JavaScript, HTML, CSS: web development opleiding

Het was weer stil de afgelopen week op Tuxedocat. Ik ben namelijk deze week begonnen aan mijn opleiding tot iets wat moet lijken op Web Developer. Op dit moment is het nog moeilijk te overzien dat ik dat allemaal ga leren in een hele, hele korte tijd. Maar aan de andere kant heb ik deze week op zich al veel geleerd. Dus ik heb best goeie hoop dat het goed komt. De dagen op de opleiding zijn lang en goed gevuld. Ik heb me geen moment veveeld, was overdag erg alert en ’s avonds kapot. Maar ik heb erg veel lol gehad.

Wat is mijn achtergrond?

Tuxedocat is niet mijn eerste domein en website. Dit is mijn 3de website van de 4 domeinnamen die we geregistreerd hebben en gebruiken. Webdesign en webdevelopment als hobby maakt alweer ruim 18 jaar deel uit van mijn leven. Misschien iets langer. Daarvoor programmeerde ik een beetje in het oude Qbasic in DOS/Win3.1.

Mijn gozer heeft zelfs geprogrammeerd in de taal die gebruikt wordt in het IRC chatprogramma mIRC. Dat is heel knap, want hij maakte spelletjes die object-oriented waren, zonder dat mIRC script daar de mogelijkheid to gaf. Daar heeft hij slim omheen gewerkt, zodat bijvoorbeeld scores konden worden opgeslagen of spelletjes midden in een sessie bewaard konden worden tot een volgende keer. Zelf heb ik wat gedaan met JavaScript, maar dan heel beperkt. Nu ik bezig ben mijn kennis bij te werken, ontdek ik dat ik meer weet dan ik wist. En veel daarvan heb ik te danken aan leren omgaan met QBasic en luisteren naar de problemen en oplossing van mijn gozer.

Zoef-zoef opleiding

De opleiding die ik nu doe is echt een fast-track-ding. In nog geen drie maanden van nul naar web developer is nogal een opgave. Elke dag vertrek ik om kwart over acht van huis en om ongeveer half acht ben ik weer terug, als ik geluk heb. In het weekend koken we dus voor de hele week, zodat mijn gozer het alleen op hoeft te warmen als ik al in de bus naar huis zit.

Voor de hond hebben we ook een tijdelijke oplossing moeten vinden. Hij moet toch overdag iets eerder uit. Gelukkig hebben we hulp en komt iemand hem elke dag even uitlaten. Maar leuk vindt hij het niet, dat ik zo laat thuis ben en dan ook zo moe ben. Hij kroop wel heerlijk op mijn schoot de afgelopen avonden.

Hoe moeilijk is het

JavaScript, HTML en CSS: het zijn allemaal zaken die je op een WordPress installatie tegenkomt. Je gebruikt dat code die door andere gemaakt is. Bijvoorbeeld je template/theme, of een plug-in voor het een of ander. Dat is natuurlijk ideaal en makkelijk. Maar ik kijk er naar vooruit om juist zelf meer te doen. HTML en CSS zijn ‘vernieuwd’ sinds ik er laatst zelf mee bezig ben geweest, om over de veranderingen in JavaScript te zwijgen. Er zijn meer mogelijkheden, betere oplossingen voor oude problemen en dus voldoende om bij te leren.

Als leerling-op-leeftijd (lol) ben ik één van de oudste in de groep. Toch is het voor mij niet moeilijker of makkelijker dan voor de anderen. Wat we allemaal gemeen hebben, is dat we dit leuk vinden. Of het ons nou wel of niet lukt om code te schrijven die precies doet wat we willen.

En dat is denk ik belangrijk: dat het leuk is. Niet dat er ‘leuk’ les wodt gegeven: nee, dat je als student de materie ook echt leuk vindt. Als je dus een (nieuwe) opleiding wil gaan doen, doe dan iets waar je echt blij van wordt. Want iets nieuws leren is altijd frustrerend. Het gaat nooit snel genoeg. Je maakt fouten. Dat hou je beter vol als je het resultaat ook echt leuk vindt.

Ik hoop volgend weekend weer een klein updateje te schrijven. Maar hou er maar rekening mee dat het voorlopig even stiller blijft op Tuxedocat!

2 reacties:

  1. Mooi om te lezen dat het bevalt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *