Star Trek 2017 weer op tv

Star Trek bestaat al weer 50 jaar! En dat voor een tv serie die na 3 seizoenen gestopt werd. Ondertussen zijn er 5 series, 10 films, 2 alternate universe films, veel games, boeken en fan-made webfilms. En nu … Nu komt CBS met een nieuwe Star Trek serie die in 2017 wordt gepubliceerd. Want ‘uitzenden’ is een verkeerde term als je het hebt over digitale distributie binnen On-Demand services. Je vraagt je misschien wel af: is dit nodig, en waarom is Dae eigenlijk zo gek op Star Trek? Of misschien niet, en dan mag je ook gewoon wachten op een volgend berichtje.

Een korte teaser en wat summiere informatie op een wiki-pagina. Dat is wat we nu hebben. De zoon van Gene Roddenberry is een van de producers, en Gene Roddenberry had Star Trek oorspronkelijk bedacht in de jaren 60. Dat was de tijd dat ruimtereizen steeds dichterbij leken te komen, en een tv serie over een ruimteschip leek dan ook als geroepen te komen. Het idee was dat het menselijk ras de aarde uiteindelijk zou gaan verlaten, omdat we in ons hart verkenners zijn. We willen altijd zien wat er rond de volgende bocht is, of wat er achter die berg ligt. Of aan de andere kant van de oceaan. Niet iedereen, natuurlijk. Maar bij een deel van de mensen zit dat wel in de genen. Het ruimteschip in de serie verkende het onbekende. En de bemanning moest zich maar zien te redden, ver van de veilige haven van de aarde. Als je met een klein groepje reist in een redelijk klein schip, moet je dus vooral op je diplomatieke kant steunen. Want je wilt natuurlijk geen intergalactische oorlog beginnen.

Maar dat dat juist heel moeilijk is, dat liet de serie zien. En door de dilemma’s die in de afleveringen naar voren kwamen, kon je ook zien hoe we dat nu, of toen, oplosten in gelijke situaties op onze planeet. Bijvoorbeeld hoe we met mensen omgaan die anders zijn, of dat tradities van een andere cultuur botsen met je eigen ideeën. En in hoeverre is het okay dat je je eigen normen en waarden oplegt aan een ander? En welke kant kies je in een conflict waar je niet direct bij betrokken bent? Maar vooral: hoe zoek je de overeenkomsten op, in plaats van de verschillen? De serie was redelijk populair, maar bij een beperkte groep kijkers. En het was pas tijdens de herhalingen dat een grotere groep de serie ontdekte, waarschijnlijk omdat het op een ander tijdstip werd uitgezonden.

tv_stds990s

Vooral studenten vonden de serie inspirerend. Ook vanwege de fictieve technologie. Veel wetenschappers en uitvinders hebben toch geprobeerd om de bedachte technologie naar de werkelijkheid te vertalen. Zoals openschuivende deuren. In de serie stonden er mensen achter de decors om de deuren open en dicht te schuiven als de acteur er doorheen wilde lopen. Dat ging wel eens mis en daar zijn dan leuke bloopers van. En wat dacht je van de communicators? Die lijken verdacht veel op oude openklappende mobiele telefoons. Sterker nog, ik zie vaak genoeg mensen in hun telefoon praten zoals Kirk dat deed: de telefoon voor je mond houden en de spreker op speaker stand. Diskettes, tablets, computers, laptops! Er is wel heel veel terug te leiden naar deze serie. Je moet vernieuwing ook wel eerst kunnen bedenken voor je het uitvindt.

Maar waarom vind ik Star Trek nou zo leuk? Vanwege de verhalen. In elke aflevering, goed of slecht, zit vaak een interessante vraag of dilemma. Of het is gewoon spannend. Of grappig. Neem de aflevering waarin Quark, een alien Ferengi, met zijn broer een neefje op één of andere manier terugreizen door de tijd en terecht komen in … Roswell. Waar hun schip in beslag wordt genomen door het Amerikaanse leger, en de drie buitenaardse wezens worden ondervraagd. Roswell is natuurlijk de plek waar naar geruchten een UFO is neergestort. Wat als dat deze drie personages waren geweest? Ferengi zijn uit op het verzamelen van rijkdom en kijken eigenlijk een beetje neer op mensen. Het levert grappige momenten op, maar ook de vraag: wat als dit echt zou gebeuren, dat er drie clueless aliens op aarde landen, en hoe ze dan behandeld zouden kunnen worden? En is dat iets goeds of iets slechts? Als er op een moment gedreigd wordt om één van hen te ontleden, om er achter te komen wat ze zijn, dan ben je als kijker er ook bij betrokken, omdat je de personages al zo goed kent.

tv_sttng80s

Als je nog nooit Star Trek gezien hebt, dan is Star Trek: The Next Generation wel een goed beginpunt. Het is wel heel erg jaren 80, zie ik achteraf. Maar het is luchtig, kleurrijk en het ziet er nog steeds strak uit. En ja, dat is Whoopi Goldberg, die ook een groot Star Trek fan is. En inderdaad: oude Professor Xavier. Je moet wel even door een deel van het eerste seizoen heen, waar ze nog hun ‘stride’ moeten vinde. De acteurs passen nog niet in de personages, zogezegd, maar ergens na de eerste helft van het seizoen klikt het ineens. De toon is gevonden en de personages komen echt tot leven. Het leuke, maar ook frustrerende, is, dat Roddenberry nooit wilde dat er onderling bij de bemanning spanningen waren. Alle conflicten moesten van buitenaf komen. Het voordeel is, dat je eigenlijk alle personages alleen maar aardig kunt vinden. Het nadeel is, dat iedereen bijna onnatuurlijk goed met elkaar overweg kan. Toegegeven, dat is soms juist ook wel fijn, omdat het misschien wel je ideaalbeeld is van hoe mensen met elkaar om moeten gaan.

De nieuwe serie lijkt misschien overdreven. Na Star Trek TOS, TNG, DS9, VOY, en ENT zou je kunnen denken dat alles wel al verteld is. Maar je kunt een verhaal van zoveel kanten belichten, dat ik denk dat er nog eindeloos veel verhalen te vertellen zijn over het Star Trek universum. Ik hou me dan ook verre van allerlei fansites die nu al speculeren over wat er wel of niet zou kunnen gebeuren in de serie. Ik wil zelf mijn eigen mening vormen, en ik wacht dan dus ook, lichtelijk gespannen en vol verwachting, tot ik de afleveringen zelf kan zien. Want als het aan de mensen ligt die erbij betrokken zijn, kan dit wel weer eens écht Star Trek worden.

17 reacties:

 1. Leuk dat ze al 50 jaar bestaan. Ik kijk nog nooit Star Trek al ken ik hem van naam. Fijn dat je zoveel plezier beleeft van de series of is dat gewoon spannend. Of grappig of leuk een aflevering is. Waarom ook weer niet. Ik kan ook helemaal opgaan in mijn favoriete programma.

  • Ik kijk natuurlijk wel meer series, maar Star Trek is gewoon erg bijzonder, voor ons. Zonder Star Trek had ik mijn gozer nooit leren kennen. Ik heb dus best wel wat te danken aan de serie 😉

 2. Weet je dat ik nog nooit één enkele film van Star Trek gezien heb? Misschien moet ik er maar eens een beginnetje mee maken en eens kijken of ze ‘The Next Generation’ hebben in de bieb. (Zal vast wel!)

  • Ik weet ook niet of de films een goed beginpunt zijn, hoor. Als je met de serie van The Next Generation begint, is dat een prima begin. Het is ook stiekem erg jaren 80 😉

 3. Wauw, dat is een hele tijd joh! Het hele Star Trek gebeuren is aan me voorbij gegaan, heb er nog nooit iets van gezien. Liefs.x

  • Het is in Nederland ook niet echt uitgezonden. Ik heb alle series altijd via BBC gevolgd. Science fiction doet enorm weinig in Nederland.

 4. 50! Wauw – toch knap!

  Ik heb het wel wat gevolgd vroeger, maar zeker niet fanatiek.
  Ik denk wel met wat ze nu kunnen van special effects en zo dat er nog wat extra kan toegevoegd worden.

  • Ze hebben de originele serie overigens wel ‘herbewerkt’ uitgebracht op bluray. Met ‘nieuwe SFX’. Was geen echt succes. De lol is juist ook dat men met weinig middelen toch leuke effects neerzette. Uiteindelijk gaat het om het verhaal voor mij.

 5. Dan moet je wel helemaal blij zijn als fan met nieuwe afleveringen. Hopelijk vind je ze leuk. Ik ben zelf niet zo’n fan :-).

  • Nou, Star Trek fans zijn best picky… We zijn heeel kritisch. Star Trek Enterprise werd bijvoorbeeld helemaal afgebrand door een groot deel van de fans. Maar achteraf was het wel een ontzetten goeie serie. Je wil niet weten wat de interne ruzies zijn tussen star trek fans: is Deep Space Nine beter of slechter dan Voyager? En is Picard de ultieme kapitein of is dat tocjh Kirk? 😛

 6. Oh, ik had nog niet gehoord dat er een nieuwe serie zou zijn. Leuk!

  Ik keek vroeger wel eens naar The Next Generation toen ik nog een stuk jonger was, maar meestal kwam de tijd niet zo goed uit omdat we dan net gingen eten. Later keek ik graag naar Voyager (waar ik nu ook de eerste 2 seizoenen van heb) al vond ik de latere seizoenen wel iets leuker met de borg (althans in mijn herinneringen). Ik heb ook nog Enterprise gezien toen die in dezelfde blok werd uitgezonden als Stargate and Battlestar Galactica een aantal jaar geleden.

  Ik heb ook wel stukjes gezien van de originele films maar niet allemaal helemaal. Meestal laten ze die weer laat zien, en tegenwoordig lig ik dan al te pitten, haha. Toch wil ik ze nog wel zien, dus misschien dat ik ze dan toch maar eens op dvd moet scoren.

  • Ik ben zo’n type… Ik heb ze eerst allemaal op video gehad en nu dus op dvd. Dus ik stap vast binnenkort wel over op een boxset van de films op bluray 😛 Mocht het zover komen, dan geef ik je wel een seintje. Want dan heb ik dus een boxset over.

 7. Ik heb geloof ik een beetje onder een steen geleefd, want ik wist nog niet dat er een nieuwe serie ging komen! Super leuk 😀

 8. Pingback:Okay, Netflix, je hebt me - Tuxedo Cat

 9. Pingback:Volwassenheid 1.2: 12 vragen over adulting met antwoord - Tuxedo Cat

 10. Pingback:Serie-tip: The Toys That Made Us - Tuxedo Cat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *