Brain fried: hoeveel informatie kan ik aan?

Het is inmiddels de derde week van mijn opleiding tot web developer (junior, dat dan weer wel). En het wordt niet makkelijker. Gelukkig zijn er meer mensen in de groep die dit herkenden. En eerdere groepen geven ook aan dat het soms aanvoelt alsof je brein het allemaal niet kan bijhouden. Ondanks dat ik dit weet, blijf ik het gevoel houden dat ik meer zou moeten weten dan ik denk dat ik weet. Lichtpuntjes zijn de momenten waarop ik me realiseer dat ik inderdaad meer weet dan ik dacht te weten. Het menselijk brein is wonderlijk.

Niet in herhaling vervallen

Elke week lijk ik wel hetzelfde te zeggen: het is moeilijk, het is veel en ik denk dat ik het misschien niet kan. Ik wil natuurlijk niet in herhaling vervallen, maar wel benadrukken dat dit gevoel er nog steeds is. Tegelijk wordt het steeds makkelijker om nieuwe informatie vast te houden. Het is al een poos geleden dat ik echt heb moeten leren. Het gevoel dat je hersenen echt knarsen heb ik al een tijd lang niet gehad. Nu dus weer wel: al die informatie moet verwerkt worden en dat vergt nogal wat energie. Een bijkomstigheid is dat er geen tijd is om alles echt goed te herhalen zodat je de materie echt in je vingers hebt. Herhaling is wel nodig als je iets wilt leren. Denk maar eens aan hoe lang je bezig bent met het leren van een woordenlijst. En juist die herhaling, daar is geen tijd voor.

Elke dag is er een ander onderwerp. Hoewel ik voor elke dag een mapje op mijn laptop heb met de code en opdrachten, weet ik nu echt niet meer wanneer we het over React gehad hebben, of op welke dag we probeerden functies te schrijven waarmee we konden zien of een woord een palindroom was (‘ lepel’  is een palindroom: als je het woord omdraait, is het hetzelfde). Er worden aan de lopende band nieuwe programma’s geïnstalleerd, waarvan ik soms niet weet waar het ook al weer voor is. En reducers en components en actions en state en store… Oh ja, dat is Redux.

Positief zijn!

Wat zijn dan de positieve kanten? We hebben een leuke klas met verschillende mensen, die niet te beroerd zijn elkaar te helpen. Als je even vast zit is er altijd wel iemand die je even door de code helpt. En als je iets kunt uitleggen aan een ander, begrijp je het zelf ook weer beter. Iedereen heeft betere dagen en slechtere dagen, maar er is nog niemand helemaal depressief geraakt. Ook positief.

En stiekem merken we dat we steeds meer weten. Er worden zelfs nerdy of geeky jokes gemaakt, waarbij bijvoorbeeld een situatie wordt omgezet in pseudo-code. Ja, je had er bij moeten zijn. En ik geef toe dat ik toch wel erg blij ben met mijn superlichte, draagbare, goed werkende MacBook Air.  Natuurlijk mis ik mijn Beast, mijn zelfgebouwde Windows-pc. Maar met mijn Beast kan ik niet op de bank zitten te bloggen… (ja, dit is de eerste blogpost die ik op mijn laptop schrijf. Echt.)

Vrouwen en code

Weet je dat de klas bijna voor de helft uit vrouwen bestaat? Het verbaast me niet echt, want ik ken via internet voldoende meiden die met web development aan te slag zijn gegaan. Maar ik denk wel dat het een goed teken is, dat er een mix is. Heel lang is web en software development toch een mannending geweest. Of tenminste dat dacht men. Want vrouwen zijn al heel lang bezig met programmeren en coderen. Daar zijn zelfs films over: dat vrouwen super-logisch nadenken. En zoek maar eens naar Ada Lovelace, dan zie je dat wij dames mannen nogal eens in de schaduw zetten. Sterker nog, toen coderen en programmeren in de jaren 50 en 60 nog als ‘saai en herhalend’  werd gezien, werd computerwerk voornamelijk aangeprezen als typisch geschikt voor vrouwen. Pas toen bleek dat je echt interessante dingen met code kon creëren, werden mannen geïnteresseerd. En nu maken vrouwen en meiden weer een inhaalslag.

Ik weet dat ik via blogs waar ik reageer, in de Nederlandse blog-o-sphere, voornamelijk te vinden ben op blogs van vrouwen en meiden. We vinden het namelijk best leuk om op deze manier via blogs met elkaar te communiceren. Ik wil daarom ook graag delen dat het absoluut mogelijk is om via werken met WordPress toch steeds verder de web development in te duiken. Niet alleen het mooi maken van een website met een thema en kleurtjes, of zelfs bezig zijn met css. Nee, ik weet zeker dat er onder de bloggers die ik volg ook meiden zijn die best ingewikkelde websites kunnen maken, als ze een beetje verder kijken. ‘ Never stop learning.’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *