Poppenhuis verven

Bij het in elkaar zetten van het poppenhuis vroeg ik me af in welke volgorde ik de dingen zou doen. Ik las verschillende methodes. Eerst alles verven en behangen, en dan pas in elkaar zetten. Of juist eerst alles in elkaar zetten dan behangen en dan verven. Ik besloot om het weer even anders te doen. Eerst verven, dan in elkaar zetten en dan behangen en bekleden. Dat leek mij namelijk het meest logische. En je moet toch ergens beginnen.

Materiaal

Wat heb je nodig? Verf en kwasten. Omdat mijn poppenhuis van MDF is heb ik voor simpele hobby-acrylverf gekozen. Sommige sites zeggen dat je juist wel of juist niet moet schuren, maar omdat ik niet perse een supergladde afwerking zoek heb ik niet geschuurd. Ik heb wel speciaal kwasten aangeschaft voor dit verfwerkje.

dh04_paint2

De ramen worden aan de binnen en buitenkant wit, en het dak wordt rood. De rest van de buitenkant wordt beplakt met steentjespapier. Dit heb ik dus besteld, en daarom wilde ik ook alvast met het schilderen beginnen. Naast de ramen wil ik ook de deur en de trap schilderen of aflakken. De trap kan ik eventueel nog bekleden met papier met een houtpatroon. Omdat de trappen los staan in het huis kan ik deze voorlopig nog even laten staan. Ik begin met het schilderen van de voorpanelen.

Voor het schilderen gebruik ik acryl verf, gewoon goedkoop bij een hobbyshop gekocht. Okay, bij Xenos. Maar elke tube acryl verf is prima. Ik lak het af met vernis, dus dan wordt het beter beschermd. Het is wel een klusje, ik ben met de hele voorpui toch wel een uur of 4-5 bezig geweest. Maar het resultaat is leuk. Voor het dak gebruikte ik gewoon rode verf, en niks anders. Omdat het hout zelf wat verkleuringen heeft en het ook uit ‘losse tegels’ bestaat, geeft het een diepte effect. Daar heb ik niets extra’s aan effecten hoeven te doen. Onder het dak heb ik de randen grijs geverfd, en de rest van de ramen en de deur gewoon wit.

dh04_paint3

Daarna heb ik alvast een gedeelte van het huis in elkaar gezet, omdat ik op deze manier nog overal makkelijk bij kom. Het plafond ga ik met wit papier/behang beplakken, met mod podge. Ik denk dat dat het beste werkt, maar misschien kom ik daar wel op terug. Dat is het leuke: je moet gewoon dingen uitproberen! Zo weet ik ook dat ik bij een (eventueel) volgend huis wel de ramen eerst netjes glad schuur, want die zijn dus niet erg glad en netjes afgewerkt. Voor nu vind ik dit geen probleem, want dit is mijn test-huis.

Test-huis?

Ja. Want bij dit soort hobbies, waar je makkelijk fortuinen aan kunt uitgeven, wil ik wel eerst heel zeker weten dat ik dit allemaal leuk vind om te doen. Als ik na dit huis nog steeds kriebels heb, dan maak ik er nog een. Maar dan weet ik ook beter waar ik aan begin. En misschien is het hele project me toch teveel. Dan zal ik dus niet zo snel nog een keer een huis maken. Maar eerlijk gezegd, tot nu toe heb ik hier zoveel lol in, dan ik echt wel een tweede huisje ga maken.

dh04_feat_front1

Dit is tot nu toe het resultaat. Ik moet nog wel aflakken met vernis. Volgende stap is om het huis grotendeels in elkaar te zetten, en de plafonds behangen met papier in plaats van te schilderen.

12 reacties:

 1. Veel handiger inderdaad, om eerst te verven en dan pas in elkaar te zetten. Zodoende kun je veel makkelijker overal goed bij komen met je kwast. En dat lijkt mij toch wel belangrijk, gezien dit een zeer detaillistisch klusje is…
  We zullen dat poppenhuis vast stapje voor stapje vorm zien krijgen hier… Ben benieuwd!

 2. Wat gaaf! Het ziet er echt heel netjes uit! Wat fijn dat je het tot nu toe zo leuk vind. Ik ook, om je updates te zien :-).

  • Het is gewoon leuk om te zien hoe alles vorm krijgt. En natuurlijk is het leuk om te doen. Hoewel, de kat heeft al eens een bekertje water omgegooid. Gelukkig niet over het huis heen. Maar knutselen met huisdieren is een uitdaging 😛

 3. Wat onwijs leuk is dit toch, ik word helemaal blij van je huisje haha. Ik heb geen idee wat de slimste manier is, maar ik vind die van jou erg goed bedacht! Liefs.x

  • 😀 Leuk om te horen! Eh,… lezen! Ik heb ook al ontdekt dat ik de trappen er als laatste in ga zetten, want die staan anders heel erg in de weg.

 4. Wauw, wat wordt het mooi! Ik wil er zo wel intrekken!

 5. Wat leuk om te doen! Ben gek op poppenhuizen….Veel succes, het wordt vast een plaatje!

 6. Altijd leuk om bezig te zijn in wat je gelukkig maakt. Wat Sunny zegt zit wel wat in. Van dit test huis weet je nu al hoe je kunt verbeteren met het volgende huis. Het raam eerst netjes glad schuren, lijkt op een echte huis wel dit. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *