Rollercoaster Tycoon 3 en uitbreidingen

Rollercoaster Tycoon 3 pc spel

Pretparken! Achtbanen! Dure junkfood! Het is tijd voor Rollercoaster Tycoon! Drie! En dat is ondertussen al een vrij oude game voor op de computer. RCT3 kwam in 2004 uit. Ik had RCT en RCT2 al gespeeld, en heb altijd veel lol beleefd aan RCT3. Dus toen ik het mรฉt alle uitbreidingen op Steam kon aanschaffen, in een sale, deed ik dat meteen. Heerlijk. In dit spel bouw je je eigen achtbanen-park. Maar je kunt ook andere attracties neerzetten. En dan lopen er groepen poppetjes door je park, en die vinden dat leuk, of ze worden ziek van de extreme achtbanen. Of ze vliegen met karretje en al uit de achtbaan. Leuk!

game_rct_03
Achtbanen bouwen in Rollercoaster Tycoon 3

Net als The Sims, Zoo Tycoon en ThemeHospital is Rollercoaster Tycoon een simulatie-spel, waarin je het beheer van een heel themapark, of pretpark, op je schouders neemt. Dat begint met het bepalen van de entreeprijs, het aannemen of ontslaan van personeel, tot het bouwen van achtbanen, en het runnen van de winkeltjes. Gelukkig is het makkelijker dan het klinkt. Want je kunt het spel altijd pauzeren. Zo kun je  rustig alles doorlopen wat je wilt aanpassen.

Bouwen in Rollercoaster Tycoon 3

Het leukste en moeilijkste is het bouwen van achtbanen. Want achtbanen rijden op zwaartekracht, meestal. Dat betekent dat de karretjes omhoog worden getakeld en dan op het hoogste punt losgelaten worden om naar beneden te vallen. Gelukkig wel op een ‘baan’,  want anders ben je zo snel door je bezoekers heen. De truc is om op het juiste moment de baan omhoog te laten gaan, een bocht inbouwen en weer naar beneden te laten gaan. Want de karretjes moeten wel het eindstation halen en niet halverwege achteruit rijden, tegen een ander karretje aan. Ja, door dit spel ga je heel anders tegen achtbanen aan kijken.

game_rct_02
Niet nat worden in een waterattractie

Maar een mooi pretpark heeft niet alleen mooie attracties, maar ook leuke gebouwen, en bomen, en bloemen, en andere interessante dingen om naar te kijken. Je kunt hele gebouwen bouwen in Rollercoaster Tycoon 3: kastelen, wild-west-huizen, science fiction modules. Voor alles is een apart thema te kiezen. Daarnaast kun je ook verschillende bomen en bloemen planten, en wandelpaden aanleggen. Door je park mooi aan te kleden, blijven gasten langer rondhangen. En dan krijgen ze honger en dorst. Dus bouw je hamburger-winkeltjes, of verkoop je koffie en donuts. En dan moeten mensen naar het toilet, en daar kan je ook weer geld voor vragen! Want je inkomsten heb je nodig om nieuwe dingen te bouwen, en om nieuwe dingen uit te vinden.

In de achtbaan rijden

Wanneer je attractie of achtbaan af is, kun je er ook in rijden! Dit is een van mijn favoriete onderdelen, omdat ik van achtbanen hou, en het idee dat je in je eigen achtbaan rijdt is … geweldig. Natuurlijk is het niet hetzelfde als in een echte rollercoaster zitten. Maar het is wel leuk. Je kunt zo zien of je echt een spannende achtbaan hebt gebouwd, in plaats van alleen te kijken naar de cijfertjes die het spel genereert. Elke achtbaan krijgt namelijk een waardering gebaseerd op snelheid, en g-forces. En hoe beter die waardering is, hoe meer mensen in je achtbaan stappen.

game_rct_01
Best raar, een leeg achtbaan-karretje

Graphics van Rollercoaster Tycoon 3

De achtbanen zijn prachtig. De bomen en andere aankleding is ook mooi. De bomen bewegen zelfs in de wind. Maar de Peepz (je bezoekers) zijn wat … ouwerwets grof. Nog net niet zo blokkig als Minecraft figuurtjes, dus het is vast heel hip nu, die retrolook. Elke Peep is wel weer uniek, tot en met een naam. Ze zijn soms alleen, en soms in groepen. Ze zijn jong, oud, of tiener. Je kunt zelfs groepen andere namen geven, zodat je met je vrienden en familie door het park lijkt te lopen. Sommige Peeps zijn heel snel misselijk en kotsen dan op het wandelpad. Je schoonmakers maken dit dan weer schoon. En andere Peepz willen juist in achtbanen die extreem hard gaan. Je moet dus voor iedereen iets te doen hebben.

game_rct_04
Blokkig, maar grappige Peepz in Rollercoaster Tycoon 3

Ik vind de ‘retro graphics’ niet storend, maar dat komt omdat ik al jaren games speel en wel erger gezien heb. De originele sims bijvoorbeeld, die hadden geen gezichtsuitdrukkingen, en dat hebben de Peepz wel. Heel basis, maar het is er wel. Het is best leuk om iemand een beetje ziekjes in een karretje te zien zitten. Of juist heel enthousiast te zien springen als ze uit de achtbaan komen.

“Ik hou niet van bouwen”

Gelukkig is er ook een mogelijkheid om voorgebouwde achtbanen te plaatsen. Als het bouwen van achtbanen je te ingewikkeld lijkt, kun je kiezen uit verschillende modellen. Zo kun je je helemaal richten op het maken van winst. Of lol hebben. En in de Platinum editie, met de uitbreidingen, kun je ook zwembaden aanleggen. Of dierentuinen en aquaria. En wat dacht je van een simpel treintje om van de ene kant naar de andere kant van het park te komen? Dat is vrij simpel en makkelijk te doen. Maar het is ook leuk om de uitdaging aan te gaan om een goeie achtbaan te bouwen. Al met al ben ik dus na ruim tien jaar nog steeds blij met dit spel.

game_rct_05
Misselijk van het draaien en de limonade

RCT 3 Platinum is via Steam te koop.


15 reacties op “Rollercoaster Tycoon 3 en uitbreidingen”

 1. Dit is waarschijnlijk de enige achtbaan waaraan ik kan meedoen. In werkelijkheid word ik zo duizelig van een echte achtbaan. Dat ik geen stap meer zet in de achtbaan. ๐Ÿ˜‰

  • Ja, je moet er wel van houden. Gelukkig zijn er in het spel ook andere ritjes te maken. Bijvoorbeeld ook een kartbaan. En dat vind ik dan weer heel eng ๐Ÿ˜›

 2. Nu heb ik echt zin om mijn to do list voor vandaag aan de kant te gooien en heel de dag rct te spelen ๐Ÿ˜› zoveel goede herinneringen aan deze game!

  • Neee, je to-do lijst is veel te belangrijk! Bedenk maar dat je dan iets in het vooruitzicht hebt als je klaar bent ๐Ÿ™‚

 3. Ik speelde dit jaren geleden ook, zo’n leuk spel! De laatste nieuwe toen kon onze pc helaas niet aan. Sims speel ik nog steeds maar dan op mijn telefoon. Ik hou van dit soort spelletjes, vooral het bouw gedeelte ๐Ÿ™‚

  • Ik zal binnenkort ook eens aandacht besteden aan Tropico (4). Dat is een zomers bouwspel bij uitstek ๐Ÿ™‚

 4. ik houuud van dit spel <3 ik heb de allereerste versie pas gedownload, ook van Zootycoon. echt een nostalgia spel ๐Ÿ˜€ ik had een heel roze pretpark gebouwd en enorm veel bloemen XD zag er echt pretty uit, haha. binnenkort komt World trouwens ook uit ๐Ÿ™‚

  • Zoo tycoon heb ik zelfs op de oude DS ๐Ÿ™‚ Hartstikke leuk. Ken je ThemeHospital ook toevallig? Heeft wel een bepaald soort humor, maar draait ook om bouwen. En ja, ik wacht ook met spanning op RCT World ๐Ÿ™‚

 5. Dit is zo’n leuk spel!! Hier heb ik ook heel wat uren in zitten. Het zelf bouwen van achtbaan, vind ik ook niet zo leuk. Laat mij maar lekker de attracties kant en klaar neer zetten en de cijfers het groen in laten trekken.

  • Gelukkig zijn er ook voorgebouwde achtbanen ๐Ÿ™‚ Toch als je er een paar gebouwd hebt, wordt het steeds makkelijker. Ik vind vooral de wild mouse achtbanen leuk om te maken.

  • Daarom kan ik ook niet wachten tot RCT World, die als het goed is dit jaar uit komt! Dat mag er nog wel beter uitzien ๐Ÿ™‚

  • Stiekem is het heel educatief! Niet te hard zeggen, want dat wil geen tiener het meer spelen ๐Ÿ˜› En leuk voor jongens รฉn meisjes. Want het is best techinisch voor wie dat leuk vindt, maar je kunt je ook alleen maar richten op de inrichting van een park. Net wat je leuk vind. En het is niet gewelddadig, dus best veilig voor jongere spelers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *