Gourmet Recipe Manager

Boodschappen doen is handiger met een lijstje, maar hoe vaak ga je nou echt even zitten en loop je de kasten na om te kijken wat je moet halen? Juist: bijna nooit. Ik weet vaak wel ongeveer wat er in de kast staat, maar dan nog zie je dingen over het hoofd. En dan heb je nog bepaalde recepten die je graag maakt, maar waarbij je een hele waslijst van ingrediënten moet onthouden. Dus heb ik daar wat op gevonden. Ik heb een programmaatje waarmee ik receptjes kan bewaren én kan gebruiken om boodschappenlijstjes mee te printen!

Ja, er is vast een app voor. Maar ik heb geen smartphone en ik neem graag een papieren lijstje mee naar de winkels. Oldskool. Gourmet Recipe Manager is het tweede programma wat ik gebruik om recepten op te slaan én om makkelijk een boodschappenlijstje te maken, gebaseerd op wat we die week eten. Gourmet Recipe Manager is een programma geschreven in de programmeertaal Python. Deze taal moet wel op je pc aanwezig zijn, anders werkt het programma niet. Zie ook de Gourmet Recipe Manager overzicht pagina.

Hoe werkt het?

food_grm_1

Eerst moet je een aantal recepten invoeren, en dat gaat heel makkelijk. Heb je namelijk al een recept gevonden online, kopieer dan de ingrediëntenlijst met control+c (copy). Dan gebruik je de knop ‘Paste Ingredients’ en voila: in één keer staan alle ingrediënten in je receptenkaart! Dat kun je ook doen met de rest van het recept. Onder ‘Description geef je aan wat de naam van het recept is, en wat voor maaltijd het is. Je kunt zelfs een url en een foto toevoegen. Je kunt hier ook aangeven voor hoeveel personen of porties het recept bedoelt is. Let op: dit is dan weer heel handig met het maken van het boodschappenlijstje!

food_grm_2

Boodschappenlijstje maken

Als je dus een paar recepten hebt, en je wilt daarvan een lijstje genereren, voeg je ze toe aan je boodschappenlijst ‘Add to Shopping List’. Je krijgt dan de vraag: voor hoeveel personen of porties, of stuks? Dus is je recept gebaseerd op 4 personen, maar kook je dit keer maar voor 2, dan kun je hier aangeven dat je ook maar ingrediënten voor 2 nodig hebt! Of andersom natuurlijk. Zo voeg je alle recepten toe die je wilt. Maar misschien wil je wel wat ingredienten van je lijst halen, omdat je ze in voorraad hebt. Dan gebruik je de knop ‘Move to Pantry’, zodat dit niet wordt uitgeprint bij je lijstje. En zo kun je ook nog dingen toevoegen met Add Items.

food_grm_3

Je kunt je lijstje uitprinten, maar ook opslaan. En natuurlijk kun je ook de receptkaarten uitprinten, om in de keuken te gebruiken. Ik ben er erg blij mee. Het is heel gebruiksvriendelijk en het is gratis.

Download Gourmet Recipe Manager hier.

Recipe Center 6.0

Ik gebruikte eerst het oudere programma Recipe Center. Maar dat was wat omslachtiger en maakte niet zo heel erg overzichtelijke lijstjes of recepten. Maar ook dat is een prima programma om te gebruiken voor je boodschappenlijstjes. Het grote voordeel van Recipe Center is dat je verschillende basislijstjes kunt aanmaken die je dan per week aanpast met de recepten die je nodig hebt. Dit programma is ook gratis.

9 reacties:

 1. Ik loop ook altijd te hanessen met het bijhouden van mijn voorraadkast en boodschappenlijst. Ik gebruikte vroeger wel een app, maar ben het met je eens dat een papieren lijst een stuk makkelijker werkt.

  Ik ga denk eens een snuffelen bij de Gourmet Recipe Manager 🙂

  • Wat ik echt makklijk vind is dat ik niet meer apart een recept erbij moet halen om te checken of ik nou wel of geen slagroom/creme fraiche nodig heb. Gewoon het recept selecteren en het lijstje wordt aangevuld. Ideaal voor mij.

 2. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik elke week de voorraadkast doorloop. Maar ik schrijf het ook meteen op als er iets op is.
  Mijn mobiel gebruik ik ook niet als ik ga winkelen, gewoon een simpel papieren briefje. De app ziet er handig uit, maar ik denk dat mijn voorkeur toch blijft bij het zelf opschrijven.

  • Wat ook wel helpt is een lijstje op de koelkast hangen. Maar dan moet wél iedereen opschrijven als er iets op gaat … (R. is niet zi handig daarin). Dit is ook geen app, hoor. Dit is een computer programma dat lijstjes op papier uitprint. Handgeschreven lijstjes worden niet altijd goed ontcijfert :X

 3. In dat geval in ben echt ouderwets, ik schrijf gewoon op papier, geen computerprogramma, geen app. Op mobiel vind ik al te veel. 😉 Ik zit genoeg achter de pc voor de blog, vind ik. 🙂

  • Het helpt wel je handschrift mooi te houden. Mijn handschrift is echt achteruitgegaan (Zie vorige reactie). Dus uitprinten betekent dat we ook thuiskomen met wat we nodig hebben. Niet wat R. ontcijfert heeft. ‘Carlsberg bier’ als er ‘kattenbakgrind’ staat, bijvoorbeeld. 😉

 4. Ik heb een tijdlang een app gebruik “outofmilk”, dat was zooooo handig en nu weet ik niet waarom ik daar dan mee gestopt ben?

  Ik ben niet zo goed in lijstjes bijhouden? ’t is dat misschien?

 5. Wij maken een papieren lijstje als we gaan. En eerlijk is eerlijk het lijst is nooit compleet ;-).

 6. Handig zo’n boodschappenplanner!
  Nu je het hierover hebt, realiseer ik me ineens dat ik nooit meer een boodschappenlijstje meeneem naar de supermarkt. Ik heb meestal niet zo veel nodig aan boodschappen dat ik het niet kan onthouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *