Bookshelf Tour: The Lost Shelf

Soms heb je een plank waar eigenlijk niks echt bij elkaar hoort. Ik noem deze Bookshelf Tour: The Lost Shelf. Er staat wat Nederlandse literatuur, wat fantasy, science fiction en poëzie. Oh, en ook horror. Echt een plank waar ik alles gewoon even ingemikt heb, tot ik tijd heb om alles weer uit te zoeken. Bij de laatste telling zaten we op 583! En hoeveel boeken kan ik er op deze plank bijtellen?

booktour26_scifant

Skeleton Crew van Stephen King is een collectie korte verhalen. En korte verhalen doet King heel erg goed. Daarnaast twee Dragon Age boeken, geschreven door de de schrijver die ook verantwoordelijk was voor de verhaallijn van het computerspel Dragon Age: Origins. Daar moet ik ook eens een berichtje aan wijden, want ik viel hard voor Alistair. Normaal zijn boeken gebaseerd op games niet zo goed, maar deze kunnen er echt mee door. Dan Blue Mars en Green Mars, de laatste twee delen uit de Mars-trilogie van Kim Stanley Robinson. De eerste heet Red Mars en die ben ik aan het herlezen. Even verderop zie je Shaman staan, van dezelfde schrijver. Dat boek is echt een aanrader. Het gaat over een jongeman in de prehistorie, die met zijn stam probeert te overleven in een harde wereld. Een beetje zoals sommige apocalyptische boeken ook over overleven gaan. Maar dan zonder enige echte technologie.

Dat K.J. Parker één van mijn favoriete schrijvers is heb ik al vaak gezegd. De eerste trilogie die ik van hem las was The Engineer Trilogy. Echt een verfrissende schrijfstijl en leuke plot-twists. Die zie je ook terug in de one-off The Company. Shadow is het eerste deel uit alweer een trilogie. Ik moet nodig de andere twee delen aanschaffen. Dan een roman van Richard Powers, ook een van mijn favoriete schrijvers. Generosity heb ik nog niet helemaal uit, en gaat dan ook mee op vakantie dit jaar, want ik moet hier even rustig voor zitten. Daarnaast de eerste drie delen over Elric of Melniboné. Elric is cool. Echte sword and sorcery, maar vreselijk knap geschreven. 15 boeken zover.

booktour27_ecclectic

IT van Stephen King is misschien wel het engste boek wat ik als 15-jarige las. Tot de laatste paar hoofdstukken zat ik te griezelen dat het een lust was. Maar, zoals bij veel King plots, was het einde een beetje … over de top. Op deze plank staan ook boeken van China Mieville, alweer één van mijn favoriete schrijvers. Zijn stijl is … uniek. Ik kan het niet beschrijven. Het ligt tussen literatuur, fantasy en science fiction in, met een vleugje magisch realisme. Als dat je wel intrigeert, begin dan met de verhalenbundel Looking for Jake and Other Stories. Raymond E. Feist is een prima schrijver voor jonge fantasyliefhebbers. Vanaf een jaar of 14, bedoel ik dan. Magician is subliem. Aan The Chosen van Ricardo Pinto heb ik hele goeie herinneringen, maar toen ik het vervolg las was ik diep teleurgesteld. Voor mij een eendagsvlieg. Dan staat er op deze plank nog een bundel met gedichten en proza van Percy Byssche Shelley (je weet wel, de man van Mary Shelley die Frankenstein schreef). Shelley is natuurlijk het bekendst van Ozymandias.

Ja, je vindt van alles op YouTube. Maar ook nog op deze plank is een klein leuk boekje met de Sonnetten van Shakespeare, Arthurian Romances van Chretien de Troyes, Paradise Lost van Milton en The Golden Treasure of English Songs and Lyrics (geen popliedjes, maar gedichten en rijmpjes uit de geschiedenis van de Engelse literatuur.). In totaal 12 boeken erbij.

Okay, dat was laag 1. Maar wat zit er achter deze boeken?

booktour28_secondlayer

Boy van Bernlef. Bernlef is alweer één van mijn favoriete schrijvers. Ik begin toch een thema te ontdekken op deze plank. Daarnaast Arthur Japin’s Een Schitterend Gebrek. En Herman Francke’s De Verbeelding. Prima schoolliteratuurboeken, alledrie. Boy is de leukste, natuurlijk. Maar ook Thomas Lieske’s Franklin is erg leuk en geschikt voor de schoolleeslijst! De twee kleine boekjes die er tussen gepropt staan zijn Wim Gijssens korte verhaal en een boekje met de achtergronden van de serie Dune van Frank Herbert. Die serie staat op een andere plank. Dan twee boeken van Gail Z. Martin. Ik kon daar maar niet echt in komen. Misschien nog eens proberen, want ze zijn me wel aanbevolen. Lady of Hay is eigenlijk een simpel romannetje, waarin de hoofdpersoon zich beseft dat ze de reincarnatie is van een middeleeuwse dame. En nog een Stephen King boek: Rose Madder. In deze periode ging King steeds beter en literairder schrijven. Dat had hij zelf misschien nog niet eens zo erg door.  Krondor: The Betrayal was Feist’s boek dat samen met een computergame de wereld in kwam. Vond ik iets te licht. The Fifth Ring van Mitchell Graham was aardig, maar niet denderend, staat me bij. En dan David Eddings. Ik heb redelijk wat van zijn (hun) werk, maar ben er niet echt een fan van. Dat zijn nog eens 14 boeken.

booktour29_secondlayer2

David Eddings dus. The Ruby Knight staat me bij als een boek waar ik wel van genoten heb. Volgens mij horen die in dezelfde trilogie als The Shining Ones en Domes of Fire. Daaronder een prequel van Dune, geschreven door de zoon van de overleden schrijver daarvan. Ook niet echt mijn ding. En dan iets heel obscuurs wat best wel goed was: The Kar-Chee Reign: Rogue Dragon. Die moet ik binnenkort weer eens herlezen. Dan twee Guild Wars (2) boeken. Man. Nee. Het is dat eentje ervan Edge of Destiny heette, en zo heette onze allereerste RPG ook. Maar nee. Bar-slecht. Het spel is veel leuker. Maar daaronder weer drie boeken van één van mijn … inderdaad. Mercedes Lackey is een hele fijne schrijfster. Winds of Fate hoort volgens mij bij een serie, maar die staat hier verder niet bij.  I Am Number Four heb ik nooit uit kunnen lezen. Ik vond het bar-slecht. Swiftly is een boek gebaseerd op schrijfsels van Swift. Maar dan met een Steampunk twist. En die hele hoge stapel is een hele serie, incompleet, van Terry Goodkind. Er is een tv serie van gemaakt, min of meer gebaseerd op deze boeken, Legend of the Seeker. Ik vraag me af of de torture scenes en heavy BDSM er ook in zit. Vast niet. Leuke serie, tot boek 5 of 6. Daarna gaat het bergafwaarts. En bovenop Lady of Hay lag nog The Vampire van Tom Holland. Over het idee dat Byron een vampier zou kunnen zijn geweest. Dus nog 20 boeken er bij.

booktour29a_lostbook

En hier is Red Mars. Plus 1. In totaal op deze plank: 62 boeken. En dat opgeteld bij 583 is … 645! Ruddy hell. Maar ik kan hier toch zeker één boek van de plank halen en bookcrossen. Dus. Bizar he? Laat dit een waarschuwing zijn voor al die twintigers die nu hun collectie aan het aanleggen zijn. Het kan hiertoe leiden. En … ik vind het niet erg 🙂

4 reacties:

  1. Wow, 645! Dat ga ik echt niet halen hoor :-). Ik hou ook van een nette boekenkast met veel dezelfde kaften. Dat hielt me vroeger tegen een boek te kopen ;-). Dus ik kocht vaak series.

    • Ik heb ook veel boeken met dezelfde kaft (zie mijn Penguin boeken). Dat waren geen series. Mijn enige criterium was of ik het wilde of moest lezen. En met een literatuurstudie ontkom je er niet aan toch heel wat literatuur aan te schaffen. .. Ik vind het niet erg hoor 😉

  2. I Am Number Four serie werd alleen maar slechter, dus wees blij dat je die niet hebt uitgelezen. 😉

  3. Wauw, wat een mega aantal boeken, je kunt een privé bibliotheek oprichten ;). Hier heb ik al amper de ruimte om de boeken kwijt te kunnen die ik al heb. Laatst zat ik er over na te denken om wat boeken te schenken aan van die gratis boekenplanken in Amsterdam. Dan hebben andere mensen er nog wat aan en hier ruimt het weer wat op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *