Hij ziet er lekker uit! Hij lijkt alleen nog zo erg op kip…. Dan schrik ik altijd een beetje terug. Zo’n hypocriet ben ik… Maar ik zou het best eens willen proberen.

  • Ja, maar dat is wel wat je eet. Je kijkt ook zo z’n nekje in en dan zie je de luchtpijp. Da’s even slikken, maar als je kip lekker vindt (en ik vind kip nou eenmaal lekker), dan wil ik wel weten of de kip ook een fijn leventje gehad heeft. Dit haantje had in de normale kip-industrie helemaal niet geleefd. En nu dus wel.
   .. of dat nou beter is of niet, dat is weer een andere vraag.
   Ik denk wel dat het goed is, dat je je bewust bent van wat je eet. En dan dus ook echt een keuze maakt.

 6. mmm, dat ziet er echt heerlijk uit! Kip vind ik zo’n lekker vlees :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *