Way back: onze platenspeler

Een update! We hebben een platenspeler. Voor langspeelplaten dus. En ook al aardig wat platen, dankzij verschillende ‘anniversaries’, verjaardagen en … gewoon omdat we toevallig in Amsterdam kwamen. 4 jaar terug zette ik met een zucht mijn curver box met mijn overgebleven collectie platen aan de kant van de weg, op de avond van onze verhuizing. Een live album van The Jacksons. Mijn Efteling-sprookjesplaat. Tracy Chapman. Platen van Prince, die ik dubbel had op CD. Verzamelplaten uit de jaren 70 en 80. Want we hadden toch geen platenspeler. Waarom iedere keer die relikwieën meeslepen?

music_player

Juist. Net toen ik dacht dat vinyl echt dood was, begon het weer terug te komen. De laatste jaren is het weer makkelijker om aan platen te komen. Niet alleen tweedehands, maar ook nieuwe platen of heruitgaven. En eigenlijk, eigenlijk miste ik het geluid van vinyl platen wel. Het ritueel van een plaat opzetten, de naald laten zakken en dan na 15-20 minuten muziek de plaat omdraaien. Het aanklikken van een liedje om te streamen en zelfs het opzetten van een CD haalt het er niet bij. En het geluid? Was het mijn nostalgisch geheugen waarin de muziek uit mijn jongere jaren zoveel beter klonk?

Alle argumenten die destijds werden aangedragen om vooral over te stappen op CD’s kwamen weer even terug. En werden te licht bevonden. CD’s onverwoestbaar? Nee, net zo kwetsbaar als vinyl. ‘Je hoort het toch niet’ of ‘CD’s klinken helderder’, ook onzin. Vinyl is dieper, warmer, en zeker niet minder helder. R. moest wel overtuigd worden. Want geloof het of niet: R. heeft nooit eerder een platenspeler gehad. En hij is helemaal gewend aan streamen of muziek afspelen als downloads op zijn telefoon. Da’s gemakkelijk. Om het goed te testen, bestelden we meteen een plaat die hij uitermate goed kende als digitale download. Hij zou het dan kunnen vergelijken.

music_turning

Maar de platenspeler arriveerde eerder dan de platen. Dus de avond voor de speler geleverd zou worden, gingen we naar Amsterdam om bij Concerto (natuurlijk) allebei een plaat uit te zoeken. Maar dat is moeilijk. Ten eerste was het een raar gevoel om weer door platenbakken te kijken, iets wat ik voor het laatst in de jaren 90 deed, denk ik. Ten tweede ben ik al tien jaar veel minder met muziek bezig, dus was alles nieuw voor me. Die combinatie was raar, maar leuk. Maar daar sta je dan. Tussen nieuw uitgekomen albums en heruitgaven van oude platen, die ik al eens eerder had gekocht. Toch maar Purple Rain? Of iets wat ik gemist heb op vinyl, maar wel op CD heb? Daft Punk, of zou dat nou net niet goed klinken op vinyl?

Uiteindelijk koos ik voor een dubbelalbum van Joss Stone. En R. koos voor een album van Johnny Cash. Maar omdat ik een dubbelalbum had, vonden we dat hij er nog eentje moest uitzoeken. Hij koos toen Aphex Twin, wat ik ook wel lekkere muziek vind. Met drie albums, die heel verschillend zijn, moesten we het wel een tijdje redden. Oh ja, en die andere plaat zou nog laten bezorgd worden, dus dan zouden we met 4 platen een mooie start maken.

music_cashalbums

De eerste avond dat we plaatjes konden draaien was R. laat thuis en we waren allebei ook een beetje moe. Maar ook al was het laat, we hebben de platenspeler geïnstalleerd en aangesloten, en toen mocht R. als eerste zijn Cash album draaien. Ik moest alles uitleggen. Nee, de arm zit vast met een haakje. Je moet de arm wel eerst omhoog doen. En dan langzaam, VOORZICHTIG!, de naald laten zakken op het begin van de plaat. Die donkere lijnen, dat zijn de ‘lege’ stukken tussen de songs. Want je kunt niet zomaar naar de volgende track skippen. Oh nee? Nee.

En toen onderuitgezakt op de bank, met een biertje, luisteren naar Johnny Cash. En het was goed.

Ondertussen is onze collectie platen harder aan het groeien dan verwacht. Maar dat komt omdat we allebei echt weer genieten van muziek. Gelukkig zit er een stofkap op de speler, want M. wilde al een keer op de draaiende plaat stappen. We doen die kap nu dus wel steeds dicht om dat te voorkomen. M. zit ook liever bij R. op schoot als er muziek aanstaat.

(Op dit moment denk ik dat ik voorlopig één keer per week post, waarschijnlijk op maandag. Dan weet je ook waar je aan toe bent. Was wel lekker, even twee weekjes niks. Maar ik ben er weer een beetje.)

24 reacties:

 1. Het komt weer helemaal terug nietwaar: lp’s draaien. Sterker, het is alweer helemaal terug. Hier nog wel lp’s van vroeger, maar geen platenspeler.

 2. Mijn dochter vroeg laatst om een platenspeler, lekker vintage ofzo 😉 Ik heb ook een aantal jaren geleden met pijn in mijn hart tijdens een verhuizing al mijn platen weggedaan :/

  • Ik denk dat jouw dochter best nog wel leuk zou kunnen luisteren naar jaren 80 muziek bijvoorbeeld. Of de soundtrack van Grease, die ik ook had …. Ik voel me echt zo stom dat ik ze heb weggedaan! Maar het leuke is dat er nu ook weer betaalbare platenspelers zijn, met een gemiddelde kwaliteit. Dus wel het vintage gevoel, en ook geen slechte kwaliteit. Toen ik mijn platen wegdeed had je alleen nog maar echt dure platenspelers voor de verzamelaar.

 3. Een poos geleden had ik er ook zo’n spijt van dat ik ooit al mijn LP’s had weggedaan. Platenspelers kun je nergens meer krijgen, dus ik zag de zin er niet van in om die LP’s te bewaren. Mijn platenspeler had het intussen begeven.
  Een aantal jaar geleden vond ik bij de kringloop een platenspeler voor een tientje. Die heb ik natuurlijk meteen meegenomen + ook een aantal LP’s voor een kwartje per stuk. Héél erg leuk vind ik het om weer gezellig ouderwets naar die kleine haperingetjes, krasjes en stofjes op dat vinyl te kunnen luisteren!

  • Ja, het zijn die stofjes en krasjes en het ruizen die het extra oomph geven. Maar inderddad, voor een 10 een tweedehands, daar val je je geen buil aan.

 4. Tof! Ik heb het idee dat ze steeds zeldzamer worden, dus wees er maar zuinig op. Lijkt me lastig om LP’s te kopen, ik zou niet weten wat ik zou moeten kiezen, dat heb ik ook al met cd’s haha.

  • Het is nu juist echt weer makkelijker om platen te kopen en platenspelers. Ze zijn er weer in allerlei prijsklassen. En zelfs bij Flying Tiger zag ik LP’s.

 5. Mijn moeder heeft ook een platenspeler. Ik ben nog niet overtuigd ;-).

  • Mijn gozer vindt het wel heel leuk, maar … hij zegt ook niet meteen dat het ‘beter’ klinkt. Ik wel. We hebben geen echte hifi platenspeler, maar ik heb al geen cd meer gedraaid.

 6. Zoveel je zelf wil en goed vindt toch!

  Wij hebben geen platenspeler, mijn schoonbroer wel en een mega collectie elpee’s

  • Als ik er aan denk hoeveel platen ook mijn ouders uiteindelijk hebben weggegooid :S We hadden een geweldige collectie kunnen hebben… Maar ja. Er is gelukkig ook genoeg nieuws op LP gebied.

 7. Johnny Cash is geweldig! Een platenspeler hebben we helaas niet, maar ik zou het wel graag willen hebben.

 8. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog weinig een platenspeler heb gehoord. Daar ben ik dan weer net iets te jong voor denk ik. Al had mijn moeder er nog wel jaren een zitten op zo’n oude muziek toren.

  Maar in bepaalde winkels zie je platen inderdaad wel weer wat terug komen.

  • Ja, daar komt het leeftijdsverschil bij kijken. Mijn gozer heeft dus ook nooit een platenspeler gehad, ook niet thuis bij zijn moeder. Ik ben ouder en ik had wel een platenspeler, en misschien dat ik er daarom ook wat nostalgischer over ben.

 9. Wat leuk zeg! Mijn moeder kwam er laatst toevallig een tegen op zolder en was er helemaal door gefascineerd! Liefs.x

 10. Prachtig zo’n platenspeler. Dat straalt ook veel meer gezelligheid uit dan zo’n stomme cd speler vind ik. En ik houd van Johnny Cash : )

 11. Gaaf, gaaf, gaaf. Wij hadden vroeger een platenspeler en thuis werden er veel platen afgedraaid. Dat authentieke geluid blijft fantastisch. Ik snap heel goed waarom je er weer één in huis hebt gehaald. En Johnny Cash is cool.

 12. Drie jaar geleden, na een hele lange tijd moest (vanwege verhuizing) de zolder leeg gehaald worden en daar kwamen ineens dozen vol met lp’s tevoorschijn! Twintig jaar niets mee gedaan….en dus kwam het dilemma, wat doen we met al die lp’s? Uiteindelijk hebben we ze gewoonweg op de stort gegooid. Nu….wat een spijt hebben we ervan gekregen! Maar ja, als je echt alles moet gaan bewaren in je leven omdat het misschien ooit wat waard wordt oid….tja, dan is het eind zoek!

 13. Geweldige aankoop! Zelf kocht ik een paar maanden geleden een platenspeler. Heerlijk om de oude platen van mijn ouders te ontdekken op zolder. Inmiddels heb ik zelf natuurlijk ook al wat platen aangeschaft. Heel veel plezier met jullie platenspeler!

 14. Zo nu en dan kom ik even kijken maar nee…helaas…nog steeds niet…ik wacht geduldig af 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *