Avonturen in Laptopland

Mijn blogposts schrijf ik, misschien als uitzondering, op mijn zelf-gebouwde desktop. Je weet wel: zo’n ding met een aparte monitor en los keyboard, alles in een grote kast onder je bureau en zonder trackpad. Een desktop! Met liefde en zorg samengesteld, samen met mij gozer. En samen met mijn gozer in elkaar gezet (dat is nu zo veel simpeler dan 20 jaar geleden…). Je zou kunnen zeggen: onze computers zijn onze kindjes. We hebben wel een laptop, hoor. Maar die is voor gastgebruik. Het is ook een ouwetje en loeizwaar. Maar voor mijn nieuwe cursus/opleiding moest ik toch echt een nieuwe laptop aanschaffen. Want een desktop meenemen is toch lastig.

Geen windows, please

Wablief?! Omdat er met programmatuur gewerkt wordt die niet op Microsoft Windows kan draaien, was de eerste eis meteen: Mac Os of Ubuntu/Linux. Ojee. Mijn persoonlijke score is twee Apple producten die of nooit gebruikt werden of snel vervangen werden door alternatieven. Ik heb een ouwe iPod gehad die ik nooit gebruikt heb, want dan moest ik iTunes installeren. En een iPad toen die al een jaar uit was: het was een aanbieding omdat er een nieuwe versie aankwam.

Ik geef toe: de iPad heeft mij doen inzien dat een kleine hand-held ‘computer’ een enorme aanwinst kan zijn. Het was alsof ik op de Enterprise-D liep en ik om de hoek van de gang Picard of Data kon tegenkomen. Ik wilde nog wel eens door een dichte deur wandelen in huis, omdat ik dacht dat we van die schuifdeuren hadden. Maar na een jaar kwamen er andere alternatievcen op de markt en stapte ik over op Samsung en Android. Dat vind ik nog steeds veel prettiger. Ik heb in ieder geval het idee dat ik er meer controle over heb. Maar goed: dat leidde me dus ook in de keus om eerst te kijken naar de mogelijkheden van Ubuntu.

Dual boot

Ik heb me enorm ingelezen op internet. De voordelen, de valkuilen, hoe makkelijk/moeilijk het te installeren is en of je een zogenaamde dual-boot kunt maken naast Windows. Dat wil zoveel zeggen als: kun je twee operating systems naast elkaar laten draaien, zonder dat ze elkaar in de weg zitten? Alsof je Kirk en Picard op een gedeelde Enterprise zet, ongeveer. Het kan. Maar ze moeten niet tegelijk orders op de brug lopen roepen *.

Als je een Windows laptop hebt, dan maak je een aparte boot-up voor Ubuntu. Je kiest dan bij het opstarten onder welk OS je wilt werken. Maar na veel onderzoek bleek dit niet haalbaar om in een week onder de knie te krijgen. Niet alleen het installeren kan lastig zijn, maar ook het leren werken met Ubuntu op hetzelfde niveau als met Windows kost gewoon tijd. Tijd die ik niet heb, want over een week moet ik er als een pro mee aan de slag. Er blijft dus maar één optie over.

Macbook …

Ik weet dat een Macbook gebruiksvriendelijker is en dat ik het sneller onder de knie krijg. Dat weet ik om een hele snobberige reden: ik ken alleen maar digibeten die met Apple werken. En die doen dat heel intuitief en natuurlijk, zonder iets stuk te maken. Ho ho! Niet alle Macbook gebruikers zijn digibeet, en je moet ook best wel wat hersens hebben om er het beste uit te halen. Maar de learning curve, zoals dat heet, is niet zo steil. Als ik tijd zou hebben, en Ubuntu wilde installeren om er mee ‘te spelen’, dan zou ik nooit voor een Macbook gekozen hebben.

Maar die tijd heb ik niet. Mijn prioriteit is nu om aan de slag te gaan met web development. En als de opleiding eigenlijk al de voorkeur geeft aan Macs, dan moet ik daar ook niet te hard alternatieveling willen spelen. En wie weet: misschien ben ik helemaal niet zo’n intuitieve mac-user. Krijg ik wat meer respect voor Mac-users in het algemeen.

Niet alles wat Microsoft doet is gospel voor mij. Maar ik gebruik Windows al zo lang, dat ik nostalgisch wordt bij het zien van een DOS-prompt. Want ja, ik heb Windows nog gestart met een DOS-command. Mijn Macbook zal dan ook vele malen krachtiger zijn dan mijn allereerste desktopmonster.

Toch zal ik mijn huidige Beast (desktop computer) niet zomaar aan de kant zetten. Ik ken hem binnenstebuiten. Letterlijk. Daar kan geen laptop tegenop.

Errhm…

* Eigenlijk is dual boot meer alsof je twee crews van de Enterprise hebt, die je opdrachten geeft. En dat Sulu dan met Wesley op de vuist gaat, of Spock Worf met een Vulcan neck pinch wil uitschakelen. Even goed nerden, voor het geval ik het te simplistisch weergeef.

4 reacties:

  1. Ik hou het bij Samsung en Windows hoewel ik ook hier en daar sputter werkt het en is het betaalbaar. Ook niet onbelangrijk.

    • Dat betaalbare is ook een mooie bijkomstigheid. Het is ook echt een luxe om te kunnen zeggen dat ik de macbook air (goedkoopste versie) ook alleen maar voor mijn studie heb. Terwijl ik weet dat ik ook kan programmeren op Windows, de opleiding zweert bij Apple. Maar goed, het kan voor mij ook geen kwaad wat meer en serieus met mac’s te werken.

  2. Ik ben gek op mijn Lenova met touchscreen. Ik vind het ideaal dat ik mijn laptop ook zodanig kan omklappen dat je hem ook alleen als beeldscherm kan gebruiken. Fijn voor Netflix. Maar ik doe er dan ook andere dingen mee.

    • Ja, je moet wel een laptop kiezen die aansluit bij wat je wil doen. Eerlijk gezegd zou ik mijn laptop niet al te geschikt willen maken voor gamen en Netflix… Ik zou niks gedaan krijgen! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *