Tropico 5

Tropico 5, een pc simulatie spel

Wat denk je dat mijn meestgespeelde game was tijdens de late winterperiode met vorst? Tropico 5. Er is niks heerlijkers dan met koud weer, of met warm weer, of met somber weer, een computergame te spelen met zonnige stranden, zomerse muziek en de mogelijkheid om als el Presidente je eiland te mogen besturen. Tropico 5 is niet zo heel erg nieuw, maar nog steeds één van mijn favorite spelletjes. Alles komt samen: een leuke sim-game met bouwelementen waarbij je scenario’s kunt uitspelen of in een sandbox-game aan de slag kan op een wonderschoon eiland waar je lekker met je billen bloot melk drinkt uit een kokosnoot.

Tropico 5 (ik speel het sinds Tropico 0) geeft je dus een tropisch eiland waar je de baas mag spelen en iedereen van je houdt. Je moet zorgen dat de bevolking van je eiland te eten heeft, leuke dingen kan doen en een baan heeft. Maar je eiland moet ook handel drijven met de rest van de wereld. Gelukkig heeft je eiland een aantal natuurlijke bronnen, zoals goud en steenkool. Hoe andere landen je zien, bepaalt of ze wel of niet met je willen handelen. Welk land ga je extra in de watten leggen zodat ze jou iets gunnen? Met welk land kun je rustig ruzie maken? Je bepaalt het zelf, met de gevolgen die het met zich meebrengt.

Ondertussen moet je ook je wetenschappers aan het werk zetten om steeds weer nieuwe dingen uit te vinden. Van alles wat er op het eiland gebeurt houden je adviseurs je op de hoogte. Maar niemand doet dat zo geslaagd en leuk als Penultimo. Hij waarschuwt je als er verkiezingen aankomen en of je misschien wilt frauderen voor een gunstige uitslag. Of dat de rebellen een plantage aanvallen. Ja, hij is iemand op wie je kunt vertrouwen. Toch? Je hoeft echter niet alles wat je adviseurs je aanraden op te volgen. Jij bent el Presidente! Jouw beslissing telt.

Dictator met grootheidswaanzin

Je kunt het leven zo moeilijk maken voor je bewoners als je wilt. Sluis je het liefst alle winst door naar je eigen Zwitserse bankrekening, dan is er niemand die je dat kwalijk neemt. Nou, aan de andere kant, als je eilanders onrustig worden, kunnen ze nog wel eens protesteren. Dus bouw af en toe een restaurant of kerk en zorg dat iedereen een beetje gelukkig is.

De haven, waar de bootjes binnenkomen

Als dat allemaal niet lukt, kun je altijd nog een groot leger opbouwen. Handig voor als andere landen je willen binnenvallen

Let op de kleine Tropico mensjes

Als de bewoners het niet breed hebben, dan wonen ze in kleine hutjes. Zo onstaan er sloppenwijkjes. Je kunt dit oplossen door flats te bouwen of leuke huisjes. Maar dan moet je ook zorgen dat mensen voldoende inkomen hebben om dat te kunnen betalen. Dus iets minder doorsluizen naar je eigen bankrekening, en iets teruggeven aan de mensen is altijd een goed idee.

Je mensjes kunnen werken als boer op de plantages of in de fabrieken. Als je verder speelt kun je ook een toeristenindustrie opzetten, met hotels en een vliegveld. Laat je toeristen zien hoe mooi je eiland is en vang daar flink geld voor!

Huisvesting is een dingetje: arme mensen wonen in hutten

Op het internationale toneel

Het spel is in tijdsvakken opgezet. Je begint in een koloniaal verleden als gouverneur. Je moet je koning tevreden houden met allerlei opdrachten. Verbouw koffie of tabak om te verhandelen en geld te verdienen. Hou de rebellen te vriend zodat ze je later helpen met de revolutie tegen de koning. Maar stoot de koning niet te vroeg voor het hoofd, want dan komt zijn leger je even afzetten. Ook als je te lang wacht, ben je je eiland kwijt.

In het tweede tijdvlak zit je bij de Eerste Wereldoorlog. Hou de juiste facties te vriend om te voorkomen dat je alweer wordt binnengevallen. Het staat je natuurlijk vrij om je in te laten met de Russen of met de Duitsers. Dan komt ook al snel het tijdvak van de Tweede Wereldoorlog en kun je in ambassades je internationale relaties onderhouden. Stuur je staal naar de Axis partners of verkoop je kleding aan de Geallieerden? Als je vriendelijk bent tegen de ene partij, dan daalt je relatie met de andere partij.

Als dictator woon je in een aardig paleis

Het doorlopen van de tijdvakken is nog niet eens zo moeilijk. Het wordt bepaald door welke uitvindingen je gedaan hebt. Als je alle tijdvakken doorlopen hebt ben je in de moderne tijd. Dan kun je dus windenergie opwekken, betere plantages bouwen en dingen als ziekenhuizen en televisietorens. Dat je het internet kunt uitvinden vind ik hilarisch. In dit tijdvak loop je wel het risico dat je natuurlijke bronnen opraken. Geen steenkool meer te exporteren of geen goud en je inkomsten dalen. Toerisme is dan een goed alternatief. En leuk om hotels en strandhuisjes te bouwen.

Muziek op Tropico!

De muziek is lekker zuid-amerikaans of cubaans-achtig. Soms laat ik het spel op pauze staan, maar met de speakers aan. Terwijl je speelt, krijg je wel radio-meldingen over zaken die op je eiland spelen. Niet alleen Penultimo laat dan van zich horen, maar ook Lulu Marie, de DJ. Deze ‘interludes’ vind ik, ook na zoveel herhalingen, best leuk.

Mooie stranden, perfect voor toerisme

Tropico 5 is een leuk spel als je van simulatie-games houdt, en van ‘building’ games. Het zit in hetzelfde straatje als Sim City of Cities: Skylines. Er is echter misschien wat minder variatie mogelijk dan bij andere games. Ik denk dat de nadruk dan ook ligt op het strategisch bouwen en minder op het esthetische. Het tropische thema is wat het apart zet van andere sim-games. Dat en dat je je leger in kunt zetten om je positie als president niet te verliezen. Maar het is geen gevechtsim! Daarvoor is de interactie te beperkt: je leger doet het werk uit zichzelf.

Benieuwd naar bewegende beelden?


10 reacties op “Tropico 5”

    • Oh, dan moet je ook eens City Skylines probereb, en Banished, en er is ook een nieuwe rollercoaster game: Planet Coaster. Allemaal blogpost ideeën hier!

  1. Ik vind dit soort spellen geweldig. Heb het ooit Tropico ooit op een oude laptop geinstalleerd, maar mijn videokaart was toen niet goed genoeg. Zo jammer! Misschien nu nog een keertje proberen. En ik lees allemaal tips hierboven die ook wel wat voor mij zijn!

  2. Tropico! ik weet niet zeker of ik tot en met editie 5 ben geraakt, maar dit is wel een game die ik vroeger veel speelde 🙂 ik krijg meteen zin om me hier de rest van het weekend mee bezig te houden..

    • Dat is wel het gevaar: dat je heel lang door blijft spelen. Maar als je verder niks te doen hebt, is dat misschien ook wel eens leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *