Het V-vingertje: goedbedoeld, maar verkeerd-om

Kleine irritatie bij mij. Maar dames. Dames van puberleeftijd, dames van net na de puberleeftijd. Als je leuk op een foto staat hip te doen, met je vingertjes in een V-vormpje, doe het dan wel goed. Met de binnenkant van je hand naar de camera! Je duim zichtbaar, vingertjes fijn zichtbaar. Want doe je het andersom, dan is het een belediging: met de buitenkant van je hand, je duim en vingertjes naar binnen. Dus doe dat niet.

Goed: Victory!

sign_victory

De V van victorie of overwinning, dat is de V met de duimen naar buiten. Dit positieve teken is een teken van vrijheid, blijheid en victorie over van alles wat je maar wil. Het was een teken van hoop en overwinning in de Tweede Wereldoorlog, bijvoorbeeld. Doe dit dus als je aan wilt geven dat je iets overwonnen hebt. Je camera-angst, bijvoorbeeld. Of dat je best voor gek wil staan met een maffe muts op de ski piste. Of dat je blij bent weer heelhuids uit het zwembad te zijn gekomen. Victorie betekende in na de Tweede Wereldoorlog natuurlijk vrede. En daaruit is dan denk ik weer het idee van ‘peace’ van ontstaan, waar dit teken ook voor staat.

Minder goed: up yours!

sign_fuandprosper

De andere V, the forks, is een belediging. Zeker in Engeland. En helemaal als je je arm dan ook nog omhoog beweegt, alsof je die vingers ergens insteekt in de lucht. Hartstikke geinig om te doen, maar wees je ervan bewust wat je doet! Het is hetzelfde alsof je je middelvinger opsteekt naar iemand. Dit teken heeft ergens zijn oorsprong in een oorlog tussen de Engelsen en de Fransen, waarbij de Engelsen met hun longbow-bogen op lange afstand Fransen van de kasteelmuren schoten. Kreeg zo’n Franse soldaat dan een Engelsman te pakken, dan hakten ze dus hun twee boogfingers af: de wijsvinger en de middelvinger. Engelsen lieten dus graag aan de Fransen zien dat ze die vingers nog hadden, als een belediging en bedreiging. Zoiets herinner ik me. Het schijnt een broodje aap verhaal te zijn. Maar het is wel degelijk een beledigende beweging!

Echt niet doen: je tong tussen je gespreide vingers.

Dit is een teken dat cunnilingus betekend. Geloof ik. Hoe dan ook, niet doen. Het staat  dom, en je slaat echt een modderfiguur op een foto op Instagram.

En nu wil ik nooit meer domme foto’s zien die eigenlijk zeggen: fuck off.

6 reacties:

  1. Ik doe dat ook soms op de foto op de goede manier. 🙂 Veel Thaise mensen ook als teken van overwinning. Al lees ik hier op jouw artikel zou ik ook niet stoppen om af en toe twee vingers te steken op de foto. Niet om iemand te beledigen natuurlijk.

    • Als je maar weet wat je doet 🙂 In Engeland zou ik niet vrolijk met de ‘verkeerde’ twee-vingertjes gaan staan zwaaien. Tenzij je hetzelfde effect wilt als je middelvinger opsteken…

  2. Weer wat geleerd op de vroege ochtend, al gebruik ik het gebaar eigenlijk nooit. Maar nu gebruik ik het wel goed :-).

  3. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! 😉

    • I see what you did there 😛 Mocht je twee drankjes willen bestellen in een pub in Engeland, dan weet je ook wat je niet moet doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *